Mina allra bästa tips i Barcelona

Vad får du inte missa i Barcelona? Jag har samlat mina allra bästa tips från åren jag bodde i staden. Både klassiska sevärdheter och annorlunda smultronställen finns på min tipslista!


Jag har bott i Barcelona i två omgångar och utöver det även besökt staden många gånger. Jag älskar kort och gott Barcelona och jag vill att andra ska få chans att uppleva staden på samma sätt.

Eftersom varje stadsdel i Barcelona har sin stil och charm har jag delat upp inlägget utifrån de olika delarna. Notera att gränserna mellan stadsdelarna inte är knivskarpa, så andras indelningar av staden kan se något annorlunda ut. Men nog om det, nu ger vi oss av till städernas stad - Barcelona.

La Barceloneta

Här kommer tipsen i en kortfattad lista, men du kan läsa mer om varje tips lite längre ner i inlägget:

  • Mellan Carrer de la Maquinista och stranden La Barceloneta är kvarteren charmigt slitna, trånga och mysiga.

  • Passa på att äta tapas med fisk och skaldjur när du är i den här stadsdelen.

  • En genuin tapasbar där den populära tapasrätten La Bomba sägs ha sett dagens ljus.

  • Gång- och cykelgatan sträcker sig längs flera stränder och är perfekt för långpromenad.

Charmiga kvarter och tapas från havet

I La Barceloneta är de flesta av kvarteren charmigt slitna och bär spår av den gamla fiskarkulturen. Här bor många “locals” och de har sina vanliga fruktaffärer, postkontor och bagerier i kvarteret. På vissa gator känns därför Barcelonas turistträngsel väldigt långt borta. Det vardagliga livet är liksom lite som det alltid har varit här.

På barernas tapasmenyer finns självklart fisk och skaldjur och stränderna, med serveringar och grillrestauranger, är bara ett stenkast bort. Typiska tapas från havet är:

  • Calamares fritos (friterade bläckfiskringar

  • Gambas al ajillo (räkor i vitlökssky)

  • Pulpo (bläckfisk, ofta med sugpropparna kvar)

  • Sardinas asadas (stekta sardiner)

La Bombas födelseplats

Baren La Cova Fumada är ett bra tips om du vill äta på ett genuint, spanskt ställe. La Cova Fumada har en historisk story bakom sig - men du får bedöma sanningshalten i den själv... Det sägs att den vida kända tapasen La bomba uppfanns här! La bomba är en populär tapas som skulle kunna liknas vid en friterad pitepalt med kött i mitten.

Långpromenad längs stränderna

Faktum är att det finns flera stadsnära stränder i Barcelona som ligger på rad: Sant Sebastia, Sant Miquel, Platja de Somorrostro osv. Det märker man knappt när man går längs strandgatan, som för övrigt är en väldigt fin och lång sträcka perfekt för långpromenad. En del av strandområdet heter Port Olimpic och är lite glassigare. Här är båtarna lite större och butikerna lite flashigare än kvarteren vid stranden La Barceloneta.

Bonustips: därför ska du inte äta paella till middag

Vill du äta den typiskt spanska rätten paella ska du göra det på lunchen, aldrig till middag. Spanjorer äter ofta en rejälare måltid mitt på dagen (följt av siesta 😊) och något lättare på kvällen. Paella kommer egentligen från regionen Valencia och många delar av Spanien har sin egen tolkning av rätten. I Katalonien, där Barcelona ligger, är det arroz negre (svart ris) med grönsaker och kött.

Paella i Spanien

Såhär ska äkta spansk paella smaka!

Gràcia

Tipsen i stadsdelen jag kände mig som mest hemma i:

  • Den berömde arkitekten Antoni Gaudís första verk i Barcelona.

  • Torgen Plaça Revolució de Setembre 1868 och Plaça Vila de Gràcia är mysiga och genuina.

  • Pepa Tomate är en rolig bar med god mat. Varifrån namnet kommer är lite oklart, läs mer om det längre ner i texten!

Som en by, fast mitt i storstaden

Kvareten i Gràcia ligger mig väldigt varmt och hjärtat. Här bodde jag som längst och älskade känslan av att bo i en by, fast mitt i storstaden. För det är verkligen så det känns. Här är tempot lite lugnare och mer familjärt. Barerna är som barerna var förr i tiden, likaså grönsaksbutikerna och tobaksaffärerna. På något konstigt vis känns Gràcia immunt mot Barcelonas turistinvasion.

Gràcia ligger strax norr om Barcelonas kärna men ändå på gångavstånd från dess sus och brus. Dessutom finns det fina parker och flera gröna områden nära Gràcia, som Parc Güell, vilket gör att det känns närmare naturen och lätt till lite friluftsliv.

Pepas demokratiska tomater

Restaurante Pepa Tomate serverar många rätter med tomater, helt vanliga vid första anblicken, men oj så goda! Vem var Pepa förresten? Hon var en ung kvinna i 20-talets Gràcia, och det fanns ingen som kunde tillaga tomater som Pepa! Sägs det. Men historien säger något annat. "Pepa" är också slang för grundlagen från 1812, för den stiftades den 19 maj - vilket är Josés namnsdag (vars smeknamn är Pepe). Att ropa "Viva la Pepa" är alltså ingen hyllning till Pepa och hennes tomater, utan för demokratin i Spanien.

Ytterligare ett tips är att gå in på vilken empanadería som helst (som är ett bageri, fast med mer matigt utbud) och köpa piroger. Det är en typisk spansk snabblunch eller frukost, som de äter vid 11-tiden.

Barri Gòtic/El Born

En hel radda i tips i en stadsdel som egentligen är två (eller tre eller fyra…)

  • Ytterligare två av Gaudís hus - väl värda att strosa förbi.

