Fyra smarta saker andra resebloggare har fått mig att fundera på

Jag älskar mitt nätverk av resebloggare. De förgyller mitt flöde och berikar mina tankar med smarta frågor och kloka reflektioner om resor och resenärer. Många av dem får mig att tänka till lite extra. Att vända och vrida på det som tas för givet och ses som doxa. 

Här är fyra funderingar som florerar i min hjärna just nu:

Kan man bli beroende av resor? 

Resfredag diskuterar om man som flitig resenär faktiskt kan bli beroende av att resa. Hon förklarar att suget, pirret, drivet - allt det där som jag ofta känner - med personlighetsdraget "sensation seeking". Var går gränsen mellan passion och beroende? Ska en sensation seeker tygla sig, och isåfall hur? Mina tankar går på högvarv tack vare det här inlägget.

 Beroende av att resa - eller bara sensationssökande? 

Beroende av att resa - eller bara sensationssökande? 

Influencers i resebranschen vs resejournalister?

Halloj Världen skriver om vår värld där alla med smarta telefoner kan vara "mediamakare", får den renodlade resejournalistiken jobba hårt för att försvara sin plats. Alla är dock inte journalister eller fotografer, men alla kan vara influencers - det kräver bara ett utrymme i sociala medier och en följarskara. Så är det. Men när det kommer till reklam, spons och betalda artiklar - vem är vem då? Och vem vill egentligen betala för traditionell resejournalistik när allt annat finns på nätet gratis?

Är jag en resesnobb?

Discovering the Planet recenserar Per J Anderssons bok "För dig som reser är världen vacker". Bara titeln får mig att börja tänka. Är världen alltid vacker när jag reser? Eller beror det på vilka glasögon jag har på mig för stunden? Hur väljer jag att se världen - som den är eller som jag vill? När jag svarar på mina frågor, en efter en, känner jag mig som en resesnobb - en som rynkar på näsan åt all-inclusive hotell, charterresor och svenska menyer på restauranger i Thailand. Och skäms. För dem som vill resa så, är säkert världen vacker. Min värld, med skramliga kaféer i sydamerikanska storstäder och svettiga vandringar i Alperna, är säkert inte vacker för dem. Vi låter det vara så, båda sätt att resa är okej.

 Är världen alltid vacker - oavsett hur man ser den?

Är världen alltid vacker - oavsett hur man ser den?

Hur upplever du verkligheten när du reser?

Lycklig och levande skriver klokt och koncist om medveten närvaro på resor. Hand i hand med coola upplevelser går ju önskan att fota dem för att föreviga ögonblicken, men var går gränsen för hur mycket du kan uppleva verkligheten genom kameran? Hur mycket kan du styla, retuschera och arrangera för att bilden ska bli bättre än verkligheten? Och vad missar du när du gör det..?

Höstig mat från olika resor

När jag skriver det här, smattrar regnet mot fönsterrutan och magen kurrar i moll. Fingrarna trollar fram ord som doftar, smakar och ångar, samtidigt som hjärnan automatiskt väljer de saftigaste och mustigaste bilderna ur arkivet. Kroppen styr vad dagens inlägg kommer handla om...

...och det handlar om mat, höstmat såklart!

4. Säsongens bästa i överflöd på marknaden Hales..JPG

När hösten kryper inpå skinnet och jag nästan fryser ända in i själen, vill jag alltid äta soppor, grytor och värmande mat. Sånt som känns som varma kramar inifrån. Här är fyra favoriter från olika resor som mina smaklökar minns extra väl. 

