Hemester - tips som gör sommaren hemma till den bästa semestern

Min reseradar har registrerat allt fler "hemestrare" i min närhet. Många jag känner söker äventyr i hemtrakterna och vill upptäcka smultronställen runt knuten. Vandra i fjällen och öluffa i skärgården - jag förstår allt mer charmen med att uppleva sommar-Sverige. I år är jag också en av dem som väljer hemma i sommar, är du också det?

hemester.jpg

Jag tror det finns många anledningar till att hemestertrenden ökar, till exempel de här:

  • Det är bättre för miljön att resa kortare sträckor (och undvika flyget).

  • Det är dyrt att resa utomlands (vandring hemma och allemansrätten är desto billigare).

  • Det är lite osäkert i världen just nu (iallafall enligt vissa medier... tro vad man vill, men de skapar en orolig bild av världsläget just nu).

När min kollega frågade mig vad jag skulle göra i sommar, ändrade han snabbt frågan till var ska jag resa i sommar. Han är så van att jag reser och far så fort jag är ledig, så därför blev mitt svar nog lite förvånande:

"Jag ska bara vara hemma i sommar." Eller vadå bara förresten? Det är allt förutom "bara" - det är ju morgondopp i sjön i Dalarna, färska bär i frukostskålen, fika på bryggan, korsord i kvällssolen, springturer längs hästhagar, konstrundor runt Siljan, solmogna tomater och sallad med volangkanter från trädsgårdslandet, Friskis utegympa och spontanyoga i gräset, sommarprat på radion och bokläsning i hängmattan... För att inte glömma kriget mot myggen, ständiga kollen på väderappen och rastlösheten som kommer krypande när sommarkvällarna blir allt mörkare. Allt detta är att "bara" vara hemma i sommar! 

sommar.JPG