Att träna tacksamhet - och 15 saker som gör mig extra glad

rosor.JPG

Att vara tacksam och uppmärksamma det som är bra i livet är en enkel må bra-boost. Forskning visar att tacksamhet både gör oss lugnare, gladare - och kanske även friskare. Jag tror tacksamhet är något man tränar upp, som en muskel som behöver användas och utmanas för att fortsätta vara stark. Ett sätt att göra det är att påminna dig om saker du är tacksam över då och då. Kanske tar du en stund redan nu och tänker på det som gör dig extra glad i vardagen?

3 bra saker med mina dagar

Variation. Jag har rutiner i min vardag som jag trivs med - men också mår bra av att bryta för att göra något helt annat ibland! Att jag kan variera mellan vanevardag och omväxlande dagar är en frihet som jag värderar dyrt och heligt.

Naturen. Jag är utomhus varje dag, oavsett väder. Frisk luft ger näring till själen och med ett naturreservat bakom husknuten har jag alltid nära till skogen.

Hemmatid. Att bara mysa runt i morgonrock, pyssla om växterna och lyssna på poddar är det bästa jag vet när jag är hemma. Och jag ser till att få den hemmatiden med kvalitet så ofta jag kan.

3 bra saker med mig 

Positiv prick. Jag är en jävel på att se saker från den ljusa sidan. Vad som helst kan ske men jag fokuserar alltid på "the good outcome of it". 

Sociala skills. Jag har lätt för att ta kontakt med nya människor och skapa stora kretsar av bekanta. Förutom att det är givande och intressant att lära känna nya personer, är det praktiskt som frilansare att ha ett brett kontaktnät.

Kreativt driv. När jag är i balans pågår ett ständigt idépoppande i mina tankar. Vissa kallar de kreativa tankegångarna för popcornhjärna - och det är faktiskt lite så det känns. Att vara kreativ är det roligaste och härligaste jag vet - och det är dessutom en del av mitt jobb, fantastiskt ju! 

...får jag lägga till en fjärde bra saker med mig? I kontrast till den positiva, sociala och kreativa person jag är - är jag också sjukt strukturerad och disciplinerad. Älskar ordning och reda. Rätt bra egenskap i kontrast till de tre första, lite flummiga.

Var journalist i Ecuador och har nog både sociala skills, kreativt driv och lite struktur att tacka för det.

Var journalist i Ecuador och har nog både sociala skills, kreativt driv och lite struktur att tacka för det.

3 bra saker i mitt liv

Gunnar. Min fullständigt filterfria, icke-instagrammande och skogstokiga sambo. Han är så analog och enkel i kontrast till mitt så digitala och multitaskande liv. Naturintresset delar vi så stunderna tillsammans, helt offline i skogen, är en av mina topp tre bästa saker i livet.

Min familj. Föga förvånande kommer familjen på min topplista. Min lillebror får mig att landa men inspirerar mig samtidigt till att våga hoppa. Mamma och pappa stöttar, peppar, sätter guldkant på min vardag och har alltid svar när jag frågar "hur ska jag tänka nuuuu?" vid små som stora frågor.

Resorna. Jag är glad för alla resor jag gjort och pirrig inför alla resor jag inte ännu hunnit göra. Att resa är det bästa jag vet och det viktigaste jag kan tänka mig i livet.

Gunnar. Kontrasten till allt annat i mitt liv.

Gunnar. Kontrasten till allt annat i mitt liv.

3 bra saker det här året

Landat lite. Jag kan, för första gången på evigheter, njuta av att "bara" vara hemma och inte ha någon resa bokad varannan månad. Livet hemma är för fint för att fly ifrån med att resa för resandets skull.

Skit samma. Av någon anledning dyker de orden upp i huvudet rätt ofta nuförtiden. Irritationsmoment och irrelevanta småsaker är så enkla att vifta bort med ett "skit samma". Livet är för kort för att bry sig i petitesser, så därför satsar jag på det viktiga och roliga istället. 

Våga mer. I linje med tidigare års fokusord ska jag våga lite mer och hittills har jag gjort saker som tidigare fått mina knän att klappra. 

Att prata inför folk. Jätteläskigt fram tills alldeles nyss.

Att prata inför folk. Jätteläskigt fram tills alldeles nyss.

3 bra saker med bloggande

Nya vänner. Det är fantastiskt att lära känna alla drivna, kreativa och kunniga människor som florerar i bloggvärlden. 

Andra resor. Tack vare resebloggen har jag åkt på många uppdrag, pressresor och samarbeten utomlands. En väldigt rolig (och stundtals lite galen) värld har gläntat på dörren för mig. 

Kreativ kanal. Var skulle jag göra av allt ordtrolleri och bildberättelser om jag inte hade en ventil ut? Bloggen är min kreativa kanalisation. Här kan jag måla himlen rosa och skriva poesi med stjärnstoft om jag så vill och bjuda in dig till att vara en del av den.