Tips på upplevelser i sommarstaden Askersund

Har du känt att du strosar runt i ett vykort någon gång? Att du går omkring i en kuliss i en svensk sommarfilm? Solblekta trähus, kullersten på torgen och droppar av smält glass på gågatan. Lummiga parker, en bris från sjön strax intill och ett kyrktorn i skyn. En av verklighetens “vykortsstäder” är Askersund, skärgårdsstaden vid Vätterns norra spets.

Tack vare Örebro har jag lärt känna askersundare - och genom dem Askersund! Att gå genvägen via de som kan sin stad är väl ändå det bästa sättet att bli bekant med nya ställen? Om du också vill lära känna Askersund, kommer några sommartips i den fina, lilla staden här.

askersund-08.jpg

Strosa i Askersunds hamn

En sommardag i Askersunds hamn är det livligt både på land och i vatten. Båtar lägger till i gästhamnen och köerna ringlar sig långa vid glasskiosken. Hamnen är en fint stråk att strosa genom och stanna till för en fika eller fisklunch i någon av de små bodarna. Titta in i Hamnmagasinet där det bland annat finns en sommaröppen konsthall, auktionskammare och butiker med delikatesser, keramik och annat fint hantverk.

Kika in i Sagers stuga

Sagers stuga är Askersunds äldsta hus och ligger precis vid Strandpromenaden, mitt i stan. På 1700-talet drabbades Askersund av en förödande brand och större delen av staden brann ner. Sagers stuga var dock en av få byggnader som klarade sig, tack vare att vinden drev elden bortåt. När jag var här senast, var stugan öppen för att visa hur ett hem på 1700-talet kunde se ut. Litet och rätt mysigt, eller hur?

Besök kyrkan i Askersund

Askersunds Landskyrka, som den egentligen heter, är det första du ser av staden när du närmar dig norrifrån. Kyrkan är stor, ståtlig och får stans siluett att sträcka sig mot skyn. Den byggdes i tegel på 1600-talet, sedan den tidigare kyrkan hade träffats av blixten och brunnit ner. Passa på att gå in och kolla in den fina interiören.

Äta och fika gott i Askersund

Till Askersund ska du komma hungrig. För här vill du ha plats i magen för att både äta och fika, det lovar jag. En bit utanför Askersund finns ännu fler matiga tips, så planera för en heldag här.

Bodarna i hamnen

Bodarna i hamnen har glass, fika och luncher som man kan äta vid borden vid bryggan. Här finns också Antes hamnbod som säljer varmrökt och kallrökt fisk med tillbehör. De har även tillagad mat som laxpita med sallad och rökt fisk med potatissallad. Snacka om sommarkänsla att äta fisklunch på bryggan med vattnet som kluckar intill!

askersund-09.jpg

Min lilla krog

Ett säkert tips från en vän, askersundare och turismkollega är Min lilla krog som ligger i hembygdsgården. Jag har inte varit där själv än, men efter att ha läst och hört så gott om restaurangen, måste det det ett stopp här i sommar. De serverar husman med finess och åå deras webbplats skriver de att de är “…ett par likasinnade matfantaster; en par som alltid älskat att äta, dricka och skapa fantastisk mat tillsammans.”

Café Tutingen

Caféet i det anrika huset mittemot rådhuset har mycket mer att berätta än bara bullar och bakelser. Huset byggdes redan omkring år 1780 och inrymde bland annat en av Sveriges äldsta skoaffärer. För några år sedan byttes skor mot sju sorters kakor och Café Tutingen öppnade. Caféet är numera i Sveas regi och serverar både fika och lättare mat. Men var kommer namnet Tutingen ifrån? För länge sedan ska det ha bott en apotekare i huset som sålde en och annan snaps, tuting, under disken. Om det är sant eller inte, förtäljer inte historien. Men en sak är säker: Tutingens gelato får du inte missa!

Ett till fikatips i Askersund: Borgmästarinnans kafé

Värt att åka lite extra för…

Rönne kapell

Det finns ställen man åker lite extra för. Och ställen som man åker ännu lite längre för! Rönne kapell är ett sådant - bistron och kaféet i lilla Rönneshytta utanför Askersund är värt omvägen både för maten och miljön. För det första: deras tomatsoppa med surdegstoast är det godaste i sopp-och-bröd-väg jag någonsin har ätit. För det andra: kapellet är väl bevarat så takhöjden och rummets rymd gör att det känns smått heligt att äta här. Ägaren Frida säljer dessutom sin keramik här, så gillar du fina saker har du kommit rätt!

Stjärnsunds slott

Strax söder om Askersund ligger det vita, strama och, i mitt tycke, otroligt fina Stjärnsunds slott. Det byggdes i början av 1800-talet och när det det hamnade i kungafamiljen Bernadottes ägor, användes det flitigt av prins Gustaf. Han hade Stjärnsund slott som “viloplats” på sina resor till och från Norge. Prinsen rustade upp slottet ordentligt och tack vare det finns en av de bäst bevarade inredningarna från 1800-talets mitt här. Vanligtvis går det att besöka slottet genom guidade visningar sommartid. Missa inte heller kaféet eller äggboden!

Harge uddar

Naturreservatet och badplatsen Harge uddar är faktiskt ett av mina mest lästa blogginlägg. Uddarna i det turkosa vattnet är poppis bland badsugna och picknickare, men jag vill tipsa lite extra om att gå den 2,5 km långa vandringsstigen. Den går längs karga, krävande klippor och ligger helt öppet för vind och vågor. På Korpaberget finns ett litet vindskydd med grillplats.

Läs mer om Harge uddar - Vätterns illla söderhavsparadis

harge-uddar-bada.jpg

Upplev naturen i Askersund

Paddla i skärgården, åka båt på Vättern, vandra i Tiveden och cykla på fina MTB-leder. Naturen är verkligen alldeles runt knuten i Askersund och du kan dessutom bo bekvämt och sova skönt mellan äventyren.

Paddla kajak i norra Vätterns skärgård

Skärgården i norra Vättern är ett naturreservat med ett myller av öar och karga klippor. Skärgården är unik för att den, med några få undantag, aldrig varit bebodd. Att glida fram i en kajak var ett helt underbart sätt att njuta av sjön och öarna. Vi paddlade ett par timmar och hade picknick på en liten ö, samtidigt som vi såg solen sjunka ner bortanför trädtopparna.

  • Vill du lära dig att paddla kajak (eller nyfiken på andra friluftskurser) har Naturvägledare Norra Vättern utbildningar för grupper och enskilda personer.

  • Vill du hyra kajak med självbetjäning har VätternKajak uthyrning i Olshammars småbåtshamn.

En kväll i kajaken i norra Vätterns skärgård.

En kväll i kajaken i norra Vätterns skärgård.

Vandra i Tiveden

Eftersom Askersund ligger nära både Tiveden och Vättern (och förstås många andra skogar och sjöar) finns det vandringsleder i väldigt varierande natur. Här är några tips på kortare vandringar:

  • Fagertärn, som är känt för de röda näckrosorna.

  • Snårsjön, som inte bara har fin natur, utan har finns även många ödetorp.

  • Strandpromenaden, som går längs Askersunds stadskant.

Tips på lite längre vandring:

Cykla i Tiveden

Det finns många fina cykelleder i Tivedens skogar och på vägarna runtomkring Askersund. Beroende på hur du vill cykla, finns olika alternativ. På Bergslagen Cyclings webb finns smarta kartor med tips att ladda hem.

askersund-15.jpg