Harge uddar - ett litet söderhavsparadis vid Vättern

Harge uddars turkosa vatten.

Harge uddars turkosa vatten.

Turkost vatten som på tropiska breddgrader och salta vindar som vid havet? Ja, bara 20 minuters biltur från Örebro ligger Harge uddar som är ett litet söderhavsparadis på somrarna.

harge-uddar-örebro.jpg

En skärgård i sjön

De släta stenarna ligger stillsamt ute i vattnet som sovande gråsälar. Slipade och tillrättavisade efter många vintrars piskande vindar. Idag skiner dock solen och vågorna kluckar snällt kring stenarna som om vintrarna aldrig hade varit.

Klipporna stupar brant ner i vattnet och trots att vi spejar så långt vi kan bortåt horisonten, ser vi inte land. Vi skulle kunna vara vid världens ände. Eller iallafall vid havet. Men vi är vid Harge uddar i norra Vätterns skärgård. Sjön ser ut, och beter sig, som ett hav och jag kan nästan känna smaken av salt luft och tång som knäpper.

Naturreservat i Askersund vid norra Vättern

Harge uddar är ett naturreservat i Askersunds kommun i södra Örebro län. Det är många, små uddar som ligger helt oskyddade för vindarna från Vättern. I skrevorna mellan de karga stenarna växer krokiga, kuvade tallar och blommor som blåsippa, backtimjan och kattfot. Berggrunden består av granit som lyser rött i kvällssolen. Det är verkligen ett annorlunda landskap!

Från parkeringen gick vi en kort men klättrig promenad på 3 km. Inte långt därifrån, på Korpaberget, fanns ett vindskydd där vi bullade upp med salladslunch och kaffepaus. Några modiga i sällskapet hoppade i det kalla vattnet medan vi andra hejade på. Även om de granitröda stenarna var solvarma och sköna, var de tropiskt turkosa vattnet helt klart för kallt för en badkruka som jag.