En tomatrik soppa med ris och svamp i Murcia, Spanien

Fastän den spanska sommaren peakade som bäst när jag gjorde min första (!) pressresa, var denna soppa med smak av solmogna tomater som välsignelse för magen. Alla restauranger körde nämligen AC på antarktiska temperaturer så vi huttrade och frös ända tills vi fick detta på tallriken. Och det var inte bara värmande - det var magiskt gott också! Fler smakprov från samma resa:

Reseguide till Costa Cálida
Matresa till Murcia
Spa och lerbad i Mar Menor

murcia-spanien-soppa-sanna-rosell

En paprikapepprig sojagulasch i Weimar, Tyskland

Hösten hade just kommit till hjärtat av Tyskland när jag åkte till städerna i "Lutherland". Weimar blev min favorit av de småstäder vi besökte, kanske tack vare restaurangen Garten Liebe där jag åt det här. Mer Tyskland på tallriken:

Kakao och kärlek
Syskonstäderna Erfurt och Weimar
Gubbar, gulasch och gröna parker i Weimar

09106512.JPG

En mustig rotsakssoppa med öl och råg i Vilnius, Litauen

Vilnius var allt jag hade föreställt mig: grått, rått och gott. De tunga molnen grät konstant och fick oss att fly in på många mathak för att söka värme och stilla hunger. Vi hittade flera barer och serveringar med lokal mat och dryck från marknader och hembryggerier. Det jag dock inte hade föreställt mig var det otroligt bra veganska utbudet!

Vilnius i 15 foton b/w
Vegansk matguide till Vilnius
Kärlek och konst i alternativa Uzupis

3. Kålsoppa med soygurt och öl är dagens rätt på Apuokas..JPG

Shakshuka, falafel, hummus och grönt i Palma, Mallorca

Fortfarande när jag tänker på Mallorca, känner jag mjuka fjäderdun mot kinden och vassa busnyp i fingrarna. Min korta karriär som strutsskötare till Nelson, Lola och tjugo till, kan jag verkligen längta tillbaka till ibland. Visserligen hårda arbetsdagar, stekande sol och ständig strutsskit på kroppen - men fantastisk, hemodlad mat hos den israeliska familjen som ägde gården.

Mitt strutsliv på Mallorca
Reseguide till ett annat Mallorca

04240995.JPG

Med denna meny är jag redo för hösten. Vad äter du helst när kvällarna blir allt kulnare? 

Såhär kommunicerar du hållbarhet - smarta tips till dig som kommunikatör

"Hur kommunicerar du hållbarhet?" För sisådär ett år sen skulle jag stått som ett frågetecken om du frågade mig det. Vadå hållbar kommunikation? Det är väl som allt annat vi kommunicerar..? Samma lika liksom.

Nu, ett år senare, har jag bättre kläm på detta både tack vare min roll som kommunikatör på bolag som jobbar med just hållbarhet och nätverket Sveriges Kommunikatörer. För ett tag sen var jag på ett seminarium om hållbarhet med Linda Andersson från Gullers Grupp och David Hede från Raket Webbyrå. Det gav massor av tips och inspiration - fortsätt läs så får du också ta del av dem! 

20170911_133641.jpg

Hållbarhetslagen

Den nya EU-lagen ställer krav på medelstora och stora bolag att de ska redovisa hur de arbetar med miljö, sociala frågor, arbetsmiljö, mänskliga rättigheter och antikorruption - hållbarhet ur alla möjliga perspektiv, med andra ord. Detta för att företag ska bli mer transparenta. 

Fler fördelar med att kommunicera ditt företags hållbarhetsarbete är att det skapar en intern stolthet att vara med i strävan om en bättre värld + det ger ett mer attraktivt arbetsgivarvarumärke! Win win, med andra ord.

Trust will be the new company differentiator.
— Richie Etwaru, blockchain-evangelist

Från miljö ibland till hållbarhet hela tiden

Har du jobbat med kommunikation ett tag, känner du säkert igen att "miljö" och "CSR" var det som gällde när vi pratade hållbarhet. Nu är det istället värden som gäller. Ställ frågan "vilken nytta skapar vi (som företag) för samhället?" - svaret på det är vad du ska kommunicera när det handlar om hållbarhet.

People today don’t want to just buy from companies, they want to buy into them.
— Rolf Jensen, Dream Company A/S

Nej, sorry... Fel av mig. Nu tänkte jag ju som jag tänkte innan seminariet. Du ska inte tänka NÄR - utan du ska tänka så hela tiden och det ska genomsyra all kommunikation: från sociala medier och reklamannonser till årsredovisningar och interna happenings. Dessutom ska det presenteras på ett tilltalade sätt, gärna digitalt.

