New York: En jul i vinteräpplet

jul-new york

Julen som vi lämnade hemma ett år och istället gav varandra en klapp som ingen tomte kan bräcka: en resa med familjen till staden som aldrig sover, New York. 

När vädret är som kallast är himlen som klarast - som i denna solnedgång över Manhattans skyline.

När vädret är som kallast är himlen som klarast - som i denna solnedgång över Manhattans skyline.

Dan före dan före avresedan

Stadens ståtliga skyline växer framför oss när vi rullar in mot New York city. Mot den decemberkyliga, klara himlen radar skyskraporna upp sig som legoklossar i olika nyanser av grått. Taxibilen är förstås senapsgul och chaufförens knarrande mellanösternbrytning mullrar takt med bilens utslitna stötdämpare när vi susar in i hjärtat av staden.

Julmiddag på diner i New York

Det är den tjugofjärde, klockan närmar sig tre. Istället för Kalle och julskinka går vi till en amerikansk diner för att äta något helt annat än julbord. Och mer genuint amerikanskt än blaskigt kaffe och cupcakes blir det nog inte! Addera dessutom en släpig, rynkig men ack så clownsminkad servitris, så är den amerikanska dinerdrömmen komplett.

Julaftonskvällen lider mot sitt slut. Skymningen lägger sig som ett rosarött täcke över staden och bäddar in sistaminutenshoppare och storstadshungriga turister i ett kvällsligt mörker. Med natten som bakgrund lyses Times Square upp, mer bländande än någonsin. Blinkar, lyser, blippar i regnbågens alla färger, nästintill psykedeliskt. Någonstans innanför kokongen av täckjackor sprider sig en värmande julkänsla hos mig.

Times Square i nattklädnad. 

Times Square i nattklädnad. 

I Sex and the Citys stilettklackade fotspår

Resan till New York får sig en puderlätt touch av fashion och flärd, tack vare Carrie och gänget i Sex and the City-serien. Som hängiven SATC-tittare kan jag inte låta bli att följa deras stilettklackade spår. Jag svassar fram (nästan) lika snitsigt som de fyra fashionistorna, ända fram till Magnolia Bakery på 401 Bleeker Street.

Kön ringlar sig kilometerlång kring kvarteret, och när jag väl kommer innanför Pärleporten öppnar sig självaste muffinshimlen. Stora och ännu större, med glasyr, topping och strössel. Jag får hål i tänderna bara av att kolla på godsakerna.

Tips! Fönstershoppa i Magnolias skyltfönster, gå sen in på nästa gata och ät långlunch på den italienska restaurangen för samma pris som en (1) cupcake.

P1040109.JPG

Firar födelsedagen i Brooklyn

På annandagen väcker familjen mig med skönsång och sol utanför fönstret. Det är min födelsedag och dagen till ära är planen att utforska Brooklyn. Vi hamnar i mysiga kvarter med färgsprakande graffitikonst på väggarna. Den bohemiska atmosfären ligger som en rusig dimma över stadsdelen som luktar sött av gräs. Vi går till Peter Pan Bakery på 727 Manhattan Avenue, ett donutställe som skulle få vilken amerikansk poliskonstapel som helst att dregla sig muntorr. Min bror Victors jackslag är pudrigt vit av sockerlätt snöfall från munkarna när vi lämnar kaféet.

I Brooklyns polska kvarter hittar vi en tegelvägg i solsida som inte ville släppa oss vidare. Som kameleonter stod vi stilla och absorberade varje stråle av solig värme som lyste i våra vinterbleka ansikten som strålkastare. Vårkänslor – i december!

Tips! I Brooklyn finns en "cartoon culture" som är värd att utforska mer. Besök vintagebutiker, gå på guidade turer om seriekulturen och häng på nischade kaféer. 

Graffitti i Brooklyn.

Graffitti i Brooklyn.

Gungande gudstjänst och soulfood i Queens

Dagen efter kvällen före, vaknar jag upp med en hals som torkat ihop av skrålande hockeyrop. Att sitta tyst och lyssna i en kyrkbänk kändes som en ypperlig aktivitet för dagen just då. Baptistkyrkan i Queens, som vi har turen att smita in i strax innan gudtjänstens början, tar emot oss med öppna famnar. Svarta, stora, rynkiga, glada är de alla och hälsar på oss mjölkvita, gapande turister.

Till en början värmer de upp med svängiga låtar och trevliga hejarop, men takten ökar och fler psalmer och predikor får kyrkfönstren att skallra. Efter några timmars missionerande värker mina ovana kyrköron, men mathimlens nya trend soulfood väntar strax bakom hörnet. En hel double deep fried chicken waffle – med grädde på det – lägger sig som ett smäck i magen och förvandlar den minst sagt annorlunda kyrkupplevelsen till ett gott minne att skratta åt.

Tips! Vi åt vår livs soulfood, kycklingen med grädde, på ett litet familjärt matställe i Harlem. Minns inte namnet men den ligger på Malcolm X Boulevard, i höjd med den desto mer kända restaurangen Red Rooster.

P1040218.JPG

Moderna museum och bamsiga burgare

Dagen därpå var första morgonen med gräddvit himmel och då solen lyste med sin frånvaro utanför fönstret. Vilket betydde museidag, all in! The Museum of Modern Art, MoMA, ligger i Midtown och har höjdare som Picasso, Kahlo, Rivera och Warhol på väggarna. Museet har ofta vågade utställningar och räknas som ett av de mest banbrytande museerna i världen inom modern konst. Dock flippade den tredje våningen ur totalt med sina döda harar och torkade snoppar, tyckte jag.

Tips! Guggenheim Museum är också en obligatorisk kulturell tugga av Äpplet. Byggnaden är ritad av Frank Lloyd Wright och ligger på Upper East Side av Manhattan.

Gränsen när konst bara blir konstig är hårfin, även om det förstås ligger i betraktarens ögon. Men när skrumpnande fallossymboler får kallas konst är det dags att byta riktning. Så vi gick över Broadway till Island Burgers! Här serveras rejäla hamburgare och matiga pommes. Utsidan var inte mycket att hurra för, men det är väl insidan som räknas? Speciellt när det hamnar i magtrakten. 

De resterande juldagarna passerade förbi i en trallig melodi av nyrostade bagels, prassliga dollarsedlar och blinkande trafikljus. När jag lämnar New York efter knappa veckan, vet jag redan vad som står på nästa års önskelista: ett återbesök i staden som aldrig sover.

P1040464.JPG