Solokväll och nattljus i Kambodjas huvudstad Phnom Penh

Phnom Penh. När solljuset tynar bort, börjar nattljusen vakna till liv. Bildkälla: Google

Phnom Penh. När solljuset tynar bort, börjar nattljusen vakna till liv. Bildkälla: Google

Det är kväll, resans sista, och ett förväntansfullt pirr ligger i luften. Vi är i Kambodjas huvudstad och ska dagen efter åka hem till våra respektive länder. Pressresans program är fullbokat ikväll, men efter 24/7 tillsammans med resegruppen skriker hela jag efter egentid och upptäckarlusten i en främmande stad är för stor. Att resa ensam har sin charm, något jag ibland saknar i andras sällskap - hur bra jag än trivs omgiven av andra omättliga resnördar, som liknar mig själv.

Att vandra omkring i nattljusens Phnom Penh

"Alone? Walking?" Ja, jag vill ut och utforska Phnom Penh på egen hand. Vakten på hotellet tycker inte min idé är lika självklar och spännande som jag. Men lämnar jag alla värdesaker på rummet, gör han motvilligt tummen upp och pekar åt vilket håll jag hittar det där myllret och människorna som jag vill åt. 

Luften är tung av avgaser och stekos från gatuköken, jag sicksackar mellan skräp och tuk-tuks på gatorna. Gatljusen och neonskyltarna trotsar nattens mörker och här och var lyser TV-skärmarnas blåa sken. Det verkar vara uppesittarkväll, för framför varje ruta samlas klungor av nyfikna TV-tittare. Klockan är snart midnatt men det verkar snarare väcka liv i staden än vagga den till sömns, för likt nattfjärilarna dras människorna till det blinkande ljuset.   

Göra kvällen till min egen och skapa minnen

Här vet ingen vem jag är och jag vet heller inget om någon. Jag är en okänd iakttagare i en främmande värld, bland människomyller, nattljus och stekos. Min solokväll i Phnom Penh blev inte bara en minnesvärd souvenir från resan, utan också en påminnelse om att de bästa minnena delar man sig ibland enbart med sig själv och sin egen upptäckarlust. 

Resan var en del av kampanjen Amazing Thailand och GoAsea i samarbete med Tourism Authority of Thailand and Ministry of Tourism of Cambodia. Åsikter och bilder är dock alltid mina egna.