Ett nytt sätt att söka flyg online

1.jpg

”Det är så roligt att leva, för då får en si hur det går.”

Det sa målaren J.A.G. Acke i slutet av 1800-talet och jag tror att han skulle tyckt det var bra roligt att få ha levt nu också, för att se hur det går. Likaså känner jag – jösses vad kul det är att leva, mitt i utvecklingen alla smarta prylar och funktioner. Givetvis startade utvecklingen till det som utvecklas idag för länge sen, men det fascinerar mig hur mycket som har hänt bara under mina år på jorden.

Resebranschen är ett exempel där utvecklingen har gått rasande snabbt. Till och med 28-åriga jag minns ju hur pappa ringde över halva världen och bokade bungalows på Zanzibar i slutet av 90-talet. Idag söker och bokar vi resor med några klick direkt på telefonen.

Avionero har tagit utvecklingen inom flygsökbranschen ett steg längre. Det är ett svenskt företag med investerarstöd från ett antal olika affärsänglar. som har byggt en söksajt som ger förslag som passar dig som resenär. Hur då? Jo, när du använder sajten ger du direkt feedback på förslagen som sökmotorn presenterar. Den frågar t.ex. om du reser i jobbet eller på semester, med eller utan barn, inom vilka intervall du vill vara borta. Allt eftersom blir algoritmerna smartare och presenterar bättre resultat.

avionero-1.PNG

Jag har testat Avioneros söktjänst på ett par olika resescenarion. Det tog ett tag innan jag började samarbeta med AI-funktionerna på sidan – istället för att tycka frågorna var ”i vägen”.

Du kanske känner igen dig i följande scenario: du vet att du kan åka, säg, den 12 mars och vara borta till den 19 mars. Du vill resa ut mellan kl. 19-22 på kvällen men landa på förmiddagen. Du kan lägga max 2000 kronor på den resan. Däremot har du inte någon direkt destination i åtanke – lugnt, Avionero söker fram förslag åt dig! En annan funktion jag gillar på Avionero är att du kan öppna flera flikar med olika resor. Enkelt att bläddra mellan olika alternativ utan att växla sidor.

avionero-2.PNG

Men, namnet då? Eftersom jag pratar spanska förstår jag kopplingen mellan ”avión” som betyder flygplan. Logiskt, med tanke på att det är en söktjänst för resor. Men ändelsen -ero? Min bloggkollega Jennifer Sandström har undrat samma sak och fått följande svar av företaget själva:

”Ändelsen ’-ero’ betyder ungefär ”många”, ”samling” eller liknande. Olika spansktalade personer har sagt att de skulle tolka ordet avionero som ”hangar”, ”samlingsplats för flyg”, eller ”en nörd som kan mycket om flyg” och liknande.