Svenska fikastäder och tips på kaféer

För ett tag sen ställde jag en fråga på Instagram som fick väldigt många kommentarer. Det handlade såklart om fika! Vilken stad i Sverige är den bästa för fika? Och vilka kaféer får man absolut inte missa i de städerna? Jag fick många bra tips och idéer och vill gärna dela med dig av dem här.

Här fikar vi bäst (enligt er)

Tipsen på fikastäder och kaféer har jag fått från mina följare på Instagram. Jag har alltså inte provat dem själv - men gissa om jag är sugen på att göra det! Längst ner i inlägget kan du läsa mina egna fikatips. Skriv gärna en kommentar om du har egna tips på mysiga fikastäder eller smarriga kaféer!

Höganäs

På Kullahalvön i Skåne ligger det anrika kaféet Flickorna Lundgren. Sedan 1938 har det serverats kaffe och kakor i den lilla stugan på Skäret. Då av de sju systrarna, nu av andra generationen kaféägare. Den vackra trädgården och klassiska porslinet är lika viktigt som de hembakade kakorna och skånska “äggaskagan”.

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Nora (med omnejd)

Tur att jag bor så nära Nora! Här finns många bra kaféer, några öppna året om och andra som blomstrar sommartid.

  • Strandstugan vid Norasjön är ett klassiskt kaffe-och-bulle-kafé, men drivs sen 2010 av välkända Noraglass. Menyn har givetvis utökats med glass i lyxigare tappning, som Bergslagens Bästa och Jubileumsbägare. Det finns också lättare luncher på menyn.

  • Strax utanför Nora, i kulturreservatet Pershyttan, ligger Tågkaféet. I en historisk tågvagn har familjen Pettersson dukat upp ett fint kafé med hembakade godsaker. I närheten finns den fina bergsmansbyn med hyttor, gruvor, vattenhjul och andra spår från gruvarbetarnas tid.

  • I Hjulsjö ligger hantverksbageriet Hjulsjö 103 som bakar fantastiskt bröd (och ska göra lika goda pizzor har jag hört av säker källa!) Det är även ett kafferosteri och kafé, så här är du garanterad en fika utöver det vanliga. Läs om när vi köpte tidernas picknick från Hjulsjö och sov i en kolarkoja.

  • Vid Fåsjön utanför Nora hittar du sommaröppna gårdskaféet Nora-Annas. Namnet kommer från Anna Larsson som växte upp på gården som nu är kafé. Hon blev Sveriges första kvinnliga löparstjärna och satte hela 4 världsrekord. I kaféet finns tidningsurklipp och affischer om henne, så ett stopp här blir både en historialektion och fikapaus. Läs om när vi fikade på Nora-Annas i somras.

Fatskrap efter ostkaka på Nora-Annas.

Fatskrap efter ostkaka på Nora-Annas.

Alingsås

Sveriges kaféstad nummer ett! I Alingsås arrangerar turistbyrån lokala fikavandringar på kaféerna - som sägs vara över 30 stycken i den lilla staden. Av dessa verkar följande kaféer vara extra populära:

  • “Café Viola, ett av de äldsta, där måste man äta räkmackan.”

  • “Café Göta som också är också ett hundratal år.”

  • “Ekstedts bageri, var det på min ungdomstid i staden, men nu även café. Där köpte mamma alltid semlor. Mysig innergård och eget kafferosteri.”

  • “Nygrens café är jättemysigt på en gammal innergård, fanns inte på min tid men är ett hett tips.”

  • Bonustips: “Om du är i Alingsås får du inte missa att gå in i mysigaste affären i Sverige - Balders Hage.”

Halmstad

I centrala Halmstad ligger “livets skojigaste plats”, som grundaren My Feldt själv beskriver sitt fikaparadis. Tivolikiosken öppnade under 2020 och här får besökaren gotta sig bland kolakokeri, pizzaugn och teaterscen.

Bilder från Tivolikioskens instagram

Bilder från Tivolikioskens instagram

Torsby

I värmländska Torsby ligger Nya Wienerkonditoriet, ett traditionellt kafé från 1921 där vackra bakverk och grandiosa tårtor pryder glasdiskarna. Här är följarnas tips att fika på en “mollusk”, som är en form av chokladdoppad chokladboll. Låter inte helt fel, eller hur?

Rättvik

Med vackra vyer över Siljan ligger Fricks konditori. Här har bröd, bullar och annat gott bakats sedan 1950-talet. De tre bröderna Kjell, Lawe och Pelle Frick kom från Skåne och flyttade till Dalarna efter lumpen. Där byggde de om ett mejeri till bageri och allt eftersom åren gick växte verksamheten till nya lokaler - och nya generationer. Fricks är känt bland många, särskilt skidturister som ofta stannar till på Fricks på väg till fjällen.

fika-kafe.jpg

Fler fikatips runt om i Sverige hittar du hos resebloggaren Resfredag. Har du fler tips på mysiga kaféer? Kommentera gärna, så fyller jag på inlägget allt eftersom!