Krönika: Möten längs vägen

Min resa till Ecuador kan liknas vid att försöka orientera sig fram utan vare sig karta eller kompass i ett väglöst land. På vägen möter jag många människor. En del lämnar tydliga fotspår efter sig medan andra trampar vidare i sina egna väglösa världar. Det som förundrar mig så mycket med dessa möten, är att våra vägar korsas för några dagar, några timmar eller ibland kanske bara några minuter. Men tack vare dem, hittar vi nya riktningar att traska vidare i – ofta helt omedvetet. Helt ärligt, så är jag ganska ofta rätt vilse här, men jag tror mig ha hittat ”mitt” Ecuador bland gröna ängar, böljande majsfält och bulliga broccoliberg. Vackra vyer och en nypa frisk luft – det är inte mer än så som behövs för att jag ska tycka livet är rätt fantastiskt.

Det är en sådan där frisk och kylig morgon, när luften är så krispig att det nästan knastrar när jag andas. En fin dag för att gå en sväng, tänker jag och utan att ha koll på varken norr eller söder i mina nya hemtrakter, och tar sikte på toppen. I bakhuvudet klingar det välbekanta citatet från Alice i Underlandet ” Om du inte vet vart du ska spelar det ingen roll vilken väg du tar”. Risken att jag går vilse är maximal, men det är ju lite det som är poängen när jag ändå inte vet exakt vart jag ska, inte sant?

Jag vandrar uppåt längs en stenig stig, vet inte vart den leder men alltid kommer man ju någonstans, tänker jag. Och nog gör jag det. Först till den lilla byn la Esperanza (som betyder Hoppet, visst är det vackert?) där en gammal gubbe sitter vid en ekande öde busshållsplats. Jag tänker att den sista bussen nog gått för länge sen, här pratar vi kanske decennier, men han ser ut att vänta hoppfullt ändå. Bor man i en by döpt efter hoppet själv, väntar man nog lite extra länge på bussen som trots allt aldrig kommer att komma. Man kanske blir man som man bor eller väljer man att bo som man är, tänker jag en smula filosofiskt. Gubben ler lite snett leende men säger inte mycket. Han viftar med käppen i riktning uppåt (förstas) när jag frågar om vägen mot toppen. Jag tackar och bockar för guidningen, och styr fötterna i den riktningen.

Vidare uppför stenstigen börjar luften bli tunn och himlen allt klarare. Varje andetag tar emot och lungorna blir aldrig mätta på syre. Nästa möte längs vägen är med en gammal dam med sina barnbarn på ryggen.  Hon är rynkig som ett russin och solen tycks ha grävt djupa fårar i hennes ögonvrår. Småtjejerna kikar fram ur sin säck på hennes rygg, på betryggande avstånd från den vita främlingen. Men snart tar nyfikenheten över och varken småtjejerna eller tanten kan hålla sig från att fråga vad jag gör där ute på landsbygden egentligen. Ja, vad gör jag? Vandrar, tittar, njuter, svarar jag. Hon ler ett stort, tandlöst leende och gräver djupt i sin ficka som tycks vara bottenlös. Upp kommer en näve physalisfrukter som hon vänligt räcker fram till mig.

Nästan uppe på berget nu, de små gula frukterna ger mig den lilla blodsockerskjutsen jag behöver för att nå toppen. När jag pustat mig uppför sista knölen, står en benig häst och glor överraskat på ufot som nyss klampat in i hans hage. Lika förvånat tittar två indianer fram under sina panamahattar. Det tar ett tag innan de tinar upp, men efter lite småprat om väder och vind släpper de efter på ponchon en aning. Samtalet hackar sig fram eftersom de bara pratar quichua sa vi får ta händer och gester till hjälp. Men vi gör oss förstådda och de propsar de på att jag ska låna hästen deras på nedvägen!

Men jag går till fots, låter hästen stå kvar och smaler över det oväntade besöket. Stenstigen i sig är inte lång, men längs den vägen har jag sett, mött och upplevt så mycket att intrycken rinner över på väg hemåt igen. Tre korta möten som alla har gett mig något värdefullt: vägledning, leenden och tillochmed lite frukt. Jag traskar lyckligt nedför berget och tänker att man tydligen måste våga ta de otrampade stigarna för att komma någorlunda rätt ibland. Och att leenden verkligen smittar, det blev jag ett vandrade bevis på.