Grönt & skönt i Barcelona - 2

Del 2 av den goda, gröna guiden till Barcelona handlar om den mest spanska och somrigaste soppan av dem alla: gazpacho, som svalkar skönt underden stekande sol. Tomater, gurka, grön paprika, vitlök och olivolja. Lady Gazpacho står för det enkla, goda och ärliga - hela vägen från varje handplockad tomat till det korallfärgade slutresultatet i flaskan.

Bakom det fyndiga namnet finns Ana Rodríguez, Barcelonabo med rötter i Andalusien. Hon är ladyn som mixar grönsaker med omsorg och tålamod, för att sprida sin matfilosofi till människor omkring henne.

Vi möts på en liten bar i La Barceloneta, de luggslitna men ack så charmiga fiskarkvarteren i Barcelona. Ana berättar att hon bor just runt hörnet och värnar om sina kvarter. Hit kommer råvarorna direkt till hennes kök, och här finns hon också varje söndag på matmarknaden längs Passeig de Joan Borbó. Hon säljer gazpachon per glas och i flaska, vilket passar perfekt i picnickorgen påväg till stranden.

- Min gazpacho gör jag alltid direkt vid beställningen. Då blir soppan som allra färskast och kunden ser vad jag lägger i mixern: bara naturliga råvaror och inget fusk, säger Ana.

LadyGazpacho
LadyGazpacho

Ana kryddar sin gazpacho med värderingar om livet, maten och världen i stort:

- Att använda lokala produkter och erbjuda hälsosamma alternativ är mitt sätt att göra världen lite bättre, säger hon. Det här är min passion som jag vill dela med andra.

Under den spanska sommarsolen kommer Lady Gazpacho släcka många turisters och Barcelonabors törst och stilla deras hunger med sina flaskor fulla av vitaminer. Men trots att den färska gazpachon direkt från La Barceloneta smakar gudagott av lena tomater, fräscha gurkor och riviga vitlökar, lägger Ana - med ett litet leende - ändå till:

- Men den är fortfarande inte lika god som min mammas...

Gazpacho
Gazpacho