Ut och njut i Örebro - här är mina bästa tips!

Tips på utflykter i naturen

Vandringsleder, utsiktsplatser, kolarkojor och sjöstugor. Oavsett om du är örebroare eller här på besök, hoppas jag att mina tips kan bidra till fina upplevelser i Örebro!

Aprilsöndag i Garphyttans nationalpark.

Aprilsöndag i Garphyttans nationalpark.

Vandra Bergslagsleden

Vandringsleden Bergslagsleden går genom hela Örebro län - från Kloten till Tiveden. 28 mil, 17 etapper. Mina favoriter är etapp 7 (för den fina rastplatsen intill Lilla Ramsjön) och etapp 11 (för att den slirar in i Garphyttans nationalpark och lite senare leder upp till Klunkhytteskans). Båda etapperna är dessutom busenkla att nå med buss!

Garphyttan NP_picknick (32).jpg

Rida i Tiveden

Tiveden är mystiskt, trolskt… och väldigt hästvänligt. Jag fick följa med på en ridtur hos Ösjönäs där när det regnade konstant hela dagen - vilket var helt underbart. Inkapslad i galon från topp till tå, fick jag upptäcka de tivedska skogarna från hästryggens perspektiv, vilket var väldigt annorlunda än att vandra i samma skogar.

rida-tiveden.jpg

Gå plankpromenad i Limstensgruvorna

På 1800-talet bröt man kalk i Limstensgruvorna, men idag är de nedlagda gruvorna en häftig plats som naturen har återerövrat med full kraft. Stenväggarna är täckta av illgrön mossa och i de djupa gruvhålen växer djungelaktiga blommor. Stigen dit är kort och när du kommer till själva gruvan finns rejäla plankor att gå på. Att sedan sitta i botten på gruvan och läsa alla namn och årtal som har ristats in kittlar både natursjälen och historienörden.

Limstensgruvorna (1).jpg

Spana från utsiktsplatser

Jag är ett fan av utsiktsplatser. Älskar att sitta och speja ut över landskapet, med hus små som sockerkorn och ängar som böljar fram. Mina favoritplatser för fina utsikter i länet är:

  • Klunkhytteskans, som är en del av Bergslagsledens etapp 11 och är enkel att åka till med Karlskogabussen (hpl Leken).

  • Rusakulan, som ligger 265 meter över havet och är lätt att åka bil till.

  • Amboberget, som är en del av rundslingan runt berget och nås lätt med buss 302/303 (hpl Mogetorp).

utsiktsplats-örebro.jpg

Bra (och lite annorlunda) boenden

Ett kul sätt att upptäcka sina hemmahoods på är att bo någon annanstans än just hemma. Ett roligare och lite annorlunda boende blir en grej i sig och är ett kul sätt att sätta piff på semestern. Här är några tips på boenden i och omkring Örebro som jag rekommenderar:

Hyra stugor vid Gårdsjön

Vi firade nyår i en söt liten stuga vid sjön Gårdsjön, som ligger i Kilsbergen. Örebro kommun har flera stugor för uthyrning (och för dagsutflykter, men de behöver inte bokas i förväg). De är superfina och fräscha, vissa har rinnande vatten och toalett och andra är enklare med kamin och utedass. Vi bodde i mysiga Viken, men nästa gång vill jag hyra Sjötorpet med drömläget precis intill vattenbrynet.

Stilla nyårsafton vid Gårdsjön.

Stilla nyårsafton vid Gårdsjön.

Kolarkoja i Kindla naturreservat

Ett lite mer primitivt boende är en kolarkoja, som till exempel finns i Kindla naturreservat. I norra Örebro ligger det vildmarksliknande området Kindla, där vi övernattade i påskas. Med en liten kamin och två britsar blir det både naturnära och mysigt, men kom ihåg varma kläder - Kindla ligger högt så det blir lätt kyligt. Kolarkojan kan inte bokas, utan först till kvarn gäller. Skulle den vara upptagen finns stugan Röbergstjärn i samma naturreservat.

Kindlas kolarkoja.

Kindlas kolarkoja.

Hotellyx i stan

Skogsstugor och vildmarkskojor i all ära, men inget slår väl en skön hotellsäng och dignande frukostbuffé? Jag hade ett riktigt lyxigt hotelldygn på Clarion Hotel med mamma, där vi verkligen maxade tiden på rummet, slappade i relaxen och åt den längsta frukost i mannaminne. Helt underbart!

Lördagslyx på Clarion Hotel i Örebro.

Lördagslyx på Clarion Hotel i Örebro.

Egen svit i historiskt hus

En egen svit i ett charmigt före detta järnvägshotell, mitt i kulturhistoriska meckat Bergslagen - hur mysigt låter inte det? På Hotellet i Dalkarlsberg hyr du hela övre våningen, vilket är fyra rum som alla är smakfullt stylade och blinkar åt bygdens historia. Frukosten är något alldeles extra, särskilt med utsikten från alla fönster i olika väderstreck. Naturen är förstås runt knuten och det ingår bryggor, kanot, båt, soldäck i träd och sjöstuga i logipriset.