Resereportage: Antik historia och färgstark framtid i Aten

"Ett orientaliskt hörn av Europa, i skuggan av ekonomiska kriser och politiskt kaos, har Aten tagit plats i centrum på resenärernas trendkarta. Greklands huvudstad korades till ett av 2018 års hetaste resmål av tidningen Vagabond. Med ett blänkande nytt museum om Akropolis, nästan lika ny tunnelbana och flera innovativa restauranger som serverar meze med twist, finns det all anledning att Aten är på trendkartan för att stanna." 

Läs mer i mitt resereportage i tidningen Handelsstaden. Du hittar även fler inlägg om Aten på resebloggen!

aten.jpg

Varför det är så viktigt att nätverka

Konsten att nätverka - en färdighet ingen blir fullärd i, men som många kan lära sig mer av. Jag, bland andra! Både med nytt jobb i ny bransch och samtidigt egen företagare, vet jag vikten av starka nätverk och schyssta relationer.

Varför? Svaret är stöd, snack och sammanhang - tre "S" som skapar en grund för nätverk.

Stödet

Stöd är viktigt för att våga bolla idéer och be om hjälp. Behöver du som skribent feedback på en text? Har du en crazy idé vars gränser du vill testa? I ett bra nätverk får du stöd för alla tankar och funderingar.

Snacket

Snack står både för roligt prat och viktiga samtal. Allt du pratar om behöver inte vara jobbrelaterade diskussioner, för det är av småpratet och fikasnacket som de verkliga relationerna växer sig starka.

Sammanhanget

Sammanhanget är själva miljön som skapar vi-känslan och sätter dig i rätt kontext. När jag jobbar med mitt skrivande vill jag ha kreativa arbetskompisar runt omkring mig - eller också finnas med i kreativa sammanhang i grupper på nätet.

Mina nätverk

Som frilansande skribent är jag med i Guerilla Office i Örebro, där vi med jämna mellanrum ses på kaféer och jobbar med vårt eget, fast tillsammans. Här får jag både stöd, sammanhang och framförallt mycket roligt snack.

I mitt resebloggande har jag enormt stor nytta av grupperna Svenska Resebloggar och Influencers of Sweden. Vår lilla avknoppning av InoS, #örebloggers, är också ett stort stöd och bra bollplank både lokalt och medialt.

Som kommunikatör är jag med i en grupp "energikommunikatörer" - vi som jobbar med kommunikation i energibranschen, helt enkelt. Det är en liten grupp som jobbar på liknande företag inom radien av bara ett stenkast. Det ger mig stort stöd, speciellt som ny i en bransch där mycket annat också är nytt.

Jag är också med i Sveriges Kommunikatörer, som är desto större nätverk och verkligen sätter mig i rätt kontext som kommunikatör. 

Att nätverka låter ju som de senaste årens trendord, men jag tror på sociala nätverk som ger de där tre S:en. Sen är ju nätverkande och relationsskapande en never-ending-lesson, men någonstans måste en ju börja, eller hur?

Spindelnät - också en typ av nätverk. Bild från Pixabay.

Spindelnät - också en typ av nätverk. Bild från Pixabay.

Såhär intervjuar du bäst

Uppdrag: intervjua

Jobbar du med text i allmänhet eller journalistik i synnerhet, är intervjuer säkert vardagstugg i för dig. Jag gör allt fler intervjuer för personporträtt till tidningar, vilket är superkul! Dels får jag en stunds prat med en intressant människa som har något särskilt att berätta, dels lär jag mig alltid nya saker av hen. Men hur spännande den här personen än är, eller hur coola saker hen berättar, är jag alltid galet nervös.

Bästa intervjutipsen

Häromdagen lyssnade jag på Opodden med Jennifer Kovacs. Hon intervjuade Ebba Kleberg von Sydow om intervjuer (ja, meta!). Jag snappade upp de bästa tipsen och hoppas du också får nytta av dem:

1. Läs läxan

Var förberedd, läs på om personen och bredda din bild av hen. Vilket smeknamn hade hen som liten? Vilken är favoriträtten och varför dessa raseriutbrott på gympalektionerna? Detaljerna i personligheten kan senare bli väldigt användbara i din text, oavsett vad den handlar om. Det är småsakerna som gör reportagets helhet.

2. Lita på stunden

Har du gjort förra punkten ordentligt, kan du luta dig tillbaka på den här punkten och lyssna. När du är trygg i dina frågor kan du nästan lägga ifrån dig dem. Vila i samtalets nu istället för att fundera på hur du ska formulera nästa fråga - då missar du säkert en liten viktig del i svaret. 

3. Sätt ord på stämningen

En läsare eller lyssnare vill vara med! Du kan redan det klassiska med "målande reportage", hur kaffekokaren låter när den puttrar, vad ni ser genom det frostrosiga fönstret, hur hens parfym doftar av saltstänkt hav. Men hur är stämningen vid intervjun? Om läsarna/lyssnarna kan känna den förväntansfulla ivern, stressiga vibbarna eller kanske det obekväma trycket, bjuder du in dem till samtalet. Och vips är de med, precis som de ville!

Bonus: lyssna på avsnittet av Opodden för fler intervjutips!

Gör du intervjuer i ditt arbete? Vilka tips har du att dela med dig av?