9 vandringstips (från en som lärt sig av sina egna misstag)

“Jag ska ut och vandra för, typ, första gången, vad tycker du jag ska tänka på?” Den frågan fick jag häromdagen och stod nog mest som ett frågetecken själv. Personen i fråga är ingen frilufsare, men det är väl inte jag heller? Tänkte jag och blev därför så ställd när hen frågade mig om tips.

Sen tänkte jag om. Scrollade lite bland mina bilder, navigerade lite bland mina helgplaner och kikade ner på vad jag hade på fötterna. Vandringskängor. Jo, lite frilufsig är jag nog. Det har dock inte alltid varit, för jag “upptäckte” skogen först när jag flyttade till Örebro för snart tio år sen. Sen dess har jag gjort en del missar både innan, under och efter vandringsturer… Tack och lov har jag lärt mig mycket av misstagen och vill därför dela med mig av dem!

Tipsen är högst personliga och funkar för mig. Kanske funkar de även för dig, eller inte alls. Alla är olika! Det här är tips som gäller utöver de viktiga och grundläggande tipsen som du kan läsa om här och här.

vandra-tips.jpg

Tips inför vandringen

Innan du ger dig ut kan du tänka på de här sakerna:

  • Testa utrustningen ordentligt. Det är skillnad på att bara gå runt kvarteret med dina nya kängor och att ge dig ut med sjumilakliv i skogen med dem.

  • Ha dubbla strumpor. Då glider strumporna mot varandra och inte mot huden (som orsakar skavsår). När det är varmt har jag en tunn nylonstrumpa (ankelhög) och ullstrumpa, när det är kallt har jag dubbla ullstrumpor.

  • Preppa termosen. Häll i varmt vatten och låt stå en stund innan du häller i din varma dryck. Då håller termosen värmen bättre.

Termosen, alltid preppad med varmt vatten innan.

Termosen, alltid preppad med varmt vatten innan.

Tips under vandringen

När du väl är ute, vill jag tipsa om det här:

  • Håll koll på markeringarna. Det händer mig så lätt att jag bara tänker på hur fint och skönt det är att gå i skogen - och plötsligt har jag tappat bort markeringarna på trädet och får springa tillbaka för att hitta rätt.

  • Börja laga mat innan du är hungrig. Jag väntar alltid för länge, sen sitter jag där och stirrar på maten som om den skulle koka snabbare av mina hungriga blickar. Det gör den inte.

  • Se till att frysa lite när du börjar gå. Lager-på-lager är bra, men inte för många lager när du vandrar. Du kommer bli varm och svettig, som sen blir kallt och obehagligt när du slutar gå. Så klä dig lagom varmt och ta på det extra lagret när du är stilla.

vandring-tips-natur.jpg

Tips efter vandringen

Väl hemma, kan du tänka på det här:

  • Förvara sovsäcken i en pösig påse med mycket utrymme. Då håller isoleringens i sovsäcken bättre i längden.

  • Ta ur snörena ur kängorna och smörj in dem med det medel som passar materialet, på så vis lever kängorna längre.

  • Märk ut var du har vandrat, vilka platser som var extra fina för fikapauserna och var de perfekta tältställena fanns. Du kommer ha nytta av dem sen, antingen om du kommer tillbaka eller om någon frågar om tips.

Vilka vandringstips har du?

Ett av de finaste fikaställena jag hittat längs Bergslagsleden. Var det är? Ingen aning, jag skulle ha markerat ut platsen på kartan…

Ett av de finaste fikaställena jag hittat längs Bergslagsleden. Var det är? Ingen aning, jag skulle ha markerat ut platsen på kartan…