Hur kan du göra det här utan att det blir en krystad och klyschig text på hemsidan då? Idéer:

 • Rappa om hur ni jobbar med hållbarhet
 • Tematiska videor på er webbplats
 • Gör en kampanjsida dedikerad åt ert hållbarhetsarbete
 • Berätta i storytellinganda på en digital one-pager
 • Förklara årsredovisningen ur hållbarhetsperspektiv med ert Instagramflöde
 Fler tips med trendpoäng om hur du kommunicerar hållbarhet. Från Sveriges Kommunikatörers seminarium i Göteborg 1 sep 2017.

Fler tips med trendpoäng om hur du kommunicerar hållbarhet. Från Sveriges Kommunikatörers seminarium i Göteborg 1 sep 2017.

Bra exempel på hur hållbarhet kan kommuniceras

Vad, hur och varför gör andra? Dessa företag togs upp som goda exempel på seminariet:

 • IKEA har vunnit pris för sin kommunikation om sitt hållbarhetsarbete. Med en mastig men ändå lättnavigerad sustainability report visar de hur bild och form kan förklara siffror och statistik. 
 • Heineken har stöpt om sin rapport i en rappversion för att framstå som normbrytande och locka till sig yngre publik.
 • Rättviseförmedlingen har skapat en specifik kampanjsida som grundas på sin rapport om hållbarhet. 

Samtlig fakta, exempel och citat är hämtade från seminariets presentationsmaterial. Sammanfattningarna är mina egna tankar och åsikter.

Planer och projekt i höst

Den senaste veckan har bloggarna jag följer svämmat över av gyllengula kantareller, prassliga promenader bland höstlöv - och resplaner, såväl spikade som drömmande. Bloggosfären har med andra ord hälsat hösten välkommen.

När en ny årstid står och knackar på dörren är jag alltid galet ivrig att kicka igång, särskilt hösten. Det är något visst med den krispiga luften och mörka kvällarna. Jag blir klar i tankarna av den friska, frasiga luften och dras till datorns blåljus som en nattfjäril när allt annat är mörkt. 

 Lingon på Vilnius marknad hösten 2015.

Lingon på Vilnius marknad hösten 2015.

Det är nu jag vill starta nya projekt, genomföra alla idéer som marinerats över sommaren och jonglera samtliga bollar i luften. Men... jag vet också, att en bit in på hösten kommer alltid samma känsla. Längtan efter att gå i ide, kura in sig och vänta på vårsolen. Dämpa tankarna och sänka tempot, låta kvällarna lysa av stearinljus istället för blåljus. Så, what's up i höst? Det här är mina spikade planer och projekt:

Septembers big thing är att vi flyttar. Från torp och trädgård till större lägenhet nära naturen. Jag hoppas också på en fin månad för att plocka svamp, paddla kajak, plocka majs och vandra Bergslagsleden. Jag åker till Göteborg i jobb, till Dalarna och Norrköping för släkt och vänner. 

Oktober börjar starkt på resefronten med experimentet "Resa utan research". Weekendresan går till Birmingham med Linda och Jennifer, ett resmål jag vet absoluto nada om och två tjejer jag vet lika lite om. Är dock övertygad om att det kommer bli fantastiskt!

November, känner jag den månaden rätt kommer den rusa i full fart mot juletid. Kanske en ännu resa, förhoppningsvis mycket blogghäng och roliga projekt. Men också tid att bara vara och hämta andan. För sen kommer ju ännu en ny årstid att knacka på dörren med nya planer och projekt.

Vad har du för dig i höst? Berätta gärna!

Schweiziska ostar och matmelodier från fäbodarna i Alperna

Ett samarbete med Switzerland Tourism. Text, bilder, tankar och åsikter är dock, som alltid, mina egna.

DSC_1444.JPG

Kantonen Valais i Schweiz är fransktalande och språket passar så bra in i denna drömmars dal. När jag strosar på gatorna hör jag melodiska, vackra ord som balsamerar mina öron. Jag förstår inte ett dugg men det gör ingenting. Det räcker att bara lyssna, härma och smaka på orden. 

