Varför det är så viktigt att nätverka

Konsten att nätverka - en färdighet ingen blir fullärd i, men som många kan lära sig mer av. Jag, bland andra! Både med nytt jobb i ny bransch och samtidigt egen företagare, vet jag vikten av starka nätverk och schyssta relationer.

Varför? Svaret är stöd, snack och sammanhang - tre "S" som skapar en grund för nätverk.

Stödet

Stöd är viktigt för att våga bolla idéer och be om hjälp. Behöver du som skribent feedback på en text? Har du en crazy idé vars gränser du vill testa? I ett bra nätverk får du stöd för alla tankar och funderingar.

Snacket

Snack står både för roligt prat och viktiga samtal. Allt du pratar om behöver inte vara jobbrelaterade diskussioner, för det är av småpratet och fikasnacket som de verkliga relationerna växer sig starka.

Sammanhanget

Sammanhanget är själva miljön som skapar vi-känslan och sätter dig i rätt kontext. När jag jobbar med mitt skrivande vill jag ha kreativa arbetskompisar runt omkring mig - eller också finnas med i kreativa sammanhang i grupper på nätet.

Mina nätverk

Som frilansande skribent är jag med i Guerilla Office i Örebro, där vi med jämna mellanrum ses på kaféer och jobbar med vårt eget, fast tillsammans. Här får jag både stöd, sammanhang och framförallt mycket roligt snack.

I mitt resebloggande har jag enormt stor nytta av grupperna Svenska Resebloggar och Influencers of Sweden. Vår lilla avknoppning av InoS, #örebloggers, är också ett stort stöd och bra bollplank både lokalt och medialt.

Som kommunikatör är jag med i en grupp "energikommunikatörer" - vi som jobbar med kommunikation i energibranschen, helt enkelt. Det är en liten grupp som jobbar på liknande företag inom radien av bara ett stenkast. Det ger mig stort stöd, speciellt som ny i en bransch där mycket annat också är nytt.

Jag är också med i Sveriges Kommunikatörer, som är desto större nätverk och verkligen sätter mig i rätt kontext som kommunikatör. 

Att nätverka låter ju som de senaste årens trendord, men jag tror på sociala nätverk som ger de där tre S:en. Sen är ju nätverkande och relationsskapande en never-ending-lesson, men någonstans måste en ju börja, eller hur?

Spindelnät - också en typ av nätverk. Bild från Pixabay.

Spindelnät - också en typ av nätverk. Bild från Pixabay.