Alhambra - spanskt sagoslott och morisk historia

spaniens-landsbygd.jpg

För mig är höst lika med att läsa böcker. Det påminner mig så mycket om när jag var liten och bokslukaråldern. Ibland tänker jag att jag aldrig riktigt har kommit ur den - vill nog inte det, för den delen heller.

Drömmiga slott och verkliga sagostäder 

Jag har redan tjuvstartat på höstens bokmaraton med "Den första hustrun: kärleken mellan Henrik VIII och Katarina av Aragonien" av Philippa Gregory. Som titeln avslöjar, handlar den om relationen mellan den engelske kungen (du vet han med alla fruar...) och den spanska prinsessan Catalina under alla dramatiska år de regerade i Storbritannien. Eftersom jag gillar 1) historia 2) kungliga familjer och 3) Spanien var det här bok som skriven för 27-åriga Sanna i bokslukarålderns renässans. 

Särskilda platser som beskrivs i boken fick mig att tycka om den ännu mer. Inledningsvis tar handlingen plats i Granada, där Catalina bland annat växte upp som dotter till det legendariska kungaparet Isabella och Ferdinand. Granada är en stad i södra Spanien som jag har velat åka tillbaka till ända sen jag såg fortet Alhambras tinnar och torn krympa i backspegeln. 

I det här inlägget berättar jag om "den röda staden" som med sitt magiska slott Alhambra har trollbundit arkitekter, matematiker och många av oss andra - och säkert fick Catalina att längta hem i hela sitt kommande drottningliv.

alhambra.jpg

Det var en gång en spansk prinsessa...

Boken utspelar sig från att Catalina är liten prinsessa i Spanien till hennes sista kamp för drottningkronan mot sin man, Henrik VIII, i England. Däremellan beskriver författaren flytten till ett annat land, kulturkrockar, bröllop, flera missfall och livet som bortvald och förödmjukad exfru, ur Catalinas eget perspektiv. Det är en personlig berättelse som givetvis är kryddad och fantasispetsad, för vad vet vi egentligen om kvinnornas begränsade liv i 1600-talets engelska adel? Om hon var man, kung och vinnare i de många krigen som pågick, skulle historieskrivningen förstås se väldigt annorlunda ut. För vi vet ju vem som skrev historien...

Staden Granada fick sitt namn av granatäpplet (granada på spanska), som står för fruktsamhet och även var också den spanska kungafamiljens symbol. I Granadas trädgårdar växer granatäpplen bland aprikoser, vindruvor, rosmarin och de underbart söta nísperos. Den mest kända av trädgårdarna är Generalife, som byggdes redan på 1300-talet och ursprungligen var sammanbundet med Alhambra.

Morerna var de muslimer som under den islamiska expansionen intog och bebodde Iberiska halvön från 700-talet ända till 1300-talet och grundade al-Andalus..png

...som bodde i fortet Alhambra...

Borgen Alhambra är idag ett världsarv som skvallrar om hur otroligt mäktigt det moriska väldet i Spanien var fram till 1200-talet. Det är egentligen ett stort palatsområde med flera byggnader och trädgårdar, den enda mer dekorativ än den andra. Och den andra mer mytomspunnen är den tredje.

Alhambra var morernas sista fäste innan kung Ferdinand och drottning Isabella tog över och bildade vad som idag är Spanien. När Alhambra föll, sägs det att morernas kung Boabdil vände sig en sista gång och såg på sin borg över axeln. Han drog då en lång, djup suck och en tår trillade nedför hans kind. 

"Du gråter som en kvinna över något du inte kunde försvara som en man!" skrek hans mamma då, förbannad och säkert besviken över förlusten av dåtidens magnifikaste kungafort.  

alhambra(2).jpg

I "Den första hustrun..." beskrivs bassängerna där solen strålade igenom stjärnmönstrade väggar så att reflektionerna dansade perfekt över vattenytan. Träden snirklar sig längs taken och skapar växtliga oaser som skydd för den spanska solen. Det doftar av söta liljor och kryddiga örter. 

Morerna var de muslimer som under den islamiska expansionen intog och bebodde Iberiska halvön från 700-talet ända till 1300-talet och grundade al-Andalus. (2).png

När jag besökte Alhambra såg jag inte några dansande solstjärnor i vattnet - men geometrin och kalligrafin förvandlar fortet till fulländning ändå. Alhambra skulle behaga de rika, imponera på de fattiga, helga de gudomliga och skrämma de rivaliserande. Rektanglar och trianglar skapar geometriska mönster som återkommer i nya rum. Vacker skönskrift återger citat ur Koranen, som om det vore kalligrafisk konst.  

...men levde inte lycklig i alla sina dagar.

Catalina hann dock inte leva många år i Alhambra. När hon bara var 16 år giftes hon bort med Englands kung Henrik VIII och kom aldrig hem igen. Jag var precis lika gammal när jag vandrade genom de grönskade fruktträden - men min då sextonåriga hjärna hade ingen tanke alls på spanska prinsessor eller moriska mästerverk. 

Men tio år senare kan jag tacka litteraturen för att mina resor blir så mycket roligare och mer intressanta! Så läs skönlitterära böcker om dina resmål och res i skönlitteraturen! Snart kommer också fler litterära inlägg här på resebloggen. Vilken bok har förhöjt din resa lite extra?

Mer om Alhambra

  • År 711 tog sig islamska arméer över Gibraltar sund och erövrade på några år större delen av den Pyreneiska halvön. Det muslimska väldet varade i nära 800 år.

  • Som mest omfattade det islamska kungadömet, al-Andalus, nästan hela Spanien, Portugal och delar av Nordafrika.

  • De följande härskarna, Ferdinand och Isabella, gjorde Alhambra till sitt sommarresidens.

  • Alhambra är av typisk islamsk arkitektur, som t.ex. innergårdar med fontäner, kupoler och pelargångar.

  • Fortet "återupptäcktes" på 1800-talet när arkitekter och författare bidrog till att romantisera bilden av Alhambra. Turistströmmarna som följde, gjorde också att det restaurerades.

  • Vill du inte åka ända till Spanien för att se islamsk arkitektur? Ta en tur till Gävle (brandstationen och Centralapalatset) där arkitekten Boberg har skapat ett mini-Alhambra med valv, bågar och kolonner.