Bo på vingård

Uppdaterad 2020-02-12.

Bo på vingård, är det något för dig? Gillar du vackra omgivningar, mysiga middagar och - givetvis - goda viner, då är det din typ av upplevelse. Här berättar jag mer om när vi reste runt i Chile och bland annat bodde på vingård i San Antoniodalen.

bo-vingård (8).JPG

Cykla mellan vingårdar på chilenska landsbygden

Med vind som viner i öronen och svett som slickar i nacken, susar jag nedför backen. Högerhanden är redo att krampa tag i handbromsen men cykeln skär följsamt kurvan innan jag ens hinner förstå att den lilla grusvägen ändrar riktning. Det är mina ben som trampar, men själv är jag någon annanstans. Blicken sveper över utsikten och i tankarna trängs superlativen.   

Jag är fascinerad och förtrollad av den väldiga dalen som ligger framför mig. Bergen som mjukt sluttar nedåt och möts på mitten, bäddas in av smaragdgröna buskar och slingrande grönska. Dimmiga slöjor smeker vinfälten och längst bort i San Antoniodalen är molntäcket tjockt, som sockervadd. Raderna av vinrankor är linjalraka och millimeterexakta, som om högre makter har friserat hela fältet med en jättekam. Jag tar sikte på en serpentinstig och rullar den sista biten till vingården. 

bo-vingård (10).JPG

Familjegården Matetic med hotell - och hokus pokus

Vingården heter Matetic och drivs av en kroatisk familj. För 15 år sen förvandlade de sin passion till produktion och idag har familjen vuxit med fler vingårdar och har dessutom ett fint hotell med restaurang. Matetics viner kännetecknas av rena toner och koncentration i smak, lär jag mig. Mest kända är de för sin Syrah, som var Chiles första så kallade cool climate syrah.  

Benen darrar av mjölksyra när jag kliver av cykeln och försöker torka den synliga svetten. Vingården är som en tyst och stilla oas där minsta lilla vindpust hörs. Här ska regnet falla aktsamt och solen värma varsamt för vinrankornas välmående.  

En guidad tur på vingården

Vi följer med på en guidad tur på gården och får smaka några olika viner. Guiden berättar att Matetics gårdar både är ekologiska och biodynamiska – där det sista betyder att de fortfarande använder traditionella och icke-vetenskapliga metoder, eller ”hokus pokus” som de också skämtsamt kallar det: 

- Vi gräver till exempel ner tjurhorn som är fyllda med gödsel för att mikroorganismer och energier i jorden ska samspela, berättar guiden. 

Hokus pokus? Ja, kanske lite ändå… Gårdens alpackor är också en del av det biodynamiska synsättet, de rensar marken och ser till att kretsloppet sluts när jorden gödslas naturligt igen. De lunkar fram på de gröna kullarna och har det nog rätt bra på sin ”arbetsplats”. Dimman har skingrats och nu glimtar solen mellan molnen. Den lyser med sin stora strålkastare på ännu ett fält, bakom vinrankorna. Vad odlas där, då?

- Det är världens största blåbärsodling, berättar guiden. Biodynamisk förstås!

bo-vingård (5)-chile.JPG

Vin och korv med bröd?

Jag lär mig vinprovartricket ”smell-swirl-smell” och luktar, snurrar på glasets fot, luktar igen. Nya dofter och smaker smyger fram. Om den första sippen fick mig att tänka på sträva krusbär och ett uns av rostade mandlar, kommer en smakboom av örter och soltorkade tomater fram efter lite snurrande. Det röda vinet är smakrikt och blygs inte i munnen: 

- Chilenska röda viner vill ha starka smakkompisar, som choripan.

Choripan är spanska för korv med bröd. Har vingårdens sommelier och vår guide just tipsat oss om att deras bästa vin ska drickas till korv med bröd? Ja, hon intygar att en fet, kryddig korv (som är såväl fest- som vardagsmat i Chile) är rätta matchningen för vinet. 

San Antoniodalen är ett Mecka för både vinintresserade och sportiga turister. Att hyra cykel är ett smart och billigt sätt att besöka flera vingårdar på en och samma dag, dels för att inte behöva tänka på körbarheten efter vinet, dels för att all mat och dryck smakar bättre med lite rörelse emellanåt.  

Vingården Lapostolle - mat, vin och vyer i toppklass

Vårt andra stopp ligger drygt 2 timmars bilfärd bort från Matetics vingård. Det går även att hoppa på en lokal buss till gårdens infart, eller hyra en egen transport för dagen. Vi skumpar fram på grusvägar bland örtagårdar och vinfält, lämnar dalen bakom oss och rullar in i nästa.  

Lapostolle är en helig plats för vinkonnässörer – men också för oss andra som inte riktigt har smaklökarna för så fina viner.Känslan av att beträda en helig plats är påtaglig. Här är druvorna välsignade och skördetiden är närmast en religiös högtid. Byggnaden i sig är ett tempel med sina tinnar och torn.

Oavsett om man är troende eller bara törstig, är besöket på vingården Lapostolle en upplevelse utöver det vanliga. Med hela Apaltadalen framför ögonen, kvällssolen som glittrar in vinglaset och vinden som pustar dofter av timjan och rosmarin, är det nästan svårt att njuta av alla intryck samtidigt. Jag får se mig mätt på utsikten, lukta tills näsan tröttnar och sen låta smaklökarna gotta sig på tallriken och i glaset.  

Lapostolles spektakulära kombinerade vingård och hotell.

Torsk med triss i rött: tomater, rödbetsstänk och röd basilika.

Torsk med triss i rött: tomater, rödbetsstänk och röd basilika.

Bo på vingård.png

Tips till dig som gillar vin och resor

Allt fler vinländer satsar på enoturism, som är samlingsnamnet för näringen om allt från vinprovning till att bo på vingård och delta i vinskörd.  

  • Italien, Frankrike och Spanien är traditionella vinländer, men andra delar av ”den nya” vinvärlden som t.ex. Chile har numera börjat satsa på viner med hög kvalitet istället för kvantitet.

  • Vissa vingårdar lämpar sig bättre att bara besöka, inte för att bo. Kolla boendealternativ i närheten ifall du vill tänka ekonomiskt.

  • Kontakta vingården i förväg för att veta om och isåfall när de tar emot besök. Vissa perioder är de upptagna med skörd och plockning.

  • Planera smart inför en avsmakning eller lång middag om du dricker vin. De flesta restauranger hjälper gärna till att boka taxi, ibland kan de till och med erbjuda skjuts till hotellet.