En dagstur till matmeckat: Grythyttan, Måltidens hus och Kokboksmuseet

Undersidan på taket på Måltidens hus ser ut som regnbågsmosaik.

Undersidan på taket på Måltidens hus ser ut som regnbågsmosaik.

Landsvägen blir smalare och slingrigare ju djupare vi åker in i den mörka Bergslagsskogen mot Grythyttan. Granarna är så höga att de barriga topparna sticker hål på himlens mjuka moln. Längs vägen står ogenomträngliga väggar av tall som skapar en tät, grön kuliss. Snart tornar dock en stor byggnad upp framför oss och vi har nått målet med vår färd, Måltidens hus.

I Måltidens hus huserar bland annat Restaurang- och hotellhögskolan. Här finns även lunchrestaurangen Hyttblecket, ett bibliotek och kokboksmuseum. Huskroppen balanserar sitt tak som en bricka på pelare och de storögda fönstren blickar ut mot sjön nedanför. Arkitekturen sticker ut i det lilla samhället Grythyttan och anledningen till det är en story värd att berätta.

Måltidens hus blickar ut mot skog och sjö.

Måltidens hus blickar ut mot skog och sjö.

Måltidens hus i Grythyttan - från expo till matmecka

Måltidens hus byggdes som en del till Sveriges paviljong på världsutställningen Expo i Sevilla 1992. Tack vare TV-kända krögaren och vinkännaren Carl Jan Granqvist, som är uppvuxen i Örebro län, flyttades byggnaden till Grythyttan där det så småningom kom att bli vad det är idag: ett centrum för mat, dryck och måltidens form.

I byggnaden finns också Kokboksmuseet. Det är Nordens första museum om kokböcker och är byggt kring det material som Måltidsakademins Biblioteksstifelse köpte in auktion, bland annat Tore Vretmans kokbokssamling och världens äldsta tryckta kokbok De honesta voluptate (om den ärbara vällusten).

Saperemetodisk lunch på Måltidens hus

Att äta lunch i självaste Måltidens hus känns på något sätt stort, lite heligt. Självklart är förväntningarna på maten höga redan innan vi kliver in genom dörren. Doften av ugnsbakade rödbetor och något sött, kanske kanelstekta äpplen, slingrar sig ut från köket och där höstiga maträtter förbereds och dukas upp på buffén.

Rejäla sallader i stora skålar flörtar med både ögat och magen. Det är troligtvis ingen slump att matens färg och form ser så lockande god ut. Självaste Mr. Måltidens Hus, Carl Jan Granqvist, var pionjär i Sverige med den så kallade Saperemetoden, som att anser att en smakupplevelse inte bara påverkas av smaksinnet, utan även av andra sinnen. “Sapere” är latin och betyder just att veta, att kunna och att smaka.

Fler upplevelser i Grythyttan

I lilla Grythyttan bor bara omkring 900 personer. Trots det finns, förutom Måltidens Hus, även ett gästgiveri med anor ända från 1600-talet. Grythyttans Gästgiveri grundades på order av Drottning Kristina och har bevarat sin anrika historia på ett personligt sätt. Idag är det familjen Spendrup som äger det och det fina hotellet och den lyxiga restaurangen är nog ett drömställe för en mini-mini-semester på ett dygn eller så!

Grythyttan Vin tillverkar lokalt vin och vinäger av vilda svenska bär, som lingon, hjortron och björksav. Här kan man gå en guidad tur och lära sig mer om hur de gör sina drycker. Vinet kan köpas på Systembolaget (tips: hjortronvinet är jättegott med vitmögelost!).

Skräddartorp är en av Örebro läns bäst bevarade bergsmansgårdar. I elva generationer gick gården i arv tills den sista ägaren dog på 60-talet. Idag är det en knutpunkt för vandring, fiske, kanotpaddling och annat friluftsliv.

Läs mer om Grythyttan och det anrika gästgiveriet här!

grythyttan.jpg

Grythyttan

Bergslagens matmecka