Min lista om att semestra i Sverige

Det florerar en rolig lista om att resa i Sverige på många resebloggar just nu. För vad kan vara mer aktuellt i dessa tider än att tipsa och inspirera varandra till att upptäcka svenska smultronställen?

sommar-sverige.jpg

Min favoritplats i Sverige

Den solvarma bryggan nedanför vår stuga i Dalarna är min favoritplats i Sverige - ja, i hela världen faktiskt! Till och med nu kan jag riktigt känna hur de lena brädorna värmer mot min nybadade kropp. Hur det knarrar i trät när jag vänder mig på mage för att kika ut över viken. Hur det luktar lite utspillt kaffe, solkräm och trycksvärta från tidningen.

Sjön Runn i Dalarna.

Sjön Runn i Dalarna.

Min bästa utkiksplats

Egentligen borde jag väl svara Storvätteshågna, som är Dalarnas (och Svealands) högsta berg som vi också vandrade upp på i höstas. Där var utsikten säkert jättefin, någonstans bortom den tunga dimman som låg över hela dalafjällen just då... Värt att nämnas är att var jag så obeskrivligt trött av tidigare äventyr i Töfsingdalens nationalpark så det enda jag kunde tänka på var att ta mig ner från det där förbaskade berget. Utsikten var det sista jag tänkte på.

Jag har flera favoriter när det gäller utkiksplatser:

  • Klevberget i Rimforsa. Väl uppe på branten känns det som man har hela Östergötland under sina fötter.

  • Bispergs klack i Säter. Efter en kort vandring uppför klacken syns vyerna över åkrar, ängar och skogar i södra Dalarna. I somras tog vi en tur till Bispergs klack - såhär såg det ut.

  • Rusakulan i Örebro. En av Örebros finaste och mest lättillgängliga utsiktsplatser. En molnfri dag kan man räkna till 21 kyrktorn i både Närke och Västmanlands - sägs det.

Klevberget i Rimforsa.

Klevberget i Rimforsa.

Mitt bästa loppisställe

De bästa fynden gör man när man minst anar det, eller hur? I somras åkte vi på “finvägar” i Bergslagen - alltså inte de snabba och stora vägarna, utan de små och snirkliga. Bakom var och varannan sväng finns det söta kaféer och lador med loppisar som gör att resan gärna får ta lite längre tid. I Stripa gruva fyndade jag flera mjölkkannor som nu agerar blomvaser hemma.

För övrigt är Stripa gruva ett häftigt ställe. I de gamla gråa industribyggnaderna finns idag pralintillverkare, galleri, gårdsbutik, ölbryggeri och kafé som gör platsen väl värt en omväg.

Stripa Gruva i Bergslagen.

Stripa Gruva i Bergslagen.

Ett ställe jag drömmer om att resa till

Tack vare resebloggen Lite mera rosa fick jag tips om vingården Särtshöga som ligger i Östergötland. Kombinationen av mysigt pensionat, pizza med lokala råvaror och förstås vin låter som något i min smak! Plus för att vackra Omberg med sin vandring och fina utsikter över Vättern ligger bara ett stenkast bort.

Min finaste fikaupplevelse

Utanför Borlänge ligger mejeriet Murboannas, som både har tillverkning, servering och butik. Det ligger i Murbo, som namnet antyder, och Anna är grundaren som ystar ost med fina namn som Frostbos fina och Koppslahyttans Underbara. Morfar, mamma och jag var här i somras och åt både ostsmörgåsar och glass - allt hembakt och härystat, såklart!

Murboannas mejeri utanför Borlänge.

Murboannas mejeri utanför Borlänge.

Mitt bästa barndomsminne från en resa i Sverige

När familjen åkte på semester till stugan, övernattade vi ibland på en herrgård eller lite tjusigare lantställe. Jag minns så väl de välkammade slottsparkerna vars stigar min lillebror sprang race på tills gruset sprutade. Matsalarna med tjocka heltäckningsmattor och sammetsgardiner. De uppstoppade björnarna som stod i hörnen och servitörerna i stärka skjortor. I åttaåriga Sannas värld bodde vi på slott och jag kände mig som en prinsessa varje gång!

Den bästa hotellupplevelsen

Ett hotelldygn utöver det vanliga fick jag njuta av häromsistens, när jag bodde på Kastanjelunds Wärdhus i Yngsjö. Det var så nyligen att jag inte hunnit skriva om det än - men tro mig, det kommer!

Den bästa hotellfrukosten

Utan tvekan - Annas Hotell i Kristianstad. Jag har skrivit om den frukostupplevelsen tidigare och jisses, jag ramlar nästan av stolen när jag tänker på hur gott, fint och otroligt rofyllt det var att äta frukost där.

Den sötaste staden

Det är jämn seger mellan mina två favoriter i kategorin söta städer: Nora och Västervik. Det som de har gemensamt är att de är relativt små, byggda mestadels i trä och ligger nära vatten. Nog måste det vara framgångsreceptet på en söt stad?

I somras var jag i Nora för första gången (!) och beskrev staden just som en “söt sommarstad”.

Nora, en söt sagostad!

Nora, en söt sagostad!

Den bästa tågresan

Smalspåret som går mellan Hultsfred och Västervik och är inte bara en resa geografiskt, utan även en resa i tiden. Det är mysigt att puttra fram på rälsen genom småländska skogar och små byar i skärgården. De gula och orangea rälsbussarna har trafikerat sträckan sedan 50-talet och är nu både en sevärdhet och ett transportsätt på samma gång.

Hav, fjäll eller skog?

Jag gillar allt som är på torra land. Men mellan fjäll och skog skulle jag nog välja ängar och öppna landskap!

Fäbodar i Skattlösberg.

Fäbodar i Skattlösberg.