Besöksnäringens kreativa idéer i kristider

Förbuden och smittoskräcken som i coronavirusets kölvatten har drabbat besöksnäringen hårt. Medan andra branscher kan styra om till att jobba mer online, är det desto svårare för besöksnäringen. En bransch som bygger på möten och mat är svårare att översätta till en digital kontext på studs.

Bryggmiddag för några år sedan på Katrinelunds Gästgiveri och Sjökrog utanför Örebro.

Bryggmiddag för några år sedan på Katrinelunds Gästgiveri och Sjökrog utanför Örebro.

I kristider kommer dock de mest kreativa idéerna. Här är några goda exempel som jag har snappat upp i mina flöden:

Restauranger i Örebro skänker matlådor till vårdpersonal på Universitetssjukhuset i Örebro under namnet Tillsammans för USÖ.

Ytterligare ett kreativt initiativ i restaurang-Örebro är Mat till hjältar, där privatpersoner donerar pengar till kockar i Örebro som lagar mat av lokala råvaror. Maten skänker de sedan till vårdpersonalen i på Universitetssjukhuset i Örebro.

I stadsdelen Hökarängen i Stockholm har lokala företagare satt ihop kit med kaffe, fikabröd, juice och husmanskost. Kiten levereras hem till personer som stannar kvar i kvarteret – hashtagen lyder såklart #kvarikvarteret.

Stadshotellet i Lidköping gör om sina 67 hotellrum till pop up-restauranger, likt små restaurangrum som passar för mindre sällskap som vill sitta avskilt.

Görvälns slott fixade en fikatruck på sin gårdsplan så att besökare kunde köpa fika utan att trängas inne i kaféet.

Food truck satsar även Katrinelunds Gästgiveri och Sjökrog på, tillsammans med restaurangen Krogen som inte finns. De två sistnämnda teamar ihop i en food truck på Ica Maxis parkering i Örebro och serverar lunchlådor till långa köer med hungriga kunder.

Västerviks stadshotell är extra snälla mot västerviksborna. De ger dem ett kraftigt rabatterat pris på hotellvistelsen, 300 kronor, så länge de har en postadress i kommunen.

Elite Hotels erbjuder hotellrum till självkostnadspris till vårdpersonal och till personer som är 70 år och äldre. De menar att det finns många grupper i samhället som är i behov av ett anpassat boende och menar att ”erbjudandet har två syften: att bidra till samhällsnytta och samtidigt skapa arbete för så många av medarbetarna som möjligt.” (David Halldén, vd på Elite Hotels)

Elite Hotels erbjuder också månadshyra av hotellrum, en så kallad long stay, i samarbete med Blocket Bostad. ”De nya månadsgästerna får tillgång till eget kylskåp, städning, 24h reception, gym och höghastighets Wi-Fi. Priset kommer att ligga från 7 995 kr/månaden för ett standardrum och 16 995 kr/ månaden för en Juniorsvit. Som tillval erbjuds frukost samt tvätt- och room service” skriver de i ett pressmeddelande.

restaurang-örebro-2.jpg

Vilka kreativa initiativ har du snappat upp i spåren av corona?