Resa: Något bortom bergen…

bortom blommorna och sången, det är något bakom stjärnor, bakom heta hjärtat mitt.

Hören - något går och viskar, går och lockar mig och beder:

kom till oss ty denna jorden den är icke riket ditt.

Orden är poeten Dan Anderssons, ur dikten Tiggaren från Loussa. Han sjöng om sitt hjärtas landskap, om naturen omkring sig och om kärleken till Dalarna. Året var 1917, och nästan hundra år senare berör detta landskap fortfarande lika djupt som då. Dalarna är en stark turistdestination som värnar om sin historia och kultur, som i dagarna också är hetare än någonsin. Enligt New York Times 2012 års lista över måste-ställen att besöka fanns de blånande bergens och de djupa skogarnas landskap med. Dess glittrande sjöar, röda stugor och solgula rapsfält har hamnat i utlandets blickfång och den exotiska skönheten lockar gäster från när och fjärran. Kurbits och kullor. Knätofsar och masfrillor. Dalahästar och knäckebröd. Dalarna symboliserar svenskheten i koncentrat.

Tällberg

Den pittoreska byn Tällberg, vid Siljans södra strand, är ett vykort fast i verklighet. Små, röda stugor med vita knutar ligger huller och buller längs de små grusstigarna. Uppe på höjden, där bland annat Åkerblads Hotell och Gästgiveri ligger, får man en fantastiskt fin utsikt över blåa Siljan nedanför. Hotellet drivs av familjen Åkerblad som nu är inne på den 21:a generationen.

Denna junikväll var en sån där som solen inte riktigt ville släppa taget om. Trots den sena timmen, värmde den fortfarande med sina starka strålkastare på den soldränkta verandan på hotellet. Under kvällspromenaden plockade vi tidiga midsommarblomster och lullade fram bland den söta doften av syren.

Mora

Fortsätt norrut längs Siljans strand så kommer du snart till den lilla pärlan Mora. ”I fäders spår och för framtids segrar” är parollen för det världsberömda skidloppet som har satt den lilla staden på kartan. Här kan du titta på själva Vasaloppsstarten, dricka blåbärssoppa och känna dig samhörigheten med alla de tiotusentals skidåkare som varje år kämpar sig igenom de nio milen. Själv kan du ju alltid bekvämt avverka alla dem i bilen.

På toppen av berget blickade vi ut över de skogens och njöt av det tysta lugnet. En fikapaus under björkarnas sus och dess gröna ljus innan resan fortsatte vidare. Solen målade himlen i brännande nyanser av lila och rött och vykortsvyn var bländande vacker.

Zorn

Mora blinkar inte bara åt den sportintresserade, utan också åt den som suktar efter kvalitetskultur. Här finns konstnärens Anders Zorns tavlor på Zornmuseet som också ligger granne med parets bohemiska hem. Morapojken gjorde en svindlande klassresa – föddes som faderlös och fattig, men dog som pampen i byn och kändis i världsklass. Men Anders Zorn värnade om sina rötter, trots berömmelsen. På museet finns nämligen både porträtt av samtidens adelsdamer och hans egen russinrynkiga mormor. Zorn kunde konsten att fånga det där flyktiga sommarljuset som skimrar över Siljan, ta exempelvis en titt på målningen "Midnatt".

Siljan

Denna djupblåa sjö skapades med ett kaboom och ett kabrak för miljontals år sedan. Idag ligger den i hjärtat av Dalarna, som kantas av pärlband av dalabyar längs strandkanten. Här kan du fiska röding, hyra båt och bada. Leksands Sommarland ligger praktiskt nära och lockar både barn och gamla att plaska runt i rutschkanor och vattenforsar. Du kan också hyra cykel och trampa hela Siljan runt. Turen är drygt 15 mil och bjuder på sagolika vyer ”bortom blommorna och sången”.

Med taktfast trampande på solvarma asfaltsvägar la vi mil efter mil bakom oss. När äventyrslusten tog över svängde vi in på namnlösa grusvägar och cyklarna studsade livligt kors och tvärs över stigarna. Den ljumma kvällsluften och det milda sommarljuset var en belöning som är värd flera varv runt sjön.

[gallery type="rectangular" ids="580,581,582,584,585,586,579"]