  • Basilikan Santa María del Mar från 1300-talet är en mäktig syn. Dess lillasyster, Santa María del Pi, är också historiskt vacker.

  • Ett mysigt torg i de gotiska kvarteren. Ta en kaffe och njut av svalkan mellan husens tjocka stenväggar.

  • Kaféet som sägs ha varit Picassos vattenhål. Värt ett besök, i närheten ligger även Picassos museum!

  • Matmarknad lite off the beaten track. Gå hit istället för till La Boquería vid La Rambla.

  • Barcelonas svar på New Yorks Central park! En grön lunga mitt i staden och dessutom nära till stränderna.

  • Väldigt bra restaurang med prisvärda skaldjursplatåer.

Gaudís fantasirika hus

De gotiska kvarteren är mörka, mysiga men rätt turistiga. Det finns dock många pärlor att upptäcka även här. Gränsen mellan de gotiska kvarteren (Barri Gòtic) och den angränsande stadsdelen El Born är hårfin, därför har jag slagit ihop mina tips här. Vissa anser också att Cuitat Vella (Gamla stan) och El Ribera, som ligger i de här krokarna, är egna stadsdelar.

Om du promenerar från Gràcia till Barri Gòtic passerar du två hus som är värda sina stopp: Casa Batlló och Casa Milà. Båda är ritade av den berömde ariktekten Gaudí. Casa Batlló kallas i folkmun för Casa dels ossos (Huset av ben) på grund av den skelettliknande fasad som utgör de två nedersta planen.

Basilikor och mysiga torg

Mitt i de gotiska kvarteren tornar den stora basilikan upp sig: Santa Maria del Mar. Den byggdes redan på 1300-talet och har alltid varit känd som ”arbetarnas kyrka” – främst då de som jobbade till havs och tillbad kyrkans helgon. Har du läst Vindens skugga och de andra böckerna av Carlos Ruiz Zafón så vet ni vad jag pratar om…

En annan sevärd basilika är Santa Maria del Pi. Inte lika känd men minst lika fin, såväl inuti som utanpå. Alldeles i närheten ligger det mysiga torget Placa de Sant Felipe de Neri. Vill ni slappa i skuggan och andas lite ”frisk” luft är Parc de La Cuitadella en skön oas, mittemellan El Born och stranden.

Äta och dricka i de gotiska kvarteren

Fortsätter du utforskandet av de gotiska kvarteren får du inte missa kaféet och baren Els 4 Gats (De 4 katterna) vilket var Picassos vattenhål under hans ungdomsår. Picassomusset ligger inte långt härifrån och är värt att gå på.

Marknaden Boqueria är känd som ett ”måste” i Barcelona men det är väldigt turistigt. Gå hellre till Mercat de Santa Caterina så får ni en mycket mer genuin upplevelse och bättre priser!

La Gambeta är en riktigt bra och fin fisk- och skaldjursrestaurang. Här har jag ätit maffiga platåer med allehanda havsdjur för rätt billig peng.

El Raval och La Rambla

På ”andra sidan” La Rambla, sett från Barri Gòtics sida, ligger El Raval. Här kommer tipsen i det området:

  • Stadsdel som är stark influerad av andra kulturer, t.ex. Mellanöstern. Vill du äta god falafel eller är sugen på asiatisk mat är det hit du ska gå!

  • Anrikt kafé med en älskad specialitet: osten mató!

  • Lägg inte tid (eller pengar) på denna turisttäta och krims krams-rika gata.

Det är ursprungligen kinesiska kvarter och numera även väldigt influerat av andra kulturer, som turkiska, pakistanska, afrikanska med mera. Därför finns det många spännande matbutiker och restauranger här.

Någon liten avkrok från La Rambla ligger Granja de Viader. När du kliver in på detta historiska kafé är du plötsligt i 40-talets Barcelona och dricker varm choklad som är så tjock att skeden kan stå upprätt i den. Deras specialitet är den katalanska osten mató med honung (men deras crema catalana är också poppis). Historien är också lite intressant, läs den gärna här.

Och La Rambla då? Hittills i den här texten har jag undvikit att skriva om den världsberömda gatan… och det är med flit. Skippa den! Det är bara krims krams och inte värt att lägga tid eller pengar på något på den här gatan.

l'Eixample

Det här stora området är intressant att bara strosa i och slinka in på en kopp kaffe eller glas vermouth när du känner för det. Här ligger även den berömda Sagrada Familia.

  • Gaudís mästerverk från 1882 som aldrig färdigställdes (och troligtvis aldrig kommer att göra det heller).

Kvarteren som kallas l'Eixample kan tyckas lite tråkiga på ytan, de är egentligen bara raka linjer gata upp och gata ner. Men kollar man lite mer noggrant, ser man att det är byggda utifrån ett visst rutnät och har ”kapade” kanter i hörnen. Detta för att skapa mer rymd och torgliknande känsla i varje kvarter.

Arkitekten bakom l'Eixample vill att det skulle bli en ”social” stadsdel och ritade in vårdcentraler, skolor och andra nödvändigheter i varje block. Det var unikt att tänka så på 1800-talet och gör l'Eixample därför till en väldigt trivsam stadsdel. Här finns också den högsta koncentrationen (cirka 150 byggnader) av artnouveau-arkitektur i världen.

I det här området ligger också Sagrada familia, Gaudís mästerverk från 1882 som aldrig färdigställdes (och troligtvis aldrig kommer att göra det heller). Den ligger lite off från allt annat så det är värt att ta metron hit. Köp entrébiljetter i förväg och lägg gärna en extra slant på att få köföreträde! Kom tidigt så undviker ni den värsta trängseln och värmen.