Önskelistan: Upplevelser och resor jag vill göra 2022

Ett tag trodde jag att jag hade tappat stinget. Glömt bort hur fladdriga fjärilarna i magen blir inför en resa. Tappat bort pirret, som kommer av att landa i ett nytt land med miljarders nya intryck. Men sen åkte jag till Tunisien och insåg att allt finns kvar: känslan, längtet, älsket. Resor är mitt livselixir och det kommer ingen bråkig pandemi att kunna stoppa.

Så, i vanlig ordning vid ett nytt år skriver jag en lista på upplevelser och resor jag vill göra under året. Drömmar och planer för 2020 kan du läsa om här - och hur året sen blev har jag skrivit om här.

Foto: Elin Johansson

Kallbada i Varberg

Säg Varberg och jag tänker direkt på kallbad. Det anrika kallbadhuset har etsat sig fast på min näthinna och är en sån där byggnad som jag bara måste se i verkligheten. De moriska fönstren och toppiga taken ser så exotiska ut mot det skandinaviska, blågrå havet. Nu har jag ju dessutom upptäckt att kallbad är kul, så jag kanske inte nöjer mig med att bara titta på badhuset. Nog ska jag bada ifrån det också.

Höstvandra i dalafjällen

Förra hösten vandrade vi bland Dalarnas färgsprakande fjäll. Vi bodde i en stuga i Hävlingen och gjorde dagsturer upp på fjäll och ner i dalar. Vädret var magiskt och höstfjällen visade sig från sin allra bästa sida. Vi har redan bokat stuga för ännu en vandringshelg i höst. I år blir det i Södra Vardsätern, strax utanför Malung. Jag längtar redan till kokkaffe på fjället, tröttglada ben och sprakande brasor på kvällarna.

En dagsvandring från Hävlingestugorna gav oss den här utsikten över Rogen.

Bara njuta på Sävenfors lodge i Bergslagen

Det är något trolskt över Bergslagen. Jag vet inte om det är de djupa skogarna, de svarta tjärnarna eller de gamla gruvorna. Men med Bergslagsnatur som fond känns det som att andra goda och fina upplevelser så mycket bättre. I somras var vi på Sikfors herrgård och i år är jag nyfiken på ett boende som ligger nästan nästgårds. Strax utanför Hällefors ligger Sävenfors lodge som är nyrenoverad och relativt nyöppnad lodge och camp. De har specialiserat sig på “det goda” - maten, drycken, upplevelserna. Lagom till sommaren 2022 flyttar ett vineri in i den gamla kraftstationen på lodgen. Hur spännande låter inte det?

Fler tips till Bergslagen finns här!

Bo på Lapphem i Borkhult

Möshumlan, Druskan och Laffsern - vet du vad orden betyder så är du säkert från Östergötland! Det är nämligen ord på östgötska, som också har gett namn till Lapphems boenden. Lapphem är ett kulturhus, “en plats för mat, musik, konst och skratt” som de beskriver sig själva på webbsidan. Låter härligt tycker jag! Och framförallt SER rummen så härliga ut. Fina rum i vintagestil med Östergötlands dalar och ängar utanför knuten. Lapphem ligger i Borkhult, som i sin tur ligger utanför Åtvidaberg. Det drivs av Elisabeth och Matilda som bor på annat håll, men har hittat hem i Borkhult. På Lapphem vill jag bo, skriva, vandra, äta frukost och bara ha det gott!

Undrar du vad orden betyder? Kolla in Lapphems webbsida så får du svar!

Strosa och äta i Thessaloniki

Vågar jag ens ha med en utlandsresa på önskelistan? Jodå, det är tur jag är optimistiskt lagd. Jag har velat åka till Thessaloniki, Greklands andra stad, i flera år och skulle gärna ha en höstresa dit bokad. Strosa bland gamla kvarter, äta grekisk mat och gå på marknader tror jag är bra sätt att lära känna Thessaloniki. Gärna på en vinterweekend! Vi var i Aten över jul för några år sedan. Det var en bra tid att åka, för vädret var värmande (men inte stekande) och turisterna var få. Att resa i lågsäsong har sina fördelar och jag hoppas jag kan få lära känna Thessaloniki i slutet av 2022.

Solgula apelsiner i den grekiska vintern.

Vandra i Kolmården

Kolmården var länge lika med djurpark för mig. Men tacka vet jag inspirerande personer på sociala medier! Via Lina Skandevall och Cornelia Tonéri har jag fått mängder med tips i Östergötland - bland annat Kolmården, Bråviken och Marmorbruksleden. De stora skogarna med branter och dalar har gjort min nyfiken, särskilt när Sveriges vackrast belägna vindskydd sägs ligga här…

Åka på fikaturné

Inlägget med tips på sommarkaféer är ett av bloggens mest lästa - någonsin! Ni gillar visst somriga kaféer med gott fika lika mycket som jag. Jag fortsätter att bunkra tips på kaféer som passar som utflyktsmål i sommar, så snart kommer en uppdaterad lista. Sitter du och ruvar på tips på sommarkaféer som ska vara med på listan? Kommentera gärna, så tar jag med det!