Snöskovandra i Schweiz

Bortom bergen i Valais skymtas Italien.

Bortom bergen i Valais skymtas Italien.

Med tåg mot Valais

Jag behöver inte fundera länge på vilket tåg jag ska ta, för redan på perrongen är tecknen tydliga. Glänsande pjäxor och prasslande dunjackor som kliver ombord. Skidor som ställs i särskilda hållare i kupén. Förväntan som ligger i luften. Och så de vykortsvackra vyerna utanför fönstret som oupphörligen fotas och beskådas genom tågfönstren. Snart är jag på väg mot de topparna som skymtas bakom molnen där äventyr med snöskor väntar.

Det schweiziska landskapet är ömsom höga berg, ömsom djupa dalar. Tågtrafiken har löst det genom att trotsigt åka rakt på, så milslånga tunnlar och svindlade broar växlar om vartannat. Målet med resan är Valais, en region som ligger i södra Schweiz och är de karaktäristiska alptopparnas hemvist. Här finns nämligen fler än 40 toppar som är högre än 4000 meter. Det är majoriteten av bergen i Alperna, vilket gör att Valais står för bergens ”toppliga”.

schweiz-skidor.jpg

Snöskovandra i Crans-Montana

Väl framme i staden Sierre (direkttåg från Zürich via Bern) byter jag till linbana för att ta mig de sista hundra höjdmeterna upp till byn Crans-Montana. En kvart senare står jag i skidbacken, fastspänd på snöskor och insmord med solskydd. Dags att snöskovandra för första gången i mitt liv! De första stegen känns som om att gå på månen: klumpigt, bredbent och försiktigt. När jag upptäcker att snön faktiskt bär mig när vi går utanför stigarna, vågar jag traska på och hittar ett rytmiskt flow. Så jag går och går och går med hela vackra vyn av Alpernas siluett framför mig.

schweiz-valais.jpg

”Det handlar om att ta det lugnt och uppleva naturen med alla sinnen”, säger vandringsguiden Fanny Zambaz till mig, när vi slutligen står på ett berg efter några timmars vandring.

Hon syftar på att själva vandringen med snöskor och upplevelserna man får när utmaningen är att gå sakta. Det är något som många behöver träna på, menar hon, för att kunna hantera dagens stressade samhälle. Mina tankar går direkt till skogsbad, tysta retreat och andra trender som grundar sig i kopplingen mellan människa och natur.

Det handlar om att ta det lugnt och uppleva naturen med alla sinnen.
— Fanny Zambaz, vandringsguide

Det är svårt att rusa fram med snöskor för varje steg kräver både tid och tanke. I gengäld får man en skön vandring som känns i hela kroppen och chans att gå i orörd snö bortanför leder och stråk. Samtidigt som benen jobbar och värmer kroppen, stiger pulsen men andningen går långsammare.

20191208_120546.jpg

Snabbt och smidigt med kollektivtrafik i Schweiz

Tåg är ett utmärkt sätt att resa på i Schweiz.

Tåg är ett utmärkt sätt att resa på i Schweiz.

För bara några timmar sedan stod jag mitt i julstressen på Zürich flygplats och nu har jag ett soligt och stilla berg nästan för mig själv. Kontrasterna kunde inte vara större men vägen hit var enkel - och stavas kollektivtrafik direkt från stad till berg.

Snabbt och smidigt är lite av Schweiz signum när det gäller kollektivtrafik och att upptäcka landet utan bil är enkelt. Bussar, tåg, båtar och linbanor tar dig såväl rakt in i hjärtat av storstäderna som till de små ställena på vischan.

Swiss Travel Pass är ett alternativ om du vill resa när du vill och var du vill. Biljetten kan köpas för olika många dagar och ger oändliga möjligheter för spontana resor. Det som smakar, kostar också. Swiss Travel Pass är dyrt (281 CHF för fyra resdagar i andra klass) så om du vill komma billigare undan är det bättre att boka exakta avgångar på sbb.ch istället. Det blir inte så flexibelt men mer ekonomiskt.

Tips när du reser i Schweiz

  • Köp Swiss Travel Pass om du vill resa spontant, annars kan du boka exakta avgångar billigare om du bokar i förväg på sbb.ch.

  • Det är inte fri roaming i Schweiz (som det numera är i EU-länder). Stäng därför av surfen för att slippa oväntade räkningar.

  • I Schweiz använder man ett annat eluttag än i Sverige, så ta med adapter.

  • Du kan hyra utrustning för snöskor i nästan alla sportbutiker i Valais.

  • Liftkort för en dag i Crans-Montana kostar 4,20 CHF.