Varför Ecuador är mitt bästa land

Ibland får jag frågan vilket land som är det bästa jag har varit i. Definitionen “bäst” är ju relativ men det finns faktiskt ett land som är svindlande nära att vara det - Ecuador. Jag bodde där en period och hann skapa mig ett vardagsliv som var oändligt olikt allt annat jag var van vid. Det finns många anledningar till att Ecuador är mitt bästa land - här är några av dem:

På journalistuppdrag på gränsen till Colombia.

På journalistuppdrag på gränsen till Colombia.

Naturen: ett land, tre vitt skilda landskap

Ecuador är ett pyttelitet land men består av tre vitt skilda landskap - nästan så att det kändes som tre länder i ett! Det har framförallt format människorna som bor där, men också kulturen och maten på respektive plats. El Oriente är stora vidderna i Amazonas, La Sierra är Andernas bergskedjor och La Costa är självklart den soliga kusten vid kalla Stilla Havet. Vill du få stor variation på resan och upptäcka olika landskap är Ecuador därför det perfekta resmålet.

Ecuador på högre höjder.

Ecuador på högre höjder.

Kulturen: vackra hantverk och quichakultur

Ursprungsbefolkningen kallas quicha och är berömda för sitt vackra hantverk, särskilt de som bor i byn Otavalo. Jag bodde i grannstaden Ibarra och åkte dagligen till Otavalo för att skriva nyheter till lokalsidorna. Varje gång gick jag förbi torget med den traditionella marknaden, som fortfarande är quichas största mötesplats. Här säljs broderade filtar, ponchos, mössor och annat som behövs uppe på de kalla vulkantopparna. I Otavalo går de flesta indianerna klädda i de typiska sandalerna, alpargatas, och den långa, korpsvarta flätan är än idag männens viktigaste smycke.

Maten: sött, salt, syrligt och starkt

Kan vi prata lite om den ecuadorianska maten? Köper du helt vanligt käk från ett gatukök får du sött, salt, syrligt och starkt på en och samma gång. Maten i Ecuador är fenomenal på just det - att kombinera smaker. Nationalrätten är ceviche, där de marinerade skaldjuren, den syrliga limesaften och den eldiga chilin blandas till en liten plocktallrik. Det är också ett vanligt mellis bland skolbarn i Ecuador och kostar ca 2 kronor från en korvmojsliknande vagn.

En annan favoriträtt är encebollado (du som kan spanska förstår du att rätten innehåller mycket cebolla - lök) som är en fiskgryta med starka smaker. Sen finns förstås snackset du köper på gatan, los grillos. Jag åt det när jag jobbade sent på redaktionen. Vad det är? Friterade syrsor.

ecuador-mat.JPG

…och allt det där andra

Förutom de här skälen till Ecuadors topplacering på min lista, finns förstås det där som inte går att beskriva. Att åka till Colombia över dagen och känna “va skönt att komma hem” när jag åkte över gränsen till Ecuador igen. Att mitt namn stod på brevlådan (fast det var på fel gata och en bra bit upp på vulkanen). Att gå på folkdans i parken varje lördagsmorgon. Att guida turister i staden som var min, Ibarra. Att se skillnad på vulkanerna och kunna deras namn - bara genom siluetten.

ecuador-3.JPG