Grönt & skönt i Barcelona, del 3

recension-esmaca-barcelona.png

Dags för ännu ett tips till det gröna matmeckat Barcelona. På restaurangen Esmaca får du inte bara makrobiotisk mat, utan också en sund livsfilosofi på köpet. Makrobiotisk mat är inte så konstigt som det låter. Det är varken någon nyligt påhittad stjärndiet eller laboratorieframställd supermat utan helt enkelt ett uråldrigt, japansk sätt att äta i harmoni med naturen. Grönsaker, fullkorn, alger och bönor hittar du på Esmacas (Rambla de Catalunya, 8) lunchbuffé. För ca 100 kronor får du tre rätter, dryck och kaffe och helt klart en ny, kulinarisk upplevelse.

Den makrobiotiska maten är inga pekpinnar eller förbud, snarare sunt förnuft och magkänsla (bokstavligen). Vad behöver du och din kropp? Antagligen inte samma som mig och min kropp, men kanske mår vi alla bäst av mindre socker och mer färgglada grönsaker på tallriken. Det är Esmacas grundtanke, berättar föreståndaren Joanna Palmero, och fortsätter förklara att det ligger nära den kinesiska medicinen med akupunktur och andra naturliga terapier.

Men min grundtanke är att om magen mår bra, mår jag bra! Så jag är på Esmaca för att äta gott och bra.

För dagen serveras en läskande morots -och äppeljuice som förrätt, så nypressad att det fortfarande skummar om det. Varmrätten är, namnet till trots, kallt plock på en och samma tallrik: bulgursallad, kålfräs, hummus och pesto. Det är många smaker som slåss om uppmärksamheten, men linshummusen med paprikakrydda blir favoriten. Efterrätterna är, enligt det makrobiotiska tänket, inte så tunga och sötsliskiga - som tur är, för vegetarisk mat mättar sannerligen! Jag får Esmacas paradkaka, en chokladig dröm med röda vinbärskräm, med mig i en liten låda att njuta av senare.

För en saltoman som mig, tycker jag att maten snuddar vid smaklös men jag blir glad över alla olika färger och konsistenser på tallriken. Efteråt känner jag mig lätt men mätt i magen. Om det är en placeboeffekt av Esmacas hälsovinkel eller ett faktiskt resultat av en bra kombinerad måltid är svårt att säga, men det är definitivt ett grönt matställe värt att testa i Barcelona.

Esmaca
Esmaca