Reseblogg för nyfikna

View Original

Nyord - om jobb, fritid och tiden däremellan

När jag hade vänt och vridit på denna ordlista, kom jag på vad orden har gemensamt - balansen mellan jobb och fritid, pengar och dyra, materiella drömmar. Ser du samma röda tråd som jag?

Prehab

Anna Finnborg/Beautiful Life är den påhittiga upphovskvinnan bakom ordet prehab. Istället för rehab efter en skada eller för mycket jobb, är prehab de förebyggande saker du gör. Utan att egentligen ha ett begrepp för det, insåg jag att jag har massor av prehab varje dag - träning, meditation och god mat är min prehab i vardagen. Hur prehabbar du? 

Kombitör

Är du en kombitör? En mångsysslande jonglör som både satsar seriöst på arbete och hobbies? Många vill tjäna de där familjonerna, samtidigt som egna intressen är livsviktiga. Kombitören fixar att kombinera både jobb och fritid. Tack Carin/ColorsbyCarin som tipsade om ordet!

Familjoner

Slantarna du sparar för familjens framtid behöver inte vara belopp på miljoner, men kan i vilket fall kallas familjoner. Jag läste den här artikeln om småbarnspappan Joel Bladh som började spara smart och skrev en bok om familjens blivande familjoner. Han tipsar bland annat om att:

  1. Ta med egen termos med kaffe på utflykten istället för att köpa längs vägen.

  2. Hyr ut din bostad när du själv är på semester.

  3. Lev i nuet men gör medvetna val när du handlar.