Gruvfruns basturitual i Äventyrsgruvan

I samarbete med partners*

Ovan jord har våren smygstartat. Solen värmer försiktigt och nyvakna snödroppar tittar upp. Dit vi ska däremot, når inget dagsljus och det är 4 grader året om. Vi ska djupt ner i underjorden.

”Vi” är en grupp med skyddshjälmar på huvudet, badkläder i packningen och förväntan i sinnet. Stämningen innan vi äntrar underjorden är uppsluppen, ja nästan lite pirrig. För 80 meter under oss väntar en unik upplevelse utöver det vanliga – Gruvfruns basturitual i Tuna Hästbergs gruva.

Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg

Tuna Hästberg är en slumrande by utanför Borlänge. Annat var det under 1600-talet och ett par hundra år framåt, då man bröt järnmalm i gruvan blomstrade bygden. Gruvan lades ner 1968, men är nu i ropet igen.

Tuna Hästbergs gruva har länge varit känd i dykarkretsar och lockar tusentals dykare året om till att dyka i kalkbrottets djupa vatten. Guidade vandringar, äventyrsturer och spektakulära evenemang, som Valborg och Lucia, drar också besökare till gruvan. Nu finns ytterligare en upplevelse som får besökare att packa badkläder trots den kyliga temperaturen – den underjordiska bastun som vi är på väg till.

Det första han gör är att knacka tre gånger på bergsväggen. ”Gruvfrun måste få veta att vi är på väg”, säger han.

Guiden lotsar oss med raska steg ner i gruvan, samtidigt som han berättar anekdoter längs vägen. Det första han gör är att knacka tre gånger på bergsväggen. ”Gruvfrun måste få veta att vi är på väg”, säger han. Tre knack till frun, lika viktiga för säkerheten som hjälmen vi har på oss. Det gäller att hålla henne på gott humör, menar guiden.

Drygt 300 trappsteg tar oss ner till ett en platå i gruvan, där kalkhögar vittnar om gamla toalettplatser och karbinlampornas hakar hänger kvar. Gången blir smalare och terrängen allt slingrigare. Snart använder vi både fötter och händer (och varandras händer) för att ta oss fram. Pannlamporna är vårt enda ljus i den nattsvarta gruvan. Det är lite skrämmande – men det är ju inte för inte som det kallas ”Äventyrsgruvan”!

Den underjordiska bastun

När vi går genom gruvan, som så många gruvarbetare gjort före oss, möts vi av ett turkost sken. Kulning fyller gruvan och vi stämmer in med imponerande ”oohh” och ”aaaah”. Det är ingen som undrar var vi är – alla vet. Vi har kommit fram till bastun.

Jag tänker att det måste vara som att simma i smaragd.

Bastun klamrar sig fast på klippan och ligger så nära vattenytan att gruvfrun själv skulle kunna doppa tårna från kanten, om hon ville. Vattnet lyser och dess turkosa färg kommer från de många mineralerna i berget. Jag tänker att det måste vara som att simma i smaragd – snart ska vi få veta.

Gruvfrun, ja. Hennes sång och mjuk musik ljuder i bergrummet när vi närmar oss. Tonerna kastar sig mellan de stenhårda väggarna, studsar över vattnet och gör volter innan det når våra öron. Hennes hälsning till oss låter som en jojk, en klang från bergets inre.

Bastumästare Sauna by Elin

Elin Hietanen tar emot oss i bastun. Hon driver Sauna by Elin och är bastumästare, vilket betyder att hon utvecklar och utför upplevelser med bastun som uttrycksform. Att det blev just bastu är inte så konstigt. Med rötterna i Tornedalen har bastukulturen varit viktig i Elins liv, ända sedan barnsben, Morföräldrarnas bastu är "hemmabastun", som hon kallar det, och givetvis har hon flera bastur idag, till och med en portabel för att basta på isen.

I Gruvfruns basturitual, som Elin har utvecklat särskilt för Tuna Hästbergs gruva, ingår tre sessioner som innehåller både samtal, musik och dofter. Det berör många sinnen, särskilt det innersta. För att dela bastu med personer man inte känner behöver inte vara en helt självklar sak. Närvaron i bastun är avklädd – i dubbel bemärkelse. Och vet du vad? Det känns befriande. Här är vi som vi är, tillsammans i en bastu men samtidigt i våra egna, innersta rum.

Närvaron i bastun är avklädd – i dubbel bemärkelse.

Mellan sessionerna svalkar vi oss på olika sätt: med dopp i det fyragradiga vattnet, en stund i stillhet i gruvans kyla eller med läskande smultrondryck från Sahlins Brygghus.

Lokala delikatesser på plockbricka

Drycken är en del av det fina smakutbudet som har dukats upp utanför bastun. Ostar och marmelad från lokala mejeriet Murboannas, skinka från Rältagården och rökt struts från Sahlins struts är lokala delikatesser som vi njuter av mellan doppen.

Efter bastun fortsätter den guidade turen i gruvan. En av de mest spektakulära platserna har guiden sparat till sist: den mäktiga scenen i berget. Här drar en imponerande show med ljud och ljus igång och vi får en försmak av hur Äventyrsgruvans alla evenemang kan te sig.

När vi klättrar upp ur gruvan och möts av solen ovan jord, känns det smått surrealistiskt. Här syns knappt ett spår av det som döljer sig 80 meter under oss. På utsidan är det ett par blöta hårtestar och rosiga kinder det enda som skvallrar om upplevelsen vi just har haft. Och kanske är det just så Gruvfrun vill ha det – en välbevarad hemlighet i gruvans hjärta.

Tips! Det finns bokningsbara upplevelsepaket med Gruvfruns basturitual, guidning i gruvan och två nätter på Ludvika Stadshotell (inklusive frukost).

*Sauna by Elin, Äventyrsgruvan, Ludvika stadshotell, Murboannas Mejeri


Ludvika stadshotell

Bara 30 minuter från Tuna Hästbergs gruva

Murboannas mejeri

Restaurang, kafé, gårdsbutik och mejeri utanför Borlänge