Staycation på hotell Södra Berget i Sundsvall

I samarbete med Södra Berget

“Lite likt New York”, “känns sådär Berlinskt” och “faktiskt lite som Georgien!” Liknelserna sträcker sig över hela världen när vi checkat in på Södra Berget och ser oss omkring. Hela 2020 har jag längtat utomlands. Men under 2020 har jag också upptäckt mer av Sverige än någonsin tidigare - och min utlandslängtan har stillats lite.

Hotellet Södra Berget i Sundsvall ligger, som namnet antyder, på toppen av ett berg.

Hotellet Södra Berget i Sundsvall ligger, som namnet antyder, på toppen av ett berg.

Staycation i Sundsvall

Jag hade verkligen resfjärilar i magen inför min och mammas spahelg i Sundsvall - precis som inför vilken utlandsresa som helst. 24 timmar i Sundsvall var precis vad jag behövde: se nya vyer, gå på nya gator och få nya intryck. Att majoriteten av de timmarna spenderades på ett fint hotell med lyxigt spa, ja det gjorde ju inte saken sämre precis…

Hotellet Södra Berget ligger på toppen av ett berg i Sundsvall och har en vid och vacker utsikt. Hotellets 240 meter över havet och stora panoramafönster ger bra sikt över både viken, bergen och staden. Längst ner i myllret av hus och gator ligger Stenstaden, Sundsvalls stadskärna som byggdes på slutet av 1800-talet efter den stora branden. När kvällen kommer tänds stadsljusen och glittrar som paljetter i den sammetssvarta natten - lite likt New York, faktiskt!

Hotellrummet på Södra Berget

Södra Berget har 181 rum på fyra våningar. Vårt rum ligger i den nyare delen, har balkong och stort badrum. Betongväggen och inredningsdetaljerna i glas och stål ger en industrilik känsla. Det är här våra Berlinska associationer poppar upp - stilsäkert och genomtänkt, men utan extra krimskrams. Precis som jag gillar det! Allt vi behöver finns i det fina rummet och vi hinner till och med njuta av kvällssolen på balkongen.

Hotellets restaurang Hundra80 grader

Restaurangen gör verkligen skäl för sitt namn. Utsikten är makalös, särskilt när mörkret har lagt sig vid middagstid. Borden är placerade så att alla kan njuta av utsikten oavsett var man sitter. En stor eldstad med sprakade eld och tända ljus skapar mysig stämning i restaurangen.

Menyn är kort men tycks ha något för alla. Vi väljer den vegetariska rätten som är grillad spetskål med gratinerad chevré, aprikoser och mandlar. Till det vitt vin som rekommenderas i vinlistan. Det var riktigt gott och matigt med den mjuka kålen, salta osten och knapriga toppingen. Trots att jag var mer än mätt, var vi sugna på mer ost… Så vi delade på en osttallrik som efterrätt, där en av tre ostar var lokal. Den heter Linus och fick våra smaklökar att hoppa till lite!

södra-berget-restaurang.jpg

Hotellfrukost på Södra Berget

Frukosten har lika fin utsikt som rummet och restaurangen. I dagsljus ser staden lustigt nog mindre ut, men bergen och skogarna ser väldiga ut när de böljar ända bort i horisonten. På buffén fanns allt jag kunde tänka mig - och lite till. Både mamma och jag jublade lite när vi såg müsliutbudet! Jag älskar att plocka ihop gryn, frön, nötter och bär i yoghurtskålen och testa nya smakkombinationer. Den här gången var körsbär, pumpafrön och rågflingor den bästa kombon.

Södra Bergets läge och omgivningar

Södra Berget ligger på toppen av berget med samma namn. Tvärsöver stan syns Norra Berget, där bland annat ett friluftsmuseum med våffelkafé ligger. Dit ska vi definitivt ta oss nästa gång vi är i Sundsvall, men nu går vi en sväng i de fina skogarna på Södra Berget. Här finns en friluftsanläggning med skidspår, löpspår, slalombacke och MTB-bana. Det finns också en Högt & lågt-bana uppe i trädtopparna och aktiviteter inomhus. Promenad är mer vår grej, så vi går en skön tur bland barr, björnmossor och branta backar. Mellan tallarna skymtar vi utsikten över Bottenhavet och, återigen, känns det som att vi är mycket längre bort än “bara” Sundsvall.

Spa Vida Vyer

Läsa om vad vi tyckte om hotellets spa Vida Spa.

hotell-södra-berget-sundsvall (4).jpg

Vida Spa

På Södra Berget i Sundsvall

I samarbete med Södra Berget