Äta kronärtskockor (är som hångla med tomten)

Dessa vackra små rackare. En vegetarianvariant till gåslever, aristokraten bland grönsakerna, söt i smak men släkt med tisteln. Kronärtskockan såklart. 

Kanske tänker du på konserven som brukar ligga och dallra på pizzan? Eller delikatessen innanför alla blomblad, hjärtat? Har du kanske ätit dem färska med citronvispat smältande smör? Jag har har spanat på dem i smyg i affären, men alltid fegat ur och plockat på mig ett gäng tråktomater och svennebananbananer istället. Säkra kort i köket liksom. Men när kronärtskockans säsong i Spanien snart var slut var det också dags för oss att lära känna varann.

kocka.jpg

Som arga igelkottar spretade kockorna mot mig på skärbrädan. Men, vad skulle jag själv göra om någon skar av rumpan på mig och sen stoppade in mig i ugnen? Dränkta i smör, salt, peppar och citron blev de dock mjukare och snällare i värmen. En söt doft som luktade lovande spred sig i lägenheten och fick min mage att kurra. Jag dukade kungligt och prisade mina skills i köket att lyckas med en sådan delikatess för första gången! Trodde jag...

Ut ur ugnen kom svarta taggbollar. Kronärtskockornas blad hade blivit... knapriga som chips. Vad hände med de vackra blombladen?! Blad för blad plockade jag mig in mot mitten, ivrig på det så hypade hjärtat. Hade läst att det oätliga skägget skulle rivas bort och de sista bladen noppas bort innan filén kunde avnjutas med kniv och gaffel. Äh! Med en mage som fortfarande kurrade hade jag inte tid för sånt pill. En hårig kocka i käften har väl ingen dött av?! Nä, men efter att ha hånglat med ett skägg i stil med tomtens, förstår jag rekommendationen att ansa kockan först... 

kocka2

Ett berg med brända blad senare, kunde jag iallafall checka av kronärtskockan på listan. Kronjuvelen i grönsaksdisken ter sig inte längre lika fisförnäm, men heller inte lika lockande. Därför kan vi sätta punkt för kockan detta år och satsa på nästa delikatess i säsong: sniglar! Fortsättning följer...

  • Kronärtskockan från Benicarló (Valencia, Spanien) är ursprungsskyddad, som löjrom från Kalix och bruna bönor från Öland. Här firas Kronärtskocksfestivalen i januari varje år med tusentals grillade kockor till hela byn. 
  • Kokta kronärtskockor (i sockrat vatten) med smält choklad är en finfin spansk dessert. Recept!
  • Kronärtskockorna innehåller speciella ämnen som gör att andra smaker av maten upplevs som sötare.