Klassiska sevärdheter i europeiska städer - vilka har du sett?

I betalt samarbete med Hello Tickets

Paris är filosofernas och författarnas stad. Madrid är tapasmyllrets hemvist. Berlin är den urbana konstens residens och London är musikalernas mecka. Köpenhamn har Ströget och smörrebröd, medan Bilbao ståtar med baskiska pinxtos och Guggenheimmuseet.

Länder och städer har alltid förknippats med särskilda sevärdheter. Stereotypiska saker att se och göra som både har blivit ikoniska landmärken, förevigats på otaliga vykort - och toppat många turisters att-göra-listor.

Jag gillar ju visserligen att upptäcka något annorlunda på resor och att försöka se bortom det typiskt turistiga. Att upptäcka smultronställen och egna pärlor blir nästan som en sport, där vinsten är upplevelser som står över alla turistguider. Men klassiska sevärdheter är ju ändå klassiska av en anledning. Så är det inte lite kul ändå att kunna checka av dem?

Här är tre storstäder i Europa med tre klassiska sevärdheter vardera. Vilka har du bockat av?

Barcelona

Paris

Arkitektur, konst och trädgård. Paris klassiker är både sköna och gröna.

Speja från Eiffeltornet

Att ta en tur till Eiffeltornet toppar mångas Parislista. Det 220 meter höga tornet byggdes som entré till Världsutställningen som hölls för att fira hundraårsjubileet av den franska revolutionen. Från tornets topp – som du når med hiss eller till fots – får du en fantastisk utsikt över Paris. Men lika fin vy får du från marknivå, när det spetsiga tornet skjuter rakt upp i skyn bland Paris takåsar och skrapor.

Besöka Louvren

På detta världsberömda museum finns bland annat Leonardo da Vincis Mona Lisa, vackra grekiska skulpturer, europeiska målningar från medeltiden, mumier från Egypten och konstobjekt från alla världens hörn. Precis som i Eiffeltornet kan du även här boka guidade turer. Missa inte att traska ned till källaren där du kan se kvarlevor från fästningen som museet byggts ovanpå.

Strosa i Monets trädgård

Konstnären Claude Monets trädgård ligger visserligen i Giverny, en dagsutflykt från Paris. Men det är en så klassisk Parisisk sevärdhet att den platsar i det här inlägget ändå. Vi åkte kollektivt till Giverny och strosade runt i den blommande trädgården och gick en tur bland de stenbyggda husen i byn. Mysig dagstur!

Weekend i Paris

En långhelg i Paris är ett säkert vårtecken.

Madrid

Tapas, marknader och konstmuseum. Den spanska huvudstadens klassiker både smakar gott och är roliga att uppleva.

Äta tapas på Mercado San Antón

Marknaden San Antón är klassiska tapasmarker. Gå från bar till bar och prova olika smårätter medan du sippar på något gott i glaset. Ett glas läskande sangria om det är sommar, eller kanske en vermouth om det är kyligare? Klassiska tapas är gambas al ajillo, pan con tomate och patatas bravas.

Fynda på loppmarknaden El Rastro

Marknaden El Rastro är en loppis i ordets rätta bemärkelse. Här finns ALLT. Väskor, leksaker, saxar, högtalare, smycken, mat, bestick och allt däremellan. Varje söndag fylls gatorna med mer eller mindre ordnade marknadsstånd. El Rastro ligger längs Plaza de Cascorro och Ribera de Curtidores, mellan Calle Embajadores och Ronda de Toledo.

Besök Museu del Prado

Ännu ett museum som förknippas med en viss stad. Denna gång är det konstmuseet Museu del Prado som har satt Madrid på konstkartan för evigt. Det byggdes redan 1785 och huserar många tavlor som du känner igen och kommer tycka är häftigt att ha sett på riktigt - jag lovar.

Weekend i Madrid

La movida madrileña, konstnärshem och såklart en hel drös med tapas.

London

Metropolen London har många klassiker som skulle platsa i det här inlägget. Men ska jag välja tre, får det nog bli dessa.

Big Ben

Världens mest kända klocktorn, Big Ben, ståtar i London och är så mycket mer än bara ett torn med klocka. En mötesplats, en symbol för staden och en del av parlamentshuset. Visste du att Big Bens klocka slår 13 slag på nyårsafton?

Musikal i West End

Att gå på musikal i den brittiska huvudstaden är för många starkt förknippat med London. I stadsdelen West End ligger Theatreland där många av stadens stora teatrar håller till. Musikalernas mecka och Europas svar på Broadway - det är West End!

Äta curry i Southall

De indiska influenserna har satt smak på London. Southall är en stadsdel i västra delarna av staden som kantas av indiska restauranger och butiker. Satsa på en kryddstark curry eller frukost Mumbai style.


Sanna RosellComment