Söndagssysslan

"Vamos a vermutear?" Får du det förslaget kan du trendstämplas som spansk hipster. "Ska vi ta ett glas vermut?" låter dock inte lika hippt på svenska, men att sippa vermut på sen söndagseftermiddag är lika hett på trendtermometern som tomteskägg, flaskbottnar till brillor och uppkavlade jeans i Spanien. Den hippaste drycken just nu får du i små glas med klirrande isbitar. En apelsinskiva simmar i din mörka drink, gärna ackompanjerad av en spetsad oliv. Givetvis avnjuter du din vermut lutandes mot den ärrade bardisken, och sveper blicken över de som saknar känsla för stil och fortfarande beställer en caña eller en clara. Suck liksom. Det är ju såå 2013. 

Ja. Självklart tackade jag ja till förslaget! Som din alldeles egna trendspanare, nyhetskorre och Barcelonabloggare gav jag mig ovetandes ut i vermutvärlden. Törstig och nyfiken (men utan tomteskägg och uppkavlade jeans) hamnade jag i det spanska barlivets creme de la creme och... trivdes förträffligt. Söt dryck, salt oliv och syrlig apelsin visade sig vara en god kombination. Tillsammans med spanska flaskbottnar i baren var det en riktigt angenäm söndagssyssla som definitivt kommer upprepas! Återstår bara att odla skägg då. 

Här kan du hipp-sippa i Barcelona

  • Bodega E. Marín i Grácia (Carrer Milà i Fontanals, 72)
    Stället har funnit sedan 1916 och liknar förståeligt nog ett museum. Men folket är desto yngre och beställer gärna billig dricka och tapastallrikar här. 
  • La Vermutería del Tano (Carrer Joan Blanques 17)
    Ni vet gränsen mellan ett sunkigt ställe med charm och ett sunkigt ställe som enbart är sunkigt? Jag vet fortfarande inte vad jag tycker, men jag vet iallafall att du ska beställa vermut de la casa här och sen spelar ställets charm inte så stor roll längre. Värt att veta: på Tano är tapasen ur konserv, och det är inte ett sämre utan bara ett tecken på autenticitet.
  • Vermutería Bar Lou (Carrer Escorial 3)
    Varför ödsla tid och kraft på utseendet när det är insidan som räknas? Till Bar Lou kommer gästerna ändå, för god vermut och torskbollar som tapas.
Ytterligare ett vattenhål i Barcelona, La Cala del Goig. 

Ytterligare ett vattenhål i Barcelona, La Cala del Goig.