Gott och grönt i Tjeckien

Detta inlägg är en del i ett samarbete med Czech Tourism. Åsikter och rekommendationer är dock alltid mina egna.

Korv och knödel. Bacon och biff. Och så lite surkål som ”grönt” inslag. Den traditionella maten i Tjeckien tycktes först vara en vegetarisk mardröm. Och ja, surkål i all ära, men väl på plats hittade jag ett tjeckisk smörgåsbord som verkligen gav mersmak.

"Vegivadå? Vegetarivad?" Ögonbrynen sitter i hårfästet på servitören när jag frågar om de har vegetarisk mat. "Du menar mat, fast utan kött?" Fortfarande rätt oklart för honom vad jag skulle kunna fylla magen med.

I centrala Prag finns det massvis med restauranger i alla prisklasser. Även om både de genuina och turistiga matställena serverar typiska rätter som har mycket kött, finns det nästan alltid alternativ. Testa den traditionella, tjeckiska friterade osten (smazenµ syr) som ofta kommer med persiljepotatis och tartarsås.

På landsbygden kan det vara svårare att laborera med substitut för köttet på menyn, om du inte pratar tjeckiska förstås. Men eftersom en typisk ”dagens” för många tjecker betyder soppa till förrätt och kött till huvudrätt, är chansen stor att i alla fall första rätten är vegetarisk.

En ny bekantskap för mig som ofta hamnade på bordet, var osten som tillslut fick öknamnet Stinky Cheese. Det är egentligen inlagd keso, men namnet är ingen slump utan osten luktar verkligen urk. Smakar rätt roligt.

I Landbrek äter vi lunch på gruvarbetarnas lunchställe. In kommer en rykande het soppa som luktar rostat och kryddigt. Det är en rivig vitlökssoppa med knapriga krutonger under ett täcke av ost (Česneková polévka).

Det har blåst ryska vindar in i det tjeckiska köket, vilket märks i rätter som innehåller bovete i olika former. Som här de pannkaksstora blinierna med spenatfyllning och smetana (Palačinky se špenátem)...

... och den precis som den risottoliknande rätten av helt bovete med grillade grönsaker. Den kallas Pohankové rozoto s grilovanou zeleninou a hoblinami sýru Grand Moravia, som betyder att osten på toppen är Moraviens "parmesan".

Det här inlägget är en del i samarbetet med Czech Tourism. Åsikter och rekommendationer är dock alltid mina egna.