Bejing, Peking... eller hungrig bland hutongerna

Beijing om kvällen skimrar av neonljusen.

Börja gärna med att läsa första delen om Beijing, där vi åt randiga dumplings till frukost och upptäckte en skridskovärld bland hutongerna.

Neonljusen bäddar in Beijing i ett regnbågsskimmer. Kinesiska tecken på gatuskyltar skriker ut sina reklambudskap, men i mina ögon som inte kan tyda blir det istället snirklig verklighetskonst på gatan. Vackert så. Vi är på väg in bland hutongerna för middag. Tur vi började leta i tid, för med skyltar på bara kinesiska (och de där obefintliga kunskaperna i språket) tar det tid att hitta rätt i labyrinterna.

Vissa hus i hutongerna är upprustade till restauranger och hotell. Utsidan är dock densamma som alla andra - lågt byggda, gräsiga tak och röda lyktor som välkomnade lampor - men insidan förvånar en. Här och var gömmer sig restauranger som internationella matguider strösslar stjärnor om, men även enklare matställen med genuin mat. Vi har bokat bord på en av de sistnämnda och hittar till slut "vårt" lilla hutonghus för kvällen.

Med en meny på kinesiska, kan vi inte annat än att le och peka hejvilt bland raderna. Den snälla personalen gör sitt bästa för att imitera gris, lamm och fisk med gester och läten - "Nej tack, inte nöff, nöff - har ni vegetariskt?" - och slutligen har vi landat i ganska många smårätter att dela på. Smart sätt att få prova mycket, utan att behöva gå bet på en rätt man inte förstod namnet på!

Vissa hus bland hutongerna döljer en och annan finare restaurang på insidan.

Visste du det här om hutonger?

  • Hutong är egentligen en smal gata, eller gränd, och förknippas främst med nordkinesiska städer som Beijing.

  • Ordet är dock mongoliskt och sägs betyda "vattenbrunn".

  • Många av Beijings hutonger revs inför OS 2008 som staden stod som värd för. Kritikerna säger att myndigheterna ville "städa upp" inför omvärldens mediala blickar och förstörde stora delar av stadens historiska arv. Andra sidan hävdar att hutongerna revs för att höja befolkningens boendestandard då de små stenhusen oftast inte har avlopp och rinnande vatten.

Sista bilderna är den fantastiskt fina National Theater i Beijing/Peking.