Resebloggens 10 bästa tips i Barcelona: äta, dricka, se och göra

Barcelona

Jag får ofta frågor om tips på ställen att äta och dricka, saker att göra och platser att uppleva i Barcelona. Jag delar gärna med mig av mina favoritställen i världens bästa stad! Du hittar dem på kartan nedanför, givetvis med en egen liten tillhörande story. 

Tips för att äta och dricka gott i Barcelona

  • Bicioci är mitt favoritkafé där mjölkskummet på kaffet alltid är fluffigt, precis som jag vill ha det. Dessutom är det ett "cykelkafé" där hjulen dinglar från taket och baristan ser ut att komma direkt från Tour de France.

  • True Artisan Café är ännu en liten kaffepärla, fast i Born. Jag tycker verkligen de lever upp till sitt konstnärliga namn, för här är kaffe en konstform snarare än en koffeinkick.

  • Granja M. Viader ligger i centrala Barcelona. När du kliver in på detta historiska kafé är du plötsligt i 40-talets Barcelona och dricker varm choklad som är så tjock att skeden kan stå upprätt i den. Deras specialitet är den katalanska osten mató med honung.

  • På restaurangen La Gambeta åt jag den maffigaste skaldjursplatå jag någonsin sett. Stället är inte överdrivet dyrt och heller inte snobbigt.

  • Restaurante Pepa Tomate serverar många rätter med tomater, helt vanliga vid första anblicken, men oj så goda! Vem var Pepa förresten? Hon var en ung kvinna i 20-talets Gràcia, och det fanns ingen som kunde tillaga tomater som Pepa! Sägs det. Men historien säger något annat. "Pepa" är också slang för grundlagen från 1812, för den stiftades den 19 maj - vilket är Josés namnsdag (vars smeknamn är Pepe). Att ropa "Viva la Pepa" är alltså ingen hyllning till Pepa och hennes tomater, utan för demokratin i Spanien.

  • La Cova Fumada har också en historisk story bakom sig. "La bomba" är en bollformad tapas som rullar ner i magen och sedan ligger stadigt. En friterad pitepalt med köttkärna skulle den svenska översättningen kunna låta. På denna bar sägs iallafall bomban ha uppfunnits.

Platser värda att se i Barcelona

  • Palau de la Virreina är ett galleri mitt på Las Ramblas. Så fort du har armbågat dig igenom turistströmmen, öppnar sig ett fantastiskt fint "palats" med ständigt växlande utställningar.

  • Parque Güell är Barcelonas lunga, strax bortanför Gràcias kullar. Den andfådda promenaden hit är verkligen mödan värd. Utsikten är tar andan ur en (om den inte redan är tappad längs uppförsbacken...) och luften är renare än i city.

  • Plaza de la Puntual är ett torg, mysigt och lummigt, där jag ibland sitter och skriver. Och tänker. Och skriver lite till. Det känns som om många har gjort just det före mig, tänkt och skrivit, på just denna plats.

  • Museo de Diseño de Barcelona är mitt favoritmuseum. Just nu utställningar om kroppsformat mode genom tiderna, grafiska reklamaffischer och innovativa produkter - design i alla möjliga former, med andra ord.