En nyvaken vintermorgon i Barcelona

Vissa inlägg känns som ett annat liv, fast det bara var en annan tid och ett annat land. Här är ett par rader jag skrev för några år sen, när jag bodde i Barcelona: 

"Hon vaknar tidigt denna lördagsmorgon. Som alla andra morgnar gnuggar hon sömnen ur ögonen innan solens strålar har hunnit leta sig in på innergården. Det är egentligen för tidigt för att vakna en ledig dag, men hon gillar det. En liten stund av stillhet, några ögonblick av egentid. Morgonens bestyr gör hon på rutin. Det slentrianlika rörelsemönstret upprepar sig dag efter dag och hon njuter lika mycket av vanorna varje gång. 

Huset ligger fortfarande i dvala och morgonen är så stilla som den bara är timmarna innan dagen eskalerar. Den morgonpigga sträcker på sig som en katt i sängen och känner nattens stelhet lämna kroppen. Fortfarande i total tystnad nuddar tårna det kalla stengolvet och ger tuppskinn på benen. Sängvärmen är lockande att krypa tillbaka i, men dagen som ligger oupptäckt framför henne lockar desto mer.  

Köket är sig likt sedan kvällen innan. Hon tassar in på frusna fötter och virar den stickade tröjan omkring sig. Skänker en tacksam tanke till sin mamma som propsade på att ta med något varmt och mysigt, ”för även i Spanien kan det vara kallt ibland, vet du ju”. Och visst kräver vissa stunder en stickad kofta som kramar om en och luktar mamma, även här där livets motto tycks vara la vida loca. 

Kaffefläckarna på koppen liknar en världskarta och smulorna från gårdagens bröd bildar små pyramider på bänken. Som på automatik fyller hon kaffekannan och slår på gasspisen. Klämmer tveksamt på en brun banan för att avgöra dess bäste-före-datum – soptunnan eller magen? Kurret i den sistnämnda gör att hon skivar upp den mosiga bananen medan kaffekannan börjar vissla och pysa. Ljudet skär igenom morgonens stillhet och hon blir plötsligt medveten om vardagsbestyren på gatan utanför. Småbarnen på väg till skolan, gasgubbens skräniga kärra och vespornas tutande. 

Hon stoppar en skiva bröd i rosten och väntar de oändligt långa minuterna tills den hoppar upp igen. Doften av nyrostat bröd och kaffe sprider sig i lägenheten, som ett tyst och ordlöst ”god morgon”. Med varmt kaffe på väg ner i magen och en brännhet brödskiva med bananslantar på, kryper hon tillbaka i sängvärmen. Morgonen har vaknat och dagen är på god väg. Hon följer rytmen och längtar redan till nästa morgons vanor och bestyr. Precis som igår och likadant som imorgon." 

Resan utan research går till Birmingham!

Pressmeddelande:

Efter sömnlösa nätter och avancerade excelkombinationer står det nu klart att Resan utan research går till brittiska Birmingham. Tack vare ödet, telepati och tajming fann de tre resebloggarna en dröm de alla bar på - att resa ogooglat till okänd destination med resesällskap de ännu inte känner.

Kombinationen av Monarchs nya flyglinje med direktflyg, de optimala flygtiderna, hotellsamarbete på orten och det faktum att Birmingham levde upp till de tre kriterierna:

1. Ingen av resenärerna har varit där,
2. Ingen av resenärerna har någon nämnvärd kunskap om destinationen samt
3. Alla resenärer har en vilja att åka dit,

gjorde att Birmingham plockade hem första platsen.

Okänt resesällskap

De tre sköna bönorna som ännu inte mer än hälsat på varandra bloggar på jennifersandstrom.se, sannarosell.se och resamedvetet.se. Resan görs delvis i samarbete med Apartment Adagio där de tre nyfikna själarna ska övernatta och koka ihop dagarnas äventyr. Resan går av stapeln 5-8 oktober 2017.

Förväntningar och farhågor

- Under den här resan låter vi staden komma till oss. Med öppet sinne, mina vännerboken i högsta hugg och vår bästa fejkade brittiska accent kommer Birmingham ta oss med storm, säger Linda Engström, boende i Stockholm.

- Jag förväntar mig te och rutiga filtar samt fotosessions med färgglada paraflaxer under synkron skönsång av I’m singing in the rain, säger Sanna Rosell, Örebro.

- Vi ska resa utan research även om jag förlorar tre liv på kuppen, säger Jennifer Sandström boende i Helsingfors., säger Jennifer Sandström, från Helsingfors.

Pressbilder fås på allmän begäran och intervjuer görs utan motstånd. Alla rekommendationer och råd inför resan undanbedes vänligen men bestämt.

