Runn - se, göra och äta runt Dalarnas finaste sjö

Tips på saker att se, göra och äta runt sjön Runn i Dalarna.

Nämn en sjö i Dalarna och jag slår vad om att du tänker på Siljan, eller hur? Dalarnas största sjö kallas ju till och med skämtsamt för “mashavet”. Men den näst största sjön heter Runn och ligger mellan Falun och Borlänge - det är min pärla och den ska det handla om nu!

Vi har en stuga vid Runn och jag är uppvuxen med hästräkan i Torsång, båtturer till de 365 öarna och utflykter till roliga ställen runt sjön. Här är mina bästa tips runt Runn.

Cykla och vandra runt Runn i Dalarna.

Sevärdheter kring Runn

Borlänge och Falun har stadslivet med kaféer och butiker, men runt Runn finns även mindre byar som Vika och Torsång där du kan se och göra många olika saker.

Hembygsgården i Torsång

Visste du att Torsång kallas Dalarnas Venedig? Den slingrande Dalälven som rinner förbi byarna ger associationer till den italienska kanalstaden - men sen tar likheterna slut. Torsång är en liten idyll med röda hus och en medeltida kyrka som står stadigt med älven omkring sig. Strax bakom Torsångs kyrka ligger hembygdsgården med timmerhus, vissa från 1500-talet. Här firas midsommar traditionsenligt men det går bra att besöka det hela året om.

Ornässtugan och Sveriges mest kända dass

Du har väl hört historien om Gustav Vasa som rymde från danskarna genom dasset? Det utspelade sig på Ornässtugan i Ornäs utanför Borlänge, där han flydde från sina danska fiender år 1520 genom Dalarna. Han lyckades ta sig till en gammal kurskamrat, som vid den här tidpunkten var gårdsherre på Ornässtugan.

Ornässtugan vid Runn. Foto: Wikipedia

Här fick han övernatta men vad Gustav Vasa inte visste var att denne “kompis” stödde den danska kungen. Så fort Gustav Vasa hade gått och lagt sig red gårdsherren iväg för att förråda honom. En som däremot inte ville Gustav Vasa illa var gårdsherrens fru. Hon väckte honom och hjälpte till att fira ner honom genom dasset så att han kunde fortsätta sin flykt. Resten är, som du vet, historia.

Ornässtugan är ett av Sveriges äldsta museum och är det än idag. Den ligger idylliskt ute på en udde i Runn, bara 10 minuters bilresa från Borlänge. Det går även att åka båt hit. Museet och kaféet är öppet sommartid (se hemsidan för exakta öppettider).

Ornäsbjörken

Längst ute på udden vid Ornässtugan står flera ståtliga björkar och doppar sina långa grenar i sjön. Det ser ut som vanliga björkar, men kikar du lite närmare ser du att bladen är flikiga. De är Ornässbjörkar som är en mutation av vårtbjörken. Ornäsbjörken är Sveriges riksträd och har därför planterats i alla län i hela landet. På dem följer man trädens knoppar spricker och kan på så vis mäta hur våren kommer.

Ornäsbjörk, finns runt Runn.

Äta

Ost på Stora Lunån Gårdsmejeri

I byn Lunån utanför Falun ligger gårdsmejeriet som har både kafé och butik. Bland fjällkor, påfåglar, höns och en och annan minigris kan du fika i den hemtrevliga trädgården. Husets specialiteter är givetvis ostarna, som heter söta namn som Iris Röda, Gretas Gula och Doris Blå. Visste du att osten blir vitare på vintern när korna äter hö, och gulare på sommaren när de äter gräs?

Lunch på Stabergs bergsmansgård

Strax utanför Falun ligger Stabergs Bergsmansgård, dit vi åker ibland för att äta lyxig lunch på Stabergs krog som huserar i den gamla 1700-talsgården. Här finns också en pampig barockträdgård med fruktträd, grönsaksodlingar och kryddväxter.

Hästräka på Torsångs kafé

I Torsång ligger även Dalarnas äldsta kafé som har stillat hunger och sötsug sedan 1904. Den legendariska “Hästräkan” uppfanns här och är än idag en av storsäljarna på kaféet. En Hästräka är en rågsmörgås med räksallad, ägg och den klassiska Gustafskorven (som är gjord på hästkött och kommer från dalabyn Gustafs). Det kan låta som en märklig kombination av smaker men jag lovar att den är god!

Torsångs kafé. Foto: Falun-Borlänge-regionen AB

Torsångs kafé. Foto: Falun-Borlänge-regionen AB

Göra

Det sägs att Runn har hela 365 öar och därför liknar en riktig skärgård. Jag har inte räknat alla så jag kan inte intyga det - men jag kan lova att det finns massor av roliga saker att göra på och runt sjön.

Bada i Runn

Runn är en flikig sjö vilket ger många vikar som är bra för bad. Det finns t.ex. fina badplatser vid Runn, som Främby Udde, Roxnäs Udde, Vikastrand eller Uvbergsviken.

Cykla runt Runn

Att cykla runt Runn är en skön dagstur på 50-70 km, beroende på vilken väg man tar. Mestadels går turen på asfalt men ibland även på grusväg. Främby udde är ett bra ställe för paus. Här finns kafé och restaurang alldeles intill sjökanten i ett vackert gammalt hus, Villa Herdin.

bada-dalarna.jpg

Paddla kajak på Runn

Hyr kajaker, kanoter eller sup-brädor på Torsångs kajakcenter om du är nära Borlänge eller hyr på Främby udde om du är i Falun. Du kan t.ex. gå iland på Lindön som är ett naturreservat. Lindön blev faktiskt Dalarnas läns första naturreservat när det klubbades igenom år 1907. I beslutet står det bland annat att det är förbjudet med allt “osnyggande å ön genom kvarlämnande af papper eller dylikt”. Leave nothing but footprints, alltså - då som nu.

Gå ner i underjorden i Falu gruva

Dalarna, stundtals så vackert som ett vykort.

Dalarna, stundtals så vackert som ett vykort.

Du har väl hört historien om Falu rödfärg och bocken? Om Fet-Mats som rymde på sin bröllopsdag? Om Gruvfrun som vakar i underjorden? Falu gruva är full av historier, sådana som vi lärde oss i lågstadiet och jag fortfarande minns (och tror på!) På en guidad tur (ovan eller under jord) får du höra alla berättelser från den tusenåriga koppargruvan. Falu gruva var under sin storhetstid en av Sveriges största gruvor och är numera också ett världsarv. Vill du förlänga gruvbesöket kan du bo på Gruvortens Bed & breakfast, som en gång i tiden var uppfinnaren Christopher Polhems hem.

Lästips! Resfredag har bloggat om sitt besök i Falu gruva.

Besök matmeckat i Stora Skedvi

Byn Stora Skedvi är lite av ett matmecka tack vare restaurangen Kulinariet, saluhallen Visthusboden och Skedvi Bröds fabrik. De ligger på samma ställe i Skedvi och står för lokala råvaror och nära producenter.

Brödet är heligt hemma hos mina föräldrar och äts såväl som macka som muesli och bara för att det är så gott. Knäckebrödet gräddas för hand i vedeldade ugnar, som det gjordes förr i tiden.

Numera kan man även besöka fabriken och se när brödet bakas. I visthusboden finns kött, ost, potatis, bröd och ägg och från Stora Skedvis mejeri finns glass och ost av mjölk från byn.

Vandra i Dalarna

Är du sugen på att vandra i Dalarna? Läs om mina vandringstips, både i närheten av Runn och i övriga Dalarna.