Mälarpromenaden och våfflor i Västerås

För ett tag sen ställde jag frågan “vad gillar du bäst: pannkakor eller våfflor?” på instagram. Våfflorna vann överlägset! Frasiga, smöriga och gyllenbruna - det var avgörande, visade det sig. Hade du frågat mig förut, hade jag självklart svarat pannkaka. Tunna och gärna skolköksvarianten, de gillade jag! Men efter en dag i Västerås i höstas, är jag beredd att tänka om - våfflor är bäst. Och det har jag Wåffelbaren att tacka för!

Historia utomhus i Vallby friluftsmuseum

I höstas var jag i Västerås med min bror. Han bor i Stockholm, jag från Örebro. Mittemellan ligger Västerås och blir en naturlig mötesplats för oss. Perfekt för en heldag tillsammans, eller varför inte en utflyktshelg? Vi har tidigare vandrat Bruksleden härifrån, både på sommaren och vintern. Den här gången höll vi oss i stan och började med att gå till friluftsmuseet Vallby.

Det var grått på himlen och rått i luften, men promenaden mellan de små, söta husen fick oss varma. Vallby är som ett öppet museum utomhus, med byggnader, växter och saker som berättar om livet förr. Här finns ett kafé, Systrarna på Gaggeska gården, som serverar mat och fika i en fin, gammal miljö.

Söta och salta våfflor på Wåffelbaren

Jag hade hört ryktas om Västerås bästa våfflor. Enligt säkra källor skulle dessa våfflor finnas på Wåffelbaren på Björnön. Hela vägen ut till Björnön löper Mälarpromenaden, en fin sträcka som går längs vattnet och förbi de nybyggda stadsdelarna.

Promenaden gjorde oss hungriga så när vi kom fram till Björnögården hade vi redan hunnit läsa menyn på förhand. Jag var sötsugen så valet var självklart: våffla med sorbet, fruktsallad och flingor av vit choklad. Hade jag varit mer lunchsugen skulle jag ha tagit skagenvåfflan! Räkor, rödlök och keso tror jag passar fint på en salt våffla.

Promenad på Björnön och längs Mälaren

Med kaffe och te på det, var vi värma och mätta inför vår “upptäckartur” på Björnön. Vi gick längs stigarna, bland både gran- och björkskog. Mälaren kändes nära men vi skymtade inte så mycket av sjön. Nästa gång vill jag åka hit på sommaren och bada från klipporna!

Om du går längs Mälarpromenaden passerar du också flera sevärdheter i Västerås, som Steam hotel, Poesiparken och Notuddsparken. Mitt ute i Mälaren skymtas också undervattenshotellet Utter Inn. Mälarpromenaden går även “på” vattnet, via en spång på 400 meter.

Solnedgången kom snabbt och vackert. I kontrast till kvällsljuset blev Västerås siluett allt skarpare och himlen så småningom mörkare. Lite senare tog vi varsitt tåg hem åt olika håll, med ännu en fin dag i minnet och troligtvis Västerås bästa våfflor i magen.

västerås-mälarpromenaden.jpg

Tips!

Det går bussar mellan Björnön och Västerås centrum. Promenaden från stan till Björnö längs Mälarpromenaden tar ungefär en timme.