Vandra i Grövelsjön - tips på fina vandringsleder

Grövelsjön i norra Dalarna är väldigt populärt bland vandrare och det är lätt att förstå varför. Det är smidigt att ta sig hit och finns många vandringsleder, både korta och långa. Landskapet är otroligt vackert med snällfjäll som böljar fram, både på den svenska och norska sidan av gränsen. Här och var glittrar små tjärnar och horder av renar dyker upp när man minst anar det. Jag har vandrat i området kring Grövelsjön flera gånger på hösten och rekommenderar det verkligen, både till dig som ska fjällvandra första gången och dig som är lite mer van i vandringskängorna.

Chansen är stor att du ser renar på Långfjället.

Såhär tar du dig till Grövelsjön

Till Grövelsjön kan du åka bil (tar ungefär 2,5 timmar från Mora) och buss (Länstrafiken Dalarna kör ända fram till fjällstationen). Hubben i Grövelsjön är STF:s fjällstation som har hotelliknande boende, restaurang, bastu och torkskåp och annat som gör frilufsandet lite bekvämare. De har även ett område där du kan hyra tältplats och ett gemensamt kök som du får använda för en liten summa. Jag bodde på fjällstationen en natt för att torka upp och sova ut efter busvädret på fjället, det var så värt det! Annars tältade vi på fjäll och i skog alla nätter under våra vandringar.

Mot en liten avgift får du låna fjällstationens gemensamma kök, ifall du vill variera dig från stormköksmåltiderna.

Tips på vandringsleder från Grövelsjön

När vi vandrade i Grövelsjön var det mitt under pandemiåren och friluftstrender och vandringshyper hade blossat upp ordentligt. Visst var det en del folk på vandringslederna, men jag upplevde det inte som trångt och svårt att få parkering, tältplats eller liknande. Fjällen är så stora och vi valde vandringsturer för att undvika vallfärderna som lätt uppstår till de närmsta och lättaste platserna. Med mina tips hoppas jag att du kommer få uppleva Grövelsjön precis som jag gjorde det: vida och vackra snällfjäll och i rofylld avskildhet.

Fjällets vida vyer är fint att vila ögonen på när man vandrar.

Sjöstugan-Sylen via norska sidan, tillbaka med båt (9 km)

Från Sjöstugan vid Grövelsjöns strand startar vandringsleden som går till Sylen, en gammal fjällby i Norge. Den här turen är en dagsutflykt som går att anpassa efter dagsform och väder. Det finns flera alternativ, ett av dem är att vandra från Sjöstugan i Grövelsjön till Sylen via den norska sidan av sjön (mellan Sjöhöjden och Salsfjället), ta sedan turbåten M/S Sylöra tillbaka till Sjöstugan. Leden är välmarkerad, lättvandrad och bjuder på fina vyer över mjuka snällfjäll. Totalt blir den här vandringen 9 kilometer, plus en båttur på 35 minuter.

Sjöstugan-Sylen via norska sidan (18 km)

Vandra tur och retur på vandringsleden som jag beskrev i förra punkten. Att gå åt andra hållet ger helt andra utsikter så det kommer inte bli tråkigt att bara vända och vandra tillbaka i dina egna fotspår. Dessutom kan du hitta nya vägar, för det finns massor av renstigar och du har målet i sikte nästan hela tiden. Beroende på hur du går, blir turen ungefär 18 kilometer.

Sjöstugan-Sylen, tillbaka via Långfjället (23 km)

Vandra till Sylen via den norska sidan och tillbaka till Sjöstugan via Långfjället på den svenska sidan. Då blir turen ungefär 23 kilometer (9 kilometer till Sylen och 14 kilometer tillbaka till Sjöstugan). Det finns ingen markerad stig på den svenska sidan, men det finns småstigar att följa längs sjön.

Grövelsjön-Storvätteshågna (20 km)

Storvätteshågna är Svealands högsta topp med sina 1204 meter över havet. Vid klart väder sägs det att du kan se till Härjedalen, men när vi vandrade upp på toppen var det blåsigt, dimmigt och knappt så att jag kunde ta fram kameran för att föreviga stunden. Så utsikten blev vi snuvade på, men vandringen var fin. Om du går från Grövelsjöns fjällstation är det ungefär 10 kilometer. Längs vägen passerar du Fosksjöarna och får fina vyer över fjällandskapet. Det är en liten stigning som planar ut ju närmare toppen du kommer. När vi vandrade upp på Storvätteshågna kom vi dock norrifrån, från Töfsingdalens nationalpark. Den vandringen var relativt lätt, men lång.

Grövelsjön-Töfsingdalens nationalpark (13 km)

Töfsingdalens nationalpark sägs vara den minst besökta av Sveriges alla nationalparker. När vi vandrade dit förstod jag varför. Det har inget att göra med naturens värde eller dess sevärdheter, utan för att vandringen dit är lång och bitvis svår. Väl där, känns vandringen ibland evighetslång och omöjlig. Men det är väl värt det! Töfsingdalen är på naturens egna villkor och det är mäktigt att uppleva. Jag har skrivit mer om Töfsingdalen i ett annat inlägg, läs gärna det!

Från Grövelsjön till Töfsingdalens entré vid Hävlingestugorna är det 13 kilometer enkel väg. Vandringen går då via sjön Hävlingen och bron över Storån vid Särsjön. Det är en fin vandring över kala slätter och genom lite björkskog. Både norska och svenska fjäll vilar blicken på dig när du vandrar mellan dem, så det är vackra omgivningar.

Strax innan Hävlingestugorna tar björkskogen vid.

Rundtur på Långfjället (45 km)

En av de längre vandringarna vi gjorde var rundturen på Långfjället med omnejd. Vi startade i Grövelsjön och gick över Jakobshöjden och vidare till Hävlingestugorna. Den etappen är också en del av Södra Kungsleden, så den är väl utmarkerad och har en tydlig stig. Vid stugorna gjorde vi lunch och gick oss sedan över bron vid Storån för att komma in i Töfsingdalen. Väl där, ömsom kröp och ömsöm krälade vi över de stora stenblocken och plockepinnet av gamla träd. Vi vadade över en bäck vid Särsjöhån och kom upp på Storåleden.

—> Den här vandringsdagen var verkligen ett äventyr! Vill du läsa mer om den, har jag skrivit ett eget inlägg om våra strapatser med oväder och utmaningar.

Vi tältade vid vindskyddet i Nedersthån. Dagen därpå fortsatte vi vandringen längs nästan hela Storåleden. Vi vek dock av innan ledens slut för att gå på leden till Storvätteshågna österifrån. Den tog oss upp på Dalarnas, och Svealands, högsta topp. Därefter var det nedförsbacke i Långfjällets naturreservat hela vägen tillbaka till Grövelsjön.

Hela rundturen blev ungefär 45 kilometer.