Vad är vinho verde? 5 fakta om det portugisiska vinet

Grönt vin är både rött och vitt

Vinho verde betyder egentligen “grönt vin” på portugisiska, men kan vara både rött och vitt. Hur går det ihop? Jo, det gröna i vinet syftar på att det är ungt snarare än dess färg. Ett moget vin heter vinho maduro.

Sockerfattiga druvor

vin-portugal.jpg

Vinho verde odlas i vindistriktet med samma namn i regionen Minho. Den ligger i norra Portugal, och där är klimatet är svalare. Det gör druvorna rika på syra och mineraler men fattiga på socker. Resultatet blir ett lite porlande, syrligt och fräscht vin.

Kolsyran ger kittlande känsla

Förut tappade man alltid upp vinet på flaska lite för tidigt, när det inte hade jäst färdigt. Vinet efterjäste då i flaskan vilket gav den bubbliga, kittlande känslan. Idag får man samma effekt men genom att tillsätta lite kolsyra på slutet.

Vinet till portugisisk mat

Vinho verde passar extra bra till den typiskt portugisiska maträtten bacalhau. Det är torkad fisk (ofta torsk) som kan tillagas i mustiga grytor, som kroketter eller på andra sätt. Det finns lika många sätt att laga bacalhau som det finns dagar på året, lyder ett talesätt från Portugal.