Cravings på cava, baskiska böcker och drömmar om savanner

Vad gör jag just nu?

Jag pillar på bilder, vrider på ord och känner på meningar. Samtidigt sippar jag på te och funderar vad magen kurrar efter. Det är lördagskväll och jag har landat med en mysig känsla i kroppen. Igår kom mamma hit och vi bodde på hotell i stan - det blev en slowcation deluxe! Idag har jag fortfarande kvar de lugna, sköna känslorna efter mammadygnet och kommer njuta av dem länge.

Vad har varit bäst i veckan?

Att solen kom och spred både värme och glädje. Att jag har fått hänga på en herrgård i Laxå och äta mexikansk frukost. Att vi åt finmiddag ute på nya restaurangen Hatt i Örebro. Det har varit många fina saker i veckan.

Restaurang Hatt i Örebro.

Restaurang Hatt i Örebro.

Vilken bok läser jag nu?

Patria av Fernando Aramburu som handlar om vänskapen mellan två kvinnor i Baskien och hur de påverkas av ETA:s våld. Jag har bara läst några sidor än men den verkar lovande. Baskien har en väldigt tragisk historia men landskapet är så himla vackert. Minns vår resa genom den delen av Spanien med rysningar i kroppen - så fint var det!

Vad är jag sugen på nu?

Cava. Helst så torrt att tungan liksom krullar sig. Och popcorn med mycket salt!

restaurang-hatt-örebro.jpg

Vad är jag inte sugen på nu?

Semlor. Varken nu eller någonsin är jag sugen på det. Tycker verkligen inte om vispad grädde i kombination med fluffig bulle och knastrig mandelmassa.

Vad funderar jag på?

Om jag ska köpa en fåtölj till vår lägenhet - och isåfall vilken, varifrån och när. Vilken kamera jag ska slå till på. Hur man får elefantöron att växa sig stora och svulstiga. Vilket som är bästa sättet att skära upp en mango. Att jag måste betala räkningar och skicka fakturor.

Vad drömmer jag om?

Att gå upp i ottan, medan daggen fortfarande ligger och gnistrar på bladen, för att titta på djur i ett land i Afrika. Dimman ligger som sockervadd på savannen och och i luften finns löften om att dagen kommer bli varm. De enda som låter är syrsornas gnissel och fåglarnas kvitter.

Snart vaknar antiloperna, zebrorna och bufflarna och lunkar ner mot floden för att dricka. Lejonen håller span i skymundan och noshörningarna står blygt i buskaget. Jag ser dem allihop med kikare på tryggt avstånd. Dagen gryr, dimman skingras och värmen börjar dallra. Vi plockar fram frukosten: häller upp kaffe och prasslar med rostmackorna med jordnötssmör.

Oklart varför jag drömmer om vilda djur på savannen och jordnötssmör på mackor i Afrika. Men, drömmen har kommit flera gånger så jag ser det som ett tecken… :-)

hotell.jpg