Boktips om litteraturens Barcelona

barcelonabok

Att slukas av en bra bok är som att ge sig ut på en spännande resa. Vart du hamnar vet bara författaren själv, och kapitel för kapitel kommer du närmare slutdestinationen. Men om du redan vet vart du vill åka (Barcelona såklart), får du 3 tips för att bläddra dig genom staden:

  • Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafon
    Jag läste denna tegelsten tills armarna darrade om nätterna. För den är tung, både i vikt och innehåll! Den unge bokhandlaren Daniel börjar nosa i Barcelonas mörkaste hemligheter och hittar böckernas gravkammare. Många platser finns kvar och ser lika gotiskt läskiga ut som de beskrivs i boken. Bokturista här!

  • Staden utan tid av Enrique Moriel
    En man dör plötsligt och Marta Vives, en ung justitieminister, undersöker den mystiska händelsen. Även här får läsaren följa med in i Barcelonas skummaste gränder och ju mer Marta gräver i fallet, desto obehagligare blir sanningen om hennes egen familj.

  • Katedralen vid havet av Ildefonso Falcones
    Denna bok berättar om Arnau i 1300-talets Barcelona, från att han föds som livegen till hans sista år som en av stadens högsta herrar. Parallellt med hans liv byggs katedralen Santa Maria del Mar, som en metafor över Barcelonas utveckling. Varje gång jag går förbi Santa Maria tänker jag på Falcones realistiska skildringar av katedralen och får gåshud.