Clarion Collection Hotel Tapto i Stockholm

På väg till Stockholm? Om du vill bo i lugna kvarter med grönt runt knuten (och ändå nära till stans sevärdheter) är Clarion Collection Hotel Tapto mitt bästa tips. Jag bodde där tre nätter i juni och fick se ett Stockholm jag tidigare inte sett. Lugnare, lummigare och med läge nära stadens gröna lungor.

Hotell nära naturen - men också nära city

Läget, ja. Ska du boka hotell i Stockholm kan det känns smått övermäktigt när bokningssidorna svämmar över av bra alternativ. Det jag tycker är viktigast när jag letar mig fram i hotelldjungeln är just läget. Om du är i en storstad ett dygn eller en helg, vill du ju inte lägga värdefull tid på att transportera dig till olika platser. Bättre då att bo i närheten av det du vill se och göra.

På Östermalm i Stockholm ligger Clarion Collections hotel Tapto. Det tar en halvtimme att gå hit från Centralstationen (eller en kvart med tunnelbanan), så nej, det är inte hotellet du väljer när du vill bo “mitt i myllret”. Däremot är det helt klart hotellet du väljer när du vill komma nära det lugna och gröna Stockholm.

Gröna parker och stora skogar intill

Jag bodde här ett par nätter när jag var på kurs. Det var perfekt att komma “hem” till hotellet efter kursdagarna och kunna ta en springtur kring Ugglebacken och ett dopp i viken. Sedan middag på hotellets uteservering (på alla Collectionhotellen ingår kvällsmat och eftermiddagsfika) i lugn och ro.

Kring Tapto kryllar det av fina parker: Humlegården, Berzelii och hela Norra Djugårdens skogsområden. Dessutom ligger till exempel Junibacken, Nordiska museet och Armémuseet inom tjugo minuters promenad.

Militär term gav Tapto namnet

Vad betyder Tapto då? Hotellets namn kommer från den militära signalen som betyder ”gå till vila”. Det startades faktiskt för att husera alla gäster som kom till Stockholm med anledning av det närliggande Försvarshögkvarteret. Tittar du noga, kan du se glimtar ur Sveriges militärhistoria i hotellets inredning.