Tomme, gruyère, raclette, sérac... Namnen på olika schweiziska ostar blev de första orden min ständigt hungrande språkhjärna memorerade i Schweiz.  Jag har ostmakaren Julian och hans crew av kor att tacka för det, den där ruggigt tidiga och regniga morgonen på berget Balavaux. 


DIY frukost i ysteriet

De gråa molnen gråter när vi vandrar i morgondvala på berget ovanför byn Nendaz. Den milsvida utsikten ligger dränkt i en mjölkvit dimma och naturens tystnad trasas sönder av regnet som fullkomligt forsar ner. Vi är på väg till det lilla ysteriet i fäboden på nästan 3000 meters höjd, där vi ska äta frukost - men först tillverka den själva.

Den gamla traditionen att ysta ost i fäbodar  är fortfarande stark och viktig i Schweiz. Många schweizare är "stödpartner" i ysterier genom att vara fadder till en specifik ko. De stöttar ostmakaren med pengar, som tar hand om korna över sommaren. När säsongen är slut får stödjarna den efterlängtade belöningen per post - en handgjord ost av "sin" ko som räcker året ut.

Ostmakarens hantverk från morgon till kväll

Ostmakaren lever sitt liv efter kornas rytm och årstidernas skiftningar. Av purfärsk mjölk skulpterar de fram ostar med särskilda smaker, dofter och former. Varje ost är unik och att ysta är ett hantverk som sitter i händerna, smaken och lukten.

Julian berättar att en vanlig arbetsdag för honom börjar med 680 liter mjölk och slutar med dussintals kärl där sérac, raclette och tomme får ligga och mogna i varsin takt.

Tomme är den mjuka vitmögelosten, raclette är nationalklenoden som smälts och sérac är färskingen i familjen. 

Frukost till smattrande skyfall

Att ysta ost, eller iallafall titta på när någon annan ystar, gör en hungrig. De utlovade korna ser vi inte skymten av, men precis som vi söker de väl skydd för regnet, tänker jag. I hyttans värme äter vi hembakt, flätat bröd och dricker varmt. Kaffet blir påtår och tretår, allt medan regnet skvalar mot fönsterrutan. 

Osten då? Ja, precis som att målet med resor är själva vägen dit var ystningen nog större fröjd än själva smakupplevelsen. Men, de franska orden förblir lika vackra och jag fortsätter låta tomme, gruyère, raclette, sérac rulla på tungan som rena rama matmelodin. 


Visste du det här om schweiziska ostar?

Sérac

 • är en färskost gjord på vassle och innehåller mycket protein och lite fett
 • var förr i tiden en "fattigmansost" då den tillverkades av vasslen som blev över när de finare ostarna gjordes
 • smakar strävt, lite som kvarg och har toner av gräs

Tomme

 • hälls upp i stora cirkelformar för lagring
 • lagras i 20 dagar i saltvatten i kalla källare
 • utvecklar en vitmögelyta på utsidan

Raclette

 • kan lagras i månader
 • speciella racletterestauranger serverar osten enligt tradition - smält, så att ytan fortfarande bubblar, och skuren i tunna slice på tallriken
 • äts med småpotatis, ättiksgurka och marmelad
DSC_1460.JPG

Resa hit, bo och äta var, göra vad?

Närmsta civilisation är Nendaz. Ysteriet på Belavaux är öppet juni-augusti. Kontakta turistbyrån i förväg om du vill göra ett besök! Vägarna uppför berget är slingriga och svåra, se till att ha en lämplig bil eller be turistbyrån ordna transport. 

Det går bra att bo i alpstugan Balavaux, som ligger granne med ysteriet. Stugan är liten, mysig och spartansk. Gillar du lugnet mitt i naturen och är bekväm med att ha övriga gäster i stugan nära inpå - då är en övernattning här en dröm! Vandra hela dagarna, speja ut över fantastiska utsikter, njut av hemlagad mat och sov som en stock i totalt tystnad.Sängplats och halvpension kostar 65 franc per person.