En dagsvandring i Kilsbergen - Lövbrickan, Vargkitteln och Trolldalen

De tre naturreservaten Lövbrickan, Vargkitteln och Trolldalen ligger nästan på rad i Kilsbergen. Här kan du gå en fin tur på ett par timmar tack vare vandringsleden som slingrar sig igenom de tre reservaten. Skogen är lummig och tjock och en liten bäck porlar fram mellan mossiga stenar. Med lite överdriven fantasi och förkärlek till trolska världar, kan den här vandringen kännas som en liten bit av Sagan om Ringens värld. Det är ju inte för inte som troll och vargar har gett namn till dessa skogar…

Vandra en dagstur genom Lövbrickan, Vargkitteln och Trolldalen

Kilsbergen är Närkes lilla “bergskedja” och ligger ungefär 20 minuter från Örebro. Vi hyrde en av Örebro kommuns fina stugor här över helgen och gjorde dagsturer därifrån. Ett perfekt sätt att vara ute hela helgen utan att behöva släpa på packning för övernattning! En av dagarna gick vi en slinga på ungefär 7-8 kilometer genom Lövbrickan, Vargkitteln och Trolldalen. Det förstnämnda naturreservatet är uppdelat i två delar med en grusväg emellan. Vi ställde bilen på en parkering precis vid vägen och började gå längs den markerade leden.

Vandringen är lätt men kuperad, så det är lite mer ansträngande än en walk in the park. Ju längre vi gick, desto finare blev omgivningarna. Den lilla bäcken porlade längs stigen och följde sin krokiga fåra nedför berget. Vi däremot, gick uppför och snart var vi i höjd med grantopparna. När vi kom till ett litet vattenfall passade vi på att pausa och fika. Någon hade byggt en rastplats modell mindre av ett par stockar i perfekt läge med sol och lä. Halvtidsvilan blev lång och ljuvlig. Vi badade i sol och plagg efter plagg åkte av. Snart satt jag bara i träningstopp och solade, kanske för sista gången denna sensommar?

Missa inte jättegrytorna

I Trolldalen finns mäktiga jättegrytor som du kommer se om du följer leden. Jättegrytorna är spår efter smältvatten som har runnit och fått snurr på stenar. De har virvlat runt, runt med vattnets kraft och slipat berget till stora grytor.

naturkartan.se finns mer info om naturreservaten i Kilsbergen och vandringsleden som binder ihop dem.