Tyskland: när staden tar ton - lyssnar du?

weimar_sannarosell

I samarbete med Visit Berlin, National, German Tourist Agency och Nordic TB

Intryck från Weimar, Tyskland. 9 september 2016:

De sjunger och jammar på gatorna. Torgen surrar av toner, melodier och trudelutter. Studenterna från musikfakulteten övar och övar, med hela Weimar som publik. Det är mysigt för öronen att höra fina stämmor freestyla Bachs gamla symfonier, även om mitt musikaliska sinne inte förstår mer än deras inledande do re mi fa so la ti do.

Han sitter på gatan Schillerstrasse, med koncentrerad blick och rytmiskt nickande huvud. Hörlurarna, micken och instrumentbrädan drar till sig blickar – men i en studentstad som Weimar med musikfakultet, verkar det inte vara en ovanlig syn.

Det myllrar av människor denna soliga söndagseftermiddag. Det är en sån där dag när glassen smälter snabbt och träden ger svalkande skugga, ändå sitter han mitt i solen. Strategiskt, förstås, och jag blir nyfiken på varför. Snart får jag veta.

Emir undersöker sambandet mellan socialt beteende och urbana miljöer, alltså hur stadsljud påverkar oss och vice versa. Mycket mer än så får jag inte veta - han har ju inte tid med en nyfiken resejournalist just nu... Så jag fotar tyst och tassar sen iväg, men kan inte låta bli att börja lyssna – just det, bara öppna öronen och låta allt strömma in. Kvittrande fåglar, hostande kaffemaskiner, gråtande barn, skällande föräldrar, klapprande hästhovar, ringande mobiler och pussande par.

Emir, mitt uppe i intensivt lyssnande efter stadsljud.