Nora-Annas kafé i Bergslagen

Tre sjöars väg i Bergslagen.

Tre sjöars väg i Bergslagen.

Fika i Nora-Annas trädgård

På väg upp till Dalarna tog vi omvägen istället för genvägen. Det blev den slingrande Tre sjöars väg genom Bergslagen med fina vyer och roliga avstickare, bland annat Nora-Annas. Nora-Annas är en gårdsbutik och ett sommarkafé som ligger i Stora Hälltorp mellan Lindesberg och Nora - men också ett stycke kvinnlig idrottshistoria.

Nora-Anna hette egentligen Anna Larsson och spurtade, bokstavligen, in i historieböckerna. Hon växte upp på gården som idag är Nora-Annas kafé och gårdsbutik. Anna började tävla i friidrott som tonåring på 40-talet och satsade allt på 800 meters löpning. Hon satte fyra världsrekord i den grenen och var den första kvinnan som sprang ärevarv på Stockholms stadion. På butikens övervåning finns en liten utställning om Nora-Anna, missa inte den om du är här och fikar!

Sommarfika i Bergslagen

Inne på kaféet står fikabordet uppdukat. Under de eleganta glaskupolerna gömmer sig bärpajer, krispiga kakor, chokladtårtor och annat hembakt. De levande ljusen får kupolerna att glimra av reflektionen och fikabrödet ser ännu godare ut. Vad ska vi välja bland allt gott? Något syrligt, gärna bär, men helst något krämigt också… Att välja är alltid svårt, särskilt när ögonen är sötsugna och redan har slukat allt med blicken.

Det blir en cheesecake med körsbär och rabarbersaft till det! Med sommarens somrigaste fika, går vi ut i trädgården till ett utebord med utsikt över Fåsjön. Sjön ligger gråblå nedanför ängarna och på andra sidan bullar bergen upp sig. Fåren bräker lite försynt nere i hagen och en fjäril fladdrar ivrigt kring saftglaset. Långt efter att sista smulan är uppäten sitter vi här och bara är. Som man sig bör, när omvägarna bjuder på såna här smaker och vyer.