Clarion Collection Hotel Borgen - Örebros egen riddarborg

Årets bästa Clarion Collection Hotel ligger i Örebro! I dagarna vann “Borgen” första pris och jag applåderar, hurrar och gör vågen. Hotellet är ett härligt ställe att både bo, äta frukost och coffice-jobba på. Nu har Borgen också anammat Collectionkedjans koncept “hygge”, som jag gillade så fort jag läste beskrivningen…

Under 2019 implementerade hotellet “Hygge” som är Clarion Collection Hotels branschkoncept. Hygge är en filosofi och livsstil som handlar om att sätta guldkant på tillvaron, att förstå vikten av enkelhet och ta sig tid till att varva ner.
hotell-örebro.jpg

Ett hotell med historia - hur började det?

Byggnaden stod färdigt 1891 och var då huvudkontor för Örebro sparbank. Precis som hotellets namn antyder idag, var byggnaden inspirerad av riddarborgarna på medeltiden. På 30-talet flyttade banken ut och in flyttade stadens största tidning, Nerikes Allehanda. Många decennier framöver skulle Borgen fyllas med knattrande tangenter från skrivmaskiner, journalister med bolmande cigarretter och telegraferade nyheter. Även om redaktionen digitaliserades, behöll Borgen sin historiska charm med sina tinnar och torn. När jag flyttade till Örebro 2012 kallades fortfarande byggnaden för NA-borgen, trots att den ett år senare skulle förvandlas till ytterligare något nytt - ett hotell.

Lästips: Sofia på Fantasiresor bodde på Borgen och upptäckte att hennes farfar hade jobbat som journalist i samma byggnad - 60 år tidigare!

Symboliska detaljer berättar historien

Borgen kläddes i hotellkostym av Örebrofödda designern Helena Allard. Symboliska detaljer, som skrivmaskinsknappar istället för rumsnummer, behölls för att skapa en helt unik stil. Hotellet har 125 rum och inte ett rum är det andra likt. Tack vare byggnadens olika vinklar och vrår har rummen tornutsikt, burspråk, runda väggar, kakelugnar och imponerande takhöjder. Gemensamt är dock den romantiska inredningen med lejonfötter på badkaren och snirkliga detaljer.

Lästips: Resebloggaren Ladies Abroads intryck av att bo på “Borgen”: Att bo i en borg och besöka ett slott