Båtliv i Polen - en dagsutflykt från Gdansk

“Har du koll på båtar? Kan du vara co-captain?” frågar kaptenen en av oss resebloggare som just har satt sig i båten. Tydligen är besättningen lite kort om folk och båten ska just till att åka. Vi, de andra bloggarna, andas ut när den tillfrågade visar sig vara nästintill kapten själv. Puuuh! Nu har vi inte bara en härlig, utan även säker, tur framför oss på de polska floderna.

Jag är i regionen Pomorskie i norra Polen och utforskar landet vattenvägen - från segeläventyr (läs mer om det här) till flodbåt. Polen är ett naturskönt land där vatten har spelat en stor roll i historien och fortsätter att göra det, men nu som en viktig del för turismen. Vi är i Gdansk, en av Polens största och äldsta städer, där havet och floden möts och där även vår båttur börjar.

Från Gdansk till Malbork med tåg

Vi tar tåget från Gdansk med den medeltida staden Malbork som mål. Resan tar ungefär en halvtimme och är egentligen alldeles för kort. Jag hade gärna suttit kvar och tittat på landskapet som svischade förbi fönstret mycket längre än så. Soliga rapsfält och klorofyllfärgade ängar målar långa tavlor i gult och grönt längs tågfärden. När vi kommer fram kommer nästa ögongodis: den röda staden Malbork!

Här ligger Malborks borg som är Europas största medeltida borg och världens största tegelbyggnad. Det är med andra ord en mäktig borg som tar tid att utforska. Vi går in i museet och strosar omkring innanför murarna. Läs mer om borgen Malbork och dess moderna konst här.

Borgen ligger strategiskt placerad intill floden Nogat. Här väntar också båten, som var en andrekapten kort, på oss. När personalbristen löste sig så smidigt, tar kaptenen istället itu med nästa viktiga fråga: lunchen. Det ryker fortfarande om matlådorna som han har packat med och från gliporna letar sig doften av stekt lök, svamp och smör ut. Vi börjar med grönsakssoppa på polskt vis och fortsätter med varmrätten som är kyckling- och svampgryta. Det smakar som en mormors recept till sina många, hungriga barnbarn - det vill säga underbart!

Tågstationen i Tczew i Polen.

Tågstationen i Tczew i Polen.

Från Malbork till Tczew med båt

Snart börjar båtturen på Nogatfloden. På vardera sida omfamnas floden av stora skogar av vass. Träden har sjunkit ner i det bruna vattnet och hållningen har blivit krökt. Som kuvade av flodens strömmar knäböjer träden sig för vattnet. Vid Biala Gora ska vi slussas upp i nästa flod, den mäktiga och stora Wistula. Den floden löper som en tjock livsnerv genom Polen och passerar många stora städer. Vårt slutmål för båtturen är Tczew, som också ligger längs Wistula.

Men vi har tack och lov lite skön tid ombord kvar. Båtens puttrande och magens matsmältande söver mig och jag vaggas in i en skön slummer. Någonstans i periferin hör jag hur tåget brusar mot rälsen och väldigt avlägset tutar bilarna. På båten är det dock bara vågornas kluckande jag vill lyssna på. Jag ligger frampå båten och hör dem skvalpa i takt, tills jag knappt kan hålla ögonen öppna.

Från Malbork till Tczew med båt.

Från Malbork till Tczew med båt.

Sugen på att åka flodbåt? Här kommer ett par tips:

  • Vill du hyra båt med kapten kan du kontakta Vistula Cruises och be om prisuppgifter. Mat ingår inte i grundpriset.

  • Du kan också hyra egen båt och köra den själv på floderna. Du behöver inget körkort för båtar för att hyra av Vistula Cruises company. Det kostar osts 4 000 zloty för en båt i en vecka och du betalar ytterligare 300 zloty för bensin.

  • Turen som vi åkte, från Malbork till Tczew via Biala Gora, kallas “Zulawy loop cruise”.

  • Det går tåg mellan Gdansk, Malbork och Tczew. Det snabbare, och lite dyrare, tar 30 minuter mellan nästan alla städerna. Det billigare regionaltåget tar ungefär en timme.

Lila streck är tågresan och blå streck är båtturen.

Lila streck är tågresan och blå streck är båtturen.