Månadslistan: juni

Juni kom med sina långa, ljusa nätter och dagar som varade i oändlighet. Kanske är det alla extra vakna timmar som har gjort att månaden känts så lång - men ändå gått så snabbt? Juni var vattenmelon och jordgubbar, dagar på sjön och i skogen, en helg i Stockholm och roliga frilansjobb. Med mera. Här är min juniresumé:

Paddling ger balans

Du vet de där stunderna när kropp och tankar är i total symbios? I kajaken känner jag ofta så. Med alla mina sinnen, armar, rädslor, tår, muskler, myggbett och annat som är varelsen jag, balansdansar jag så gott jag kan i vattnet. Min sambo och jag har börjat paddla och jag övar, övar, övar. Tror (och hoppas) att balansen här även ger bättre fotfäste på torra land. 

kanot-örebro-sanna-rosell

Sommarmat i rosa nyanser

Månadens mat har smakat salt, syrligt och somrigt och gått i hela den rosaröda färgskalan - från laxrosa och rödvinsrött till vattenmelonsrosé och rödlökslila. 

Resebloggare i världen

Sofia/Fantasiresor och Katarina/Äntligen Vilse har varit i Civezza i Italien. Bland solgula citroner, perfekt pasta och sammetsögda blickar - klart man blir lite kär? De skrivit fint och filosofiskt om kärlek och till och med gästbloggat hos varandra! Läs och låt hjärtat fladdra lite.

Johnny / Johnnybajdzjan jobbar som färdledare på resor lite bortom de vanliga. Han bloggar just nu från "länderna med suffixet -istan" om vardagslivet utan wifi. Tänkvärd text och väldigt vackra foton.

Stockholmshelg

"Det var en kväll i juni, när sommarn var som bäst..." Ja, det var det! Det var en supersomrig helg på solvarma Blackebergsklippor, med grillat och gott och sena solnedgångar över stan. 

Travel Blog Event

Stockholmshelgen bjöd också på resebloggsevent på Hotel Sheraton. Med sköna kollegor i branschen och inspirerande kväll med Schweiz turistbyrå som värd, blev det ett kul event som verkligen kickar igång skriv- och reslusten (foton nedan från Veera Biancas instagram samt Rania Rönntoft).

Fler roliga saker ur frilanslivet i juni:

Workshopdag med #Örebloggers

Sociala medie-gänget #Örebloggers hade en heldag med workshops, där jag höll en kort kurs om skrivande och samarbeten. Detta gäng alltså. Så härliga och idérika!

Intervju i tidning gav insikter

Jag blev intervjuad av en tidning om mina skrivkurser och mitt bloggande, snart kommer sommarserien om skrivande ut! Tills dess kan du läsa mina skrivtips här.

Frukost med kulturkvinnor

En extra fin morgon var jag på kulturfrukost med Drivhuset i Örebro. Det var startskottet för gruppen Kvinna och Kulturföretagare i Örebro som jag numera är stolt medlem i. Vilka kontakter och samarbeten det kan leda till i framtiden, är jag nyfiken på!

Somriga vykort från juni

Nu sätter vi punkt för juni med ett par vykort med sommarfeeling: Min oas i Örebro - sjön Hemfjärden // En stilla stund på yogamattan // Tusen och en nyanser av grönt // Syskonskratt i Stockholm

Nu laddar jag för juliturnén. Från vimlet och minglet i Almedalen till roadtrip i Rumänien via en paus i stugan i Västervik. Men mer om det sen, vi ses igen nästa år, juni!

Hur var din juni månad? Vad var bäst och mindre bra? 

Storytelling med Sveriges kommunikatörer

Förr i tiden, samlades vi kring lägerelden och berättade historier för varandra. De spreds från mun till mun världen över och från generationer till generationer i långa släktled. Idag har vi sociala medier och andra digitala verktyg som sköter spridandet - men bakom berättelserna står fortfarande vi, du och jag.

Untitled design.png

Jag älskar kommunikation i allmänhet och storytelling i synnerhet. Tycker det är häftigt hur berättelser kan trollbinda oss och skapa identiteter, värden och perspektiv. Min kandidatuppsats i media och kommunikation handlade om just storytelling och idag jobbar jag dagligen med "konsten att berätta" i mina båda jobb som kommunikatör och frilansande skribent. 

3 tips för riktigt bra storytelling

Fenomenala branschorganisationen Sveriges Kommunikatörer höll ett livesnack på Facebook om storytelling. Här är de bästa tipsen jag tar med mig från snacket:

 Skärmdump från Sveriges Kommunikatörers livesnack på Facebook. 

Skärmdump från Sveriges Kommunikatörers livesnack på Facebook. 

1. Varför är storytelling så effektivt?

Bland många fiffiga fördelar tycker jag de här är viktigast:

  • Chansen att höras genom stimmet. Äkta och intressanta berättelser kommer alltid stå starka i det digitala bruset.
  • Du styr storyn. I din berättelse är det du som är regissören och kan skräddarsy den efter vem du är och vart du vill.
  • Hårt blir mjukt och till och med mänskligt. Ett varumärke, oavsett om det är globala jättar eller ditt personliga, blir levande när du kryddar det med stories från verkliga livet.

2. I vilka kanaler är storytelling mest effektivt?

Var finns de du vill beröra? När du vet det, vet du även var du ska sprida din storytelling. Är det för att stärka arbetsgivarvarumärket? Då kanske LinkedIn är rätt. Vill du boosta ditt eget varumärke? Satsa på dina starka kanaler. 

3. Vad är en bra berättelse?

  • Bra berättelser är "befolkade", det vill säga du skriver om människor, känslor och händelser ur deras perspektiv. Vem har inte hört om hur Ingvar Kamprad cyklade på en skruttig cykel till fabriken i Älmhult? Så början sagan om IKEA och resten är, som vi vet, historia. 
  • Lägg krut på dramaturgin. Det finns en drös dramaturgiska strukturer out there, ta hjälp av dem och bygg din story efter konstens alla regler (hjältar och antihjältar, krokar, vändpunkter osv.)
  • Krydda lagom, men håll dig till sanningen. Storytelling bygger på sanna berättelser, men de kan skruvas och ändras beroende på vem/vad ska lyftas fram, i vilken ordning och i vilken mån. Varför inte börja med slutet?

Vill du veta mer? Läs om storytelling på Stockholm Skrivbyrå och på Sveriges Kommunikatörers hemsida.

Astrid Lindgrens citat i min resevärld

Astrid Lindgren är inte bara en av mina favoritförfattare, hon verkar också ha varit en klok och kul kvinna med skön syn på livet. Ordkonstnär som hon var, har hon strösslat smarta citat efter sig - som faktiskt rimmar väldigt väl med resor. Här återger jag fem väl valda uttryck som jag ofta har med i tanken när jag reser och berättar vad de har betytt för mig.

1. ”Ibland måste man göra saker man inte vågar, annars är man ingen människa utan bara en liten lort.”

Jag vågade byta trygg vardag med lägenhet och pågående utbildning i Örebro mot en helt ny värld som journalist på en dagstidning i Ecuador. Att prova på yrket på riktigt, dessutom på ett annat språk och i ett annat land - med pressetik och värdegrunder som jag aldrig hade kunnat föreställa mig - var grymt kul, sjukt läskigt och oändligt lärorikt. 

 Ute på jobb i Ecuador.

Ute på jobb i Ecuador.

2. ”Allt stort som skedde i världen skedde först i någon människas fantasi.”

Alla stora händelser, byggnader, högtider och liknande som jag reser för att få uppleva, var alla först ett frö i någons fantasi. Den tanken slår mig varje gång - oavsett om jag ser ut över oförklarliga Machu Picchu, spökstaden Bokor Hill eller den här ofattbart stora katedralen inuti en saltgruva. Allt stort (och smått för den delen) har börjat i en människas hjärna. Tänk vilka vidd av power i den imaginära tanken!

 Saltkatedralen i Zipaquira

Saltkatedralen i Zipaquira

3. ”Låt livet bära med sig vad det vill och låt mig vara stark nog att ta emot vad det bjuder.”

Ibland blir ju inte resan som man har tänkt, men då vill jag kunna stå stark och göra det bästa av det. Det här citatet kunde kanske inte rädda oss från den där hemska ökennatten i Colombia, men det påminde iallafall om att se så ljust som möjligt i den nattsvarta natten.

 Ljuspunkt i den colombianska natten.

Ljuspunkt i den colombianska natten.

4. ”Man tar lite härifrån och lite därifrån och joxar ihop det så blir det lagom jox.”

Lite se, lite göra, lite smaka, lite vila och lite snacka. Lite spontant och lite planerat. En bra resa består av lite av allt - eller som Astrid skulle ha kallat det - "lite jox av allt". 

 Sommarlunch på Philharmonica i Gdansk, Polen.

Sommarlunch på Philharmonica i Gdansk, Polen.

5. ”Jag har inget emot att dö, bara inte i morgon, jag har en del jag skall göra först.”

Precis som Astrid säkert hade när hon levde, har jag också en hel del att göra först. Min bucket list blir bara längre och längre ju mer jag betar av den. Vandra bland skotska berg och dalar, gå på kakelsafari i Lissabon och dricka krutstarkt kaffe och skriva på ett kulturkafé i Buenos Aires... Ja, listan är lång och det är en ynnest att leva livet med syfte att levandegöra Astrids citat!