När det inte blir som man tänkt

bönbrownie-sanna-rosell

Ibland blir dagen inte som man har tänkt. Morgonpromenaden regnar bort, kaffet är slut och textdokumentets bakgrund stirrar vitare och tommare än någonsin på en. Vart jag än vände mig var det motvind och vad jag än skrev i det där dokumentet blev skräp. Det enda rätta var att baka kaka. Med mycket choklad.

Efter ett tag hade regnet sluta strila och en liten strimma blå himmel lyckades skymta mellan molnen. Det blev trots allt en promenad, fast mitt på dagen. Kaffet var visserligen fortfarande slut och det textlösa dokumentet hade jag glömt någonstans mellan flikarna med brownierecept och saffransfudge.

Men ändå. Ibland måste man bara andas och inse att alla dagar blir inte som man tänkt. Kanske blir morgondagen bättre. Och blir den inte det, får jag väl helt enkelt baka mer kakor.

Alla godsaker på bilderna är från mitt favoritfik Kafé Kulör i Örebro. De jag bakade själv däremot, var långt ifrån så här fotogeniska och hann inte på långa vägar förevigas av kameran... 

Tre saker jag borde göra "lagom" inför resor

Min favoritdel av resan börjar nu - veckan innan när jag packar, planerar och längtar. Den här pre-perioden är ljuvlig och jag njuter av att ha hela härliga resan till Edinburgh framför mig. Det finns dock tre saker i mitt resemönster som jag alltid upprepar, fast jag vet hur viktigt det är att lagomfiera dem lite. Känner du igen dig? 

Packa lagom

Vi åker till Edinburgh över en klassisk weekend, torsdag till söndag. Vädret verkar vårigt och inte alltför brittiskt regnigt - ändå är det så svårt att packa lätt OCH rätt tycker jag. Packa lagom, säger proffspackarna, men hur mycket är det egentligen?

Planera lagom

Väskan kommer stå på glänt, halvpackad, tills kvällen innan när sista minuten-prylarna slängs i. Planeringen däremot, kommer vara spikad långt i förväg. Vad, när och hur vi ska uppleva Edinburgh är redan stjärnmärkt i min prydliga googlekarta. Det här med att semestra spontant genom att lämna kontrolltrollet hemma är min utmaning varje gång jag reser. Planera lagom är därför mitt ständiga mantra såhär dagarna innan.

Längta lagom

Slutligen, det här med att längta. Inför resor kan jag dagdrömma mig vilse i egna tankar och nästan spricka av reslust. Det är härligt att ha huvudet bland fluffiga fantasimoln och samtidigt fötterna på den välbekanta hemmamarken - men inte alls närvaroklokt. Nu är nu och den efterlängtade resan kommer så småningom med ett nytt nu i närvaro. 

Har du varit i Edinburgh och vill tipsa? Kommentera gärna!

Det sa bara klick + en helg med vårkänslor

Med helgens fina vårväder kom också årets första kaffestund utomhus, en solig skogstur och ett par scener ur verklighetens Svansjön. I stadigt sällskap av en ny kamera har det sagt klick-klick-klick hela helgen - vårkänslorna pirrar och jag vill fånga naturens förändringar från tung, grå vinter till sprudlande grönska och glädjeglimtar. Här är två vårtecken från helgen:

Svansjön på riktigt

Sjön Tysslingen utanför Örebro förvandlas till rena rama Svansjön på våren. Tusentals fåglar, inte bara svanar dock, samlas där för att häcka. Det var min första gång vid sjön och jag blev faktiskt lite besviken på pippipartyt. Tyckte det mest liknade en utomhusfestival fast för fåglar -geggigt, kackligt och rörigt - typ Roskilde i fjäderboa. Men som alltid, efter lite uteluft i lungorna smakar termoskaffe som bäst och då har svansjöar ingen större betydelse.

svanar-sanna-rosell

Solig skogstur

Dagen innan, när vårsolen strålade som bäst, var vi ute i naturreservatet Kränglan i Örebro. Det syntes riktigt hur trädens blad och barr absorberade allt ljus de kunde få, efter en så lång vinter. Och vi gjorde detsamma - vände näsan mot solen, odlade säsongens första fräknar och bara njöt. Äntligen vår!

Kvinnliga vagabonder som reser och inspirerar

Idag är det Internationella Kvinnodagen! Dagen då normbrytande, kvinnliga resenärer genom tiderna ska få den plats i historien som de tycks ha gått miste om. De där damerna som levde före sin tid, i behändiga byxor och praktiska kängor. Kvinnorna som fick upptäckta världen som män, för att världen inte var redo var kvinnliga äventyrare.

Två historiska resenärer

Kvinnliga vagabonder som Mary Kingsley, som struntade i de viktorianska tebjudningarna och istället åkte till Afrika, beväpnad med paraply mot närgångna krokodiler och kannibaler. Eller svenska Ester Blenda Nordström, som liftade kors och tvärs över hela USA för sin grävande journalistik. 

Min största förebild

Min personliga favorit är dock en kvinna som varken finns på Vagabonds lista eller i Wikipedia. Det är min modiga mormor, vars äventyr som ung i Europa jag alltid har fascinerats och inspirerats av. Snart ska jag få se glimtar av hennes år som au pair i 50-talets Edinburgh - och snart får DU läsa mer om den resan här!

 Edinburgh, 1951. Foto: Kerstin Svanberg

Edinburgh, 1951. Foto: Kerstin Svanberg

Vilka resenärer, oavsett kön, inspireras du av? 

Bejing, Peking... eller kvällarna när orden fryser fast

Om skrivtorka, kvällströtthet och Beijingblickar.

Jisses vad det tar kraft att lära sig nya saker. Jag känner mig som Sanna, 6 år, i första klass som kämpar med att stava till annorlunda och parallell. Nu är det dock inte stavning som slukar energi, utan kommunikation kring vindkraftsnyheter, biogasgrejer och grönskande grön energi som mina nya arbetsdagar handlar om.

De sena skrivtimmarna på kvällarna som tidigare var mina mest kreativa och produktiva blir därför färre. Orden - som brukar komma som ett rinnande vatten - tycks istället ha förfrusit och fastnat i hjärnan. Svårstavade ord eller nytt jobb i ny bransch - omställning tar tid och energi oavsett om en är 6 eller 26. Och det får ta tid.

I väntan på att kvällarnas skrivtimmar tinar igen, fortsätter jag blicka tillbaka till Beijing. En vintervecka jag minns extra mycket med köldrosor på kinderna och ispinnar till fingrar, men också de varma terakottatonerna och soliga stunderna mot Förbjudna Stadens murar.

Mer Kina

Läs också om när vi åt middag bland hutongerna och hamnade i Beijings skridskoparadis. Har du varit i Beijing? Vad tyckte du isåfall om staden?