Lokala smaker och matupplevelser på Hovdala

I betalt samarbete med Hässleholms kommun

I Hovdala vandrar jag genom trollskogar, längs sagostigar och upp på yogamossar. Här upptäcker jag också historiska platser som landets äldsta boplats, medeltida slott och går i samma fotspår som starka kvinnor gått i kronans tjänst.

Men, det bästa sättet jag lär känna Hovdala på är genom alla goda, lokala smaker. Maten är oftast de upplevelser som gör störst intryck på mig. Så även här! Så, vi lämnar vandringskängorna för ett tag och sätter oss till bords. Nu blir det en smakresa med kryddor från Mellanöstern, lokala ostar från glada getter och tårta med historia från slottet.

Här är tips på restauranger och kaféer med det lilla extra som ligger nära Hovdala vandringscentrum!

Hos Glada Geten gårdsmejeri finns både vinäger, marmelad, ost och annat gott.

Hos Glada Geten gårdsmejeri finns både vinäger, marmelad, ost och annat gott.

Café Naomi – meze på hemtrevlig restaurang

Spiskummin, mynta och hembakat bröd – dofterna är mitt första intryck av Café Naomi. Det andra intrycket är alla smaker: rostat, kryddigt och syrligt. Det tredje är den hemtrevliga stämningen, som toppas av ett stort välkomnande leende från ägarna:

- Vi vill att gästerna ska känna sig hemma här. Om man kommer hit, äter gott och känner att man kan vara precis som man är – då blir vi så glada!

Om man kommer hit, äter gott och känner att man kan vara precis som man är – då blir vi så glada!
— Café Naomi
Meze på Café Naomi i Hässleholm.

Meze på Café Naomi i Hässleholm.

Café Naomi är utnämnd som Travelers Choice på Trip Advisor och topplistad av både webbsidan och av alla jag pratar mat med i Hässleholm. Det verkar vara det givna lunchstället och restaurangfavoriten på kvällarna. Många nämner just den goda plockmaten och mysiga stämningen i samma mening som Café Naomi.

På menyn finns meze, olika smårätter, som baba ganoush, hummus, falafel och mhamara. Vårt bord dukas upp med ett dussin skålar och fat som vi sedan plockar och njuter av. Maten är så god, så god, och jag hittar genast nya favoriträtter: den rostade valnöts- och paprikaröran, de svala yoghurtbollarna och sammetslena hummusen.

Café Naomi ligger på Andra Avenyn i centrala Hässleholm. Läget gör att restaurangen passar perfekt som uppladdning inför vandringar på Hovdala, eller kanske en avslutande middag innan tåget går hem igen från stationen bara några stenkast bort.

Hovdala slottsrestaurang och Fröknarnas Café

Hovdala slott ligger inbäddad mellan de skogsklädda åsarna vid Finjasjön. Jag ser det vita, karaktäristiska tornet på långt håll när jag vandrar över höjderna. Idag är det svårt att tänka sig vilka hemska krig som har utspelat sig här, mitt i det lugna, skånska landskapet. Slottet låg mitt i skottlinjen under krigen mellan Danmark och Sverige. Än idag syns spår i form av kulhål som genomborrat slottsporten.

Hovdala slott utanför Hässleholm.

Hovdala slott utanför Hässleholm.

Nutida Hovdala slott är ett besöksmål där man kan gå guidade turer, se utställningar, köpa souvenirer i slottsbutiken och äta på Hovdala slottsrestaurang. Restaurangens matfilosofi grundar sig på klassiska rätter och närodlade råvaror. På menyn finns bland annat tupp och vildsvin från gårdar i närheten, mycket grönsaker och alltid ett veganskt alternativ. Jag äter dagens fisk, som just idag är lubb, med primörer och havskräftsskum.

Det är underbart gott och en skön paus på vandringsturen. Efter en promenad på slottsområdet går jag till Fröknarnas Café som ligger bredvid slottsrestaurangen. Jag har hört berättelsen om Hovdalatårtan, så självklart beställer jag den till fika.

Det är ett konstnärligt stycke tårta som ligger på tallriken: seg och härlig mandelmaräng som botten, vispad grädde och ringlad kolasås. På toppen ståtar några bär som pudrats av kakao. Tårtan är lika fin som den är god! Trots att jag inte brukar gilla tårtiga efterrätter, tycker jag att den är ljuvlig. Bestämmer mig på studs att den här tårtan ska jag ha på min 30-årsdag!

Glada Geten gårdsmejeri

Jag får chans att äta både frukost och lunch från Glada Geten gårdsmejeri när jag vandrar på Hovdala. När jag sover i vindskyddet Ronja kommer en av de glada getterna, Getrud, och hälsar god morgon. Hennes matte, och mejeriets ena ägare Victoria Mårtensson Winberg, lämnar över ett frukostpaket med lokalt producerade godsaker. Getost, getkorv, smoothie, smörgåsar med grönsaker – och så kaffe på det. Vilken start på en ny vandringsdag!

Frukost med getost (såklart!) från Glada Getens gårdsmejeri.

Frukost med getost (såklart!) från Glada Getens gårdsmejeri.

Getrud är mest intresserad av det goda gräset medan Victoria berättar om gårdslivet med getterna. Glada Geten gårdsmejeri ligger söder om Tyringe i Lilla Oberöd och vandringsleden går precis förbi gården. Här bor 70 getter som struttar omkring i stora hagar bland skogar och ängar. Om jag vore get, skulle jag också vara glad att få bo såhär!

Glada Geten gårdsmejeri gör också korv av get, köttprodukter från egna grisar, vinäger, marmelad och såklart den prisbelönta ostkakan. Glada Getens ostkaka görs på fjällkomjölk och vann första pris i SM i mathantverk förra året.

När jag går vandringsleden Jakten på Gullspira passerar jag gården och äter lunch här. Dagens lunch är gryta med fläskkött och rotfrukter – och efterrätt såklart ostkakan. Det är tur att det är nedförslut på tillbakavägen, för jag är så mätt av den goda maten…

I betalt samarbete med Hässleholms kommun. Åsikter, text och bilder är alltid mina egna.