Äkta spansk paella ska smaka såhär

paella

Du vet när det glimrar till lite i vardagen? Kanske en chokladbit till trekaffet eller fem minuter mot en solig tegelvägg innan mötet börjar? Min mamma är expert på att både se, ta till vara på OCH dela med sig av såna ögonblick. Vi har ett speciellt ord för dem, småglädjor. De har hittat sin väg till instagram med en alldeles egen hashtag (#småglädje) och sprider sig nu till bloggen. 

Äkta spansk paella - såhär ska det smaka

Småglädje som smakar gott och gör mig glad är när botten på paellapannan börjar synas. Under riset och grönsakerna kikar öar av brända rester fram och dessa knapriga bitar är de bästa på hela långlunchen! Salta smulor av vad-vet-jag, men de smälter i munnen och lyckos den som får skrapa pannan som avslutning. 

Varför serverar många restauranger paella på torsdagar, undrar du nu? Det är ingen svensk motsvarighet till ärtsoppa och pannkakor, utan var historiskt en praktisk lösning på att ta vara på veckans rester. Några fiskben blev buljong, hackade grönsaker som blivit över och så riset förstås. För på fredagen var det marknadsdag och dags att fylla förråden igen. Så, restmat som blivit nationalrätt och nu också en #småglädje